Ειρήνη Γιαννακοπούλου: ΥΠΕΡΙΑ 2017 και 8ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Αμοργού

                                                                      

 

 

Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΚΙΟΥΣΗ

 

Δεκαπέντε χρόνια  λειτουργίας και προσφοράς στην Αμοργό και όχι μόνο. Εχοντας ήδη πραγματοποιήσει με ιδιαίτερη απήχηση και επιτυχία το 7ο Φεστιβάλ Τουριστικών Ταινιών,  το  15ο Διεθνές Συνέδριο για τον Τουρισμό και τον Πολιτισμό «ΥΠΕΡΙΑ 2017 στην Αμοργό, παρουσιάζει το πρόγραμμά του: Το συνέδριο, που αφορά θέματα γαστρονομίας, περιβάλλοντος,  αρχαιολογίας,  κινηματογράφου, λαογραφίας  και τουρισμού πολλαπλών δραστηριοτήτων, φιλοξενεί επίσης  το 8ο Φεστιβάλ Τουριστικών Ταινιών Αμοργού, που προσελκύει κινηματογραφιστές από όλο τον κόσμο. Μιλάμε με την Ειρήνη Γιαννακοπούλου, πρόεδρο του Πολιτιστικού Συλλόγου Γυναικών  Θολαρίων Αμοργού.

-Πότε διοργανώνεται;

Συνέδριο και Φεστιβάλ θα πραγματοποιηθούν στην Αμοργό από 25 έως 30 Οκτωβρίου 2017, στο ξενοδοχείο «Αegialis Hotel & Spa»,  με την υποστήριξη και υπό την αιγίδα του Υπουργείου Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής, της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου,  του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού – ΕΟΤ, του ΕΣΠΑ  & του Δήμου Αμοργού. Σημαντικές ομιλίες από συνέδρους Έλληνες και ξένους, ταξιδιωτικές ανακοινώσεις, ταξιδιωτικές ταινίες υψηλής αισθητικής από πολλές χώρες του κόσμου, περιηγήσεις, ξεναγήσεις, συμπράξεις, προτάσεις, συνεργασίες, γευσιγνωστικές προκλήσεις και μουσική ψυχαγωγία είναι μερικές μόνο από τις παραμέτρους που συνθέτουν το ενδιαφέρον μωσαϊκό και του φετινού οράματος του Πολιτιστικού Συλλόγου Γυναικών Θολαρίων Αμοργού.

Με θέμα το περιβάλλον;

Το όραμα αυτό δεν εξαντλείται στις συνήθεις τουριστικές τακτικές, αλλά επενδύει έμπρακτα στον πολιτισμό, την παιδεία και την οικολογία. Δίνει έμφαση στην προστασία του περιβάλλοντος, τον εναλλακτικό και τον βιώσιμο τουρισμό, με την πραγματοποίηση δράσεων και καλλιτεχνικών δρώμενων που ως στόχο έχουν την εκπαίδευση και την ενίσχυση της προβολής του Αιγαίου, των Κυκλάδων, της αρχαίας αλλά και της σύγχρονης ιστορίας της Αμοργού, όπως και των υλικών και των πολιτισμικών αγαθών που έχει να προσφέρει στους επισκέπτες που κάθε χρόνο αυξάνονται.

-Το φετινό κεντρικό θέμα του 15ο Διεθνούς Συνεδρίου Αμοργού, για τον Πολιτισμό  και τον Τουρισμό ποιό είναι;

 «Ο Κινηματογράφος – Πρόκληση για την Τοπική Προβολή και Οικονομική Ανάπτυξη»  με στόχο να δημιουργήσει μια διεθνή πλατφόρμα που θα ενθαρρύνει τον παγκόσμιο τουρισμό μέσω οπτικοακουστικών μέσων.

