ΗΠΑ: Πέθανε η εμβληματική δικαστικός, πρωτοπόρος για την ισότητα των φύλων

Πέθανε χθες Παρασκευή σε ηλικία 87 ετών Ρουθ Μπέιντερ Γκίνσμπεργκ, μέλος του Ανώτατου Δικαστηρίου των ΗΠΑ, που συνέδεσε το όνομά της με τις φιλελεύθερες διεκδικήσεις για τα δικαιώματα των γυναικών και της LGBT κοινότητας. Η Γκίνσμπεργκ πέθανε εξαιτίας «επιπλοκών του μεταστατικού καρκίνου στο πάγκρεας» από τον οποίο είχε διαγνωστεί πως έπασχε, σύμφωνα με τις επίσημες ανακοινώσεις του Δικαστηρίου.

Η Γκίνσμπεργκ διέγραψε μια πρωτοφανή πορεία για τα δικαστικά δεδομένα των ΗΠΑ. Παιδί φτωχής οικογένειας από το Μπρούκλιν κατάφερε να διοριστεί στο κορυφαίο δικαστήριο επί προεδρίας Μπιλ Κλίντον. Παράλληλα, όμως, έφτασε να θεωρείται «ποπ είδωλο» και η δημοφιλία της να φτάσει σε επίπεδα πρωτοφανή για το εννιαμελές Ανώτατο Δικαστήριο.

Αναλυτές στις ΗΠΑ αναφέρουν πως η «RGB» κατάφερε να είναι το πιο δημοφιλές πρόσωπο ενός ακραία θεσμικού οργάνου, λόγω των απόψεών της και της πολύχρονης δράσης της στο πεδίο των δικαιωμάτων. Πρωτοπόρος στον αγώνα για τη χειραφέτηση των γυναικών από τη δεκαετία του 1970, υπερασπίσθηκε με σθένος το δικαίωμα στις αμβλώσεις, ή τους γάμους ομοφύλων.

Οι αποφάσεις του Ανωτάτου Δικαστηρίου το 1973 για την νομιμοποίηση των αμβλώσεων σε όλη την αμερικάνικη επικράτεια και του 2015 για τον γάμο ανθρώπων του ίδιου φύλου, θεωρούνται εν πολλοίς δικό της έργο.

Η Γκίνσμπεργκ, σύμφωνα με το NPR, υπαγόρευσε προ μηνών στην εγγονή της μια δήλωση στην οποία επισήμαινε πως ο «πιο διακαής πόθος μου είναι να μην αντικατασταθώ προτού αναλάβει νέος πρόεδρος».

Και όχι τυχαία, καθώς ο αντικαταστάτης της θα εγκριθεί από τη Γερουσία, την οποία ελέγχουν οι Ρεπουμπλικάνοι. Αμερικανικά μέσα ενημέρωσης αναφέρουν πως ο Ντόναλντ Τραμπ θα αδράξει την ευκαιρία να διευρύνει την συντηρητική πλειοψηφία στο Ανώτατο Δικαστήριο, όπως έπραξε το 2017 με τον διορισμό του Νιλ Γκόρσατς και το 2018 με του Μπρετ Κάβανο. Σήμερα οι συντηρητικοί δικαστές «ελέγχουν» το Ανώτατο Δικαστήριο με πλειοψηφία 5-4 έναντι των προοδευτικών.

Ο Τραμπ μάλιστα, προτού εκλεγεί πρόεδρος, είχε καλέσει το 2016 την Γκίνσμπεργκ να παραιτηθεί, ενώ υπάρχουν πληροφορίες πως ο Πρόεδρος των ΗΠΑ θα προτείνει για διορισμό γυναίκα δικαστικό, σε μια προσπάθεια να ενισχύσει την σχετικά χαμηλή στήριξη γυναικών στο πρόσωπό του στο δρόμο για τις προεδρικές εκλογές της 3ης Νοεμβρίου.

Υπενθυμίζεται πως το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ παίζει κομβικό ρόλο σε ζητήματα κοινωνικής φύσης, όπως την οπλοκατοχή, τις θρησκευτικές ελευθερίες, τη θανατική ποινή, αλλά και τις προεδρικές εξουσίες.

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here