Ισπανία:Η εντυπωσιακή επιστροφή του αριστερού Πέδρο Σάντσεθ στην ηγεσία του PSOE, θέτει υπό πίεση την κυβέρνηση εύθραυστης μειοψηφίας του Ραχόι

Ο Πέδρο Σάντεθ που παραιτήθηκε από την ηγεσία του ισπανικού σοσιαλιστικού κόμματος (PSOE), όταν διαφώνησε με τη γραμμή των βαρώνων του κόμματος να στηρίξει δια της αποχής μια νέα κυβέρνηση μειοψηφίας του Ραχόι ώστε να αποφευχθούν νέες εκλογές, επανήλθε δριμύτερος στην ηγεσία του. 

Στις εκλογές μεταξύ των μελών του κόμματος που έγιναν την Κυριακή και με καταμετρημένο το 90% των ψήφων, ο Σάντσεθ συγκέντρωσε το 49,7% έναντι ενός 40,2% της αντιπάλου του, προέδρου της Ανδαλουσίας, Σουσάνα Ντίαθ. Ποσοστό 10,1% απέσπασε ο τρίτος υποψήφιος, ο Βάσκος Πάτσι Λόπεθ.

Ο Σάντσεθ υποσχέθηκε να ανοικοδομήσει το κόμμα και να φέρει την ενότητα. «Σήμερα κέρδισε το PSOE και, όποτε κερδίζει το κόμμα, κερδίζει η Ισπανία», είπε.

 

Η εκλογή του σηματοδοτεί μια νέα στροφή του κόμματος προς τα αριστερά κάτι που απεμπόλησαν αφήνοντας να τους προσπεράσουν οι  Podemos στην αξιωματική αντιπολίτευση. Ο Σάντσεθ  που δεν ήθελε να ταυτιστεί προσωπικά με την «παράδοση» των Σοσιαλιστών στον πολιτικό ρεαλισμό και την ανοχή στον Ραχόι, αναλαμβάνει το έργο τηε ανασυγκρότησης του κόμματος με βάση τις αριστερές, σοσιαλιστικές αρχές του.

2017-05-21T222843Z_1167305280_RC190AA4D830_RTRMADP_3_SPAIN-POLITICS-SOCIALISTS
Μια κάπως αμήχανη εικόνα ενότητας για τους τρεις διεκδικητές της ηγεσίας, Ντίαθ, Σάντσεθ και Λόπεθ (REUTERS/Sergio Perez)

Ο Σάντσεθ δεσμεύτηκε ότι θα τηρήσει μια πιο σκληρή γραμμή απέναντι στην κυβέρνηση. Είναι υπέρμαχος μιας αριστερής στροφής για το PSOE που θα το φέρει σε ευθεία αντιπαράθεση με την κυβέρνηση του Λαϊκού Κόμματος και ως εκ τούτου αυξάνει την πιθανότητα η χώρα να πάει σε νέες γενικές εκλογές.

 

Το Σοσιαλιστικό Κόμμα πιέζεται τώρα και από τα αριστερά από το Podemos που μπορεί να αντλεί από την παραδοσιακή δεξαμενή ψηφοφόρων του PSOE αλλά και το κεντροδεξιό  Ciudadanos. Οπως σημείωνει το Reuters και το PSOE υποφέρει από την πολιτική και εκλογική πίεση που υφίστανται τα κεντροαριστερά κόμμα σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες.

Πέρα από αυτά, το στοίχημα της ενότητας στο εσωτερικό του PSOE είναι μεγάλο. Ο Σάντσεθ και η Ντίαθ, όπως έλεγαν στελέχη του κόμματος, «δεν χωνεύουν ο ένας τον άλλο», ωστόσο το γενικότερο πολιτικό κλίμα ίσως επιβάλλει όμως την ανακωχή για να μην φορτωθεί το κόμμα και με τον κίνδυνο της διάσπασης.

Ο Σάντσεθ επένδυσε περισσότερο στην υποστήριξη της βάσης του κόμματος, την ώρα που η αντίπαλός του προβαλλόταν σαν μια περισσότερο κομματική υποψηφιότητα ενώ είχε την υποστήριξη δύο πρώην πρωθυπουργών, του Φελίπε Γκονθάλεθ και του Χοσέ Λουίς Θαπατέρο. Θα χρειαστεί πλέον να επιβάλει την άποψή του στην κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματος, καθώς ο ίδιος μετά την αποχώρησή του  από την ηγεσία παραιτήθηκε και από την βουλευτική έδρα.

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here