 • Το φετινό Φεστιβάλ είναι αφιερωμένο στον Γάλλο σκηνοθέτη Luc Besson με την ευκαιρία των 30 ετών από τα γυρίσματα στην Αμοργό της ταινίας του «Το απέραντο Γαλάζιο» μ ε παρουσίαση-ομιλία του παραγωγού της ταινίας Νίκου Γιαννόπουλου και θα εξετάσει θέματα όπως:
 • Film Commission – Eργαλείο έλξης για διεθνείς παραγωγές
 • O ρόλος των Κινηματογραφικών Φεστιβάλ για διεθνή προβολή – Υπόθεση CIFFT
 • Κινηματογραφικός Τουρισμός στην Ελλάδα: Tα νομικά και οικονομικά πλαίσια για δυνατότητα επένδυσης ενός παραγωγού στην Ελλάδα
 • Ακαδημία Κινηματογράφου: Σεμινάρια για νέους και μελλοντικούς παραγωγούς και σκηνοθέτες.

-Οι κύριες παρουσιάσεις του φεστιβάλ θα είναι;

 –  Film Commission

 • Margarita Peric, Croatian Film Commission
 • Bas van der Ree, Netherlands Film Commission
 • Βένια Βέργου, Hellenic Film Commission
 • Kαλογερόπουλος, Hellenic Film Οffice Στερεά Ελλάδα

Film Tourism Production & Distribution

 • Spomenka Saraga, Croatian Film Producer
 • Alexander Kammel, President of CIFFT
 • Michael Wood – σκηνοθέτης/παραγωγός BBC

 – Κινηματογράφος: ένα διεθνές οικονομικό αναπτυξιακό εργαλείο

 • Κωνσταντίνος Tσέγας, Γενικός Γραμματέας του ΕΟΤ: Οι οικονομικές ευκαιρίες και δυνατότητες στην Ελλάδα για οπτικοακουστικές παραγωγές
 • Γιώργος Λεονταρίτης, Αντιπεριφερειάρχης Κυκλάδων: Η επένδυση στη Σύρο
 • Aντώνης Κιούκας, Film director and producer: Μovies, high return on investment

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΦΕΣΤΙΒΑΛ

Φέτος το Φεστιβάλ Ταινιών Αμοργού είναι επίσημο μέλος του CIFFT – Διεθνoύς  ομοσπονδίας Φεστιβάλ Κινηματογράφου – Τουρισμού,  που σκοπός του είναι να διατηρήσει και να ενθαρρύνει το οπτικοακουστικό έργο στη διεθνή τουριστική βιομηχανία.

Όλες οι προβολές και οι διαλέξεις είναι ανοιχτές στο κοινό ώστε οι κάτοικοι της Αμοργού καθώς και οι επισκέπτες να έχουν τη δυνατότητα να συμμετέχουν και να αντλήσουν  πληροφορίες για τις τρέχουσες εξελίξεις στους τομείς του πολιτισμού και του τουρισμού.

Στο  8ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Αμοργού θα διαγωνιστούν 60 ταινίες μικρού μήκους από όλο τον κόσμο για τα 5  Βραβεία του Φεστιβάλ, που θα απονείμει η Κριτική επιτροπή αποτελούμενη από τους:

 • Σεμίνα Διγενή – Δημοσιογράφος – Παρουσιάστρια – Συγγραφέας, Ελλάδα.
 • John Driedonks, Πανεπιστήμιο Επιστημών της Ουτρέχτης –
 • Alexander Kammel, Διευθυντής Φεστιβάλ Τουριστικών Ταινιών Κανών, Αυστρία
 • Ewa Kotus, διοργανώτρια του Φεστιβάλ «Film, Art & Tourism» στην Πολωνία –
 • Παναγιώτης Μήλας, Δημοσιογράφος, Ελλάδα
 • Spomenka Saraga
 • Luka Benko

Τα βραβεία των ταινιών, κυκλαδικά ειδώλια,  θα φιλοτεχνηθούν από τον γλύπτη Νίκο Καρπούζη.

 • Εκπαιδευτικό πρόγραμμα: παρουσίαση του φεστιβάλ και της σημασίας του για το νησί στους μαθητές της Αμοργού

.• Master Class: κινηματογραφική δημοσιογραφία, από τον John Driedonks, Πανεπιστήμιο Επιστημών της Ουτρέχτης και τον Ελληνα  σκηνοθέτη Αντώνη Κιούκα.

