Η πρόβλεψη του Δημήτρη Κρεμαστινού για τον κορονοϊό λίγο πριν μπει στο νοσοκομείο

Δέκα ημέρες πριν από την εισαγωγή του στο νοσοκομείο, δηλαδή πριν από δύο μήνες, ο Δημήτρης Κρεμαστινός δημοσίευσε στη σελίδα του στο Facebook κείμενο στο οποίο τασσόταν υπέρ των περιοριστικών μέτρων που είχε λάβει η κυβέρνηση και επαινούσε το υπουργείο Υγείας που ζητούσε από τους πολίτες να μείνουν στο σπίτι.

Το πλήρες κείμενο της παρέμβασής του στο facebook:

Η ασάφεια των μέτρων κατά του κορωνοϊού και οι συνέπειές της

«Αποτελεί αξίωμα στην επιδημιολογία ότι εάν γίνεται εκτίμηση μη ελέγχου της διασποράς ενός ιού στον πληθυσμό μιας χώρας, τα μέτρα τα οποία πρέπει να λαμβάνονται θα πρέπει να είναι ενιαία, πλήρη, δραστικά και αποτελεσματικά.

Σήμερα είναι προφανές ότι ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας έχει εκτιμήσει ότι η χώρα βρίσκεται στο στάδιο του μη ελέγχου της διασποράς της νόσου. Κατά συνέπεια η κυβέρνηση αποφάσισε με καθυστέρηση έστω και τώρα, μετά το κλείσιμο των σχολείων να προβεί σε κλείσιμο των καφέ μπαρ, εστιατορίων, εμπορικών κέντρων και γενικά όλων των πολυσύχναστων χώρων . Θα ήταν προτιμότερο εξ΄αρχής να είχε ακολουθηθεί ο τρόπος αντιμετώπισης της νόσου κατά το πρότυπο της επαρχίας Wuhan της Κίνας. Δηλαδή πλήρης απομόνωση των περιοχών όπου εμφανίσθηκαν τα κρούσματα με παράλληλη πλήρη εφαρμογή όλων των μέτρων προτού τα μέτρα αυτά επεκταθούν σε όλη τη χώρα.

Προσωπικά είχα ταχθεί εναντίον της απαγόρευσης των καρναβαλικών εκδηλώσεων διότι η απαγόρευση ήταν μεμονωμένη ενώ ήταν ελεύθερη η πρόσβαση και ο συνωστισμός στα γήπεδα, στις καφετέριες και στις ταβέρνες, όπου ήταν αναμενόμενο να καταφύγει ο κόσμος. Οπότε το αποτέλεσμα της μεμονωμένης απαγόρευσης ήταν προφανές ότι εστερείτο ουσιαστικού νοήματος.

Το Υπουργείο Υγείας με την προτροπή του να παραμείνει ο κόσμος στο σπίτι του κινείται αναμφισβήτητα προς τη σωστή κατεύθυνση. Όμως θα πρέπει να προβληματιστεί και να προτείνει το πως θα επιτευχθεί η << αυτοαπομόνωση>> των ατόμων υψηλού κινδύνου όταν δεν υπάρχουν χώροι να αυτοαπομονωθούν στο ίδιο τους το σπίτι. Τα άτομα που πρέπει να αυτοαπομονωθούν είναι αυτά που πλήττονται κυρίως από τον κορωνοϊό COVID – 19 και αποτελούν τα θύματά του. Μια λύση θα ήταν να διευκολυνθούν να επιστρέψουν στα χωριά τους δεδομένου ότι η μεγάλη πλειοψηφία αυτών των ανθρώπων είναι συνταξιούχοι μεγάλης ηλικίας.

Ενόψει της έναρξης της τουριστικής μας περιόδου θα πρέπει το πάθημα της Ιταλίας να μας γίνει μάθημα. Η Ιταλία εδέχθη εισβολή της επιδημίας όχι από το Νότο αλλά από τον Ευρωπαϊκό Βορά.

Και τούτο γιατί κατά την χειμερινή περίοδο οι περιοχές του ευρωπαϊκού της βορά δέχονται συνεχή ρεύματα τουριστών σε περιοχές όπως το Μιλάνο και η Βενετία , και αναμφισβήτητα από την Κίνα με την οποία δεν είχε διακόψει κάθε επικοινωνία. Κατά συνέπεια το Υπουργείο Υγείας θα πρέπει ιδιαιτέρως να προβληματιστεί περί του πως θα πρέπει να ενεργήσει για να διαφυλάξει τη χώρα κατά την τουριστική περίοδο.

Από πλευράς του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας η επιδημία αυτή έχει χαρακτηριστεί ως πανδημία γιατί πλήττει σχεδόν όλες τις χώρες