 • Πολλαπλές προβολές ταινιών: στην Κινηματογραφική Λέσχη Αμοργού,  στο Πνευματικό Κέντρο Καταπόλων, στο Πνευματικό Κέντρο Θολαρίων, στην πλατεία της  Αιγιάλης,  στο Δημοτικό  Σχολείο  Αιγιάλης και στο Γυμνάσιο – Λύκειο Αμοργού. Ολες οι προβολές είναι ελεύθερες για το κοινό.

ΠΑΡΑΛΛΗΛΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

Το παράλληλο πρόγραμμα του συνεδρίου θα περιλαμβάνει εκδηλώσεις και δραστηριότητες  που θα προβάλλουν τις  εναλλακτικές μορφές τουρισμού της Αμοργού:

Ο Αρχαιολογικός Τουρισμός, με επισκέψεις σε αρχαιολογικού ενδιαφέροντος σημεία της Αμοργού, όπως ο Πύργος Αγίας Τριάδας  και  στο Αρχαιολογικό Μουσείο (Πύργος του Γαβρά), στη Χώρα της Αμοργού, με τη σπουδαία Αρχαιολογική Συλλογή.

–  Ο Γαστρονομικός τουρισμός, με εκδηλώσεις παρουσίασης και προβολής της τοπικής κουζίνας, των τοπικών προϊόντων και των τοπικών συνταγών του νησιού, στην Αρκεσίνη, στα Κατάπολα και στην Αιγιάλη ,  για την ενημέρωση των ξένων καλεσμένων.

Ο Περιπατητικός Τουρισμός,  ξενάγηση στο δίκτυο ιστορικών μονοπατιών της Αμοργού με την αναπάντεχη ποικιλία βοτάνων.

Ο Θρησκευτικός Τουρισμός, επίσκεψη και ξενάγηση στο Μοναστήρι της Χοζοβιώτισσας, υποψήφιο για ένταξη στα μνημεία παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO , καθώς και στον Αι Γιώργη Βαρσαμίτη.

Ο Τουρισμός Wellness, ανερχόμενη τάση ταξιδευτών για τουρισμό Υγείας και ευεξίας. Ανακοίνωση αποτελεσμάτων του «ELYSIA» 1ου Διεθνούς Συνεδρίου YOGA  στην Ελλάδα, που πραγματοποιήθηκε στην Αμοργό από 5 -11  Απριλίου του 2017 (www.elysiayogaconvention.gr).

Φέτος για δεύτερη φορά, στην ιστορία του, ο θεσμός «ΥΠΕΡΙΑ» φιλοξενεί ιδιαίτερη ενότητα με θέμα: «Περιβάλλον και διά βίου μάθηση». Η ενότητα  αυτή υλοποιείται στο πλαίσιο Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού, Εκπαίδευση Δια Βίου Μάθηση» και συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση (Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο) και από εθνικούς πόρους. Πρόκειται ουσιαστικά για το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα του ΕΣΠΑ που ασχολείται με την εκπαίδευση και την απασχόληση. Μερικοί από τους στόχους της προσπάθειας αφορούν:  Στην ανάπτυξη και αξιοποίηση των ικανοτήτων του ανθρώπινου δυναμικού της· χώρας,  Στη βελτίωση της ποιότητας της εκπαίδευσης, της Δια Βίου Μάθησης, της· ευαισθητοποίησης για την περιβαλλοντική εκπαίδευση,  Στη σύνδεση της εκπαίδευσης με την αγορά εργασίας και·  Στην ενδυνάμωση της κοινωνικής συνοχής και της κοινωνικής ένταξης· ευάλωτων κοινωνικά ομάδων (ΕΚΟ). Το κινηματογραφικό αφιέρωμα «Περιβάλλον και Δια Βίου Μάθηση» με προβολή 5 περιβαλλοντικών ταινιών και συζήτηση στρογγυλής τραπέζης,  πραγματοποιείται στο πλαίσιο των επετειακών εκδηλώσεων για τα 60 χρόνια του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου.

 

 

 

 

 

 

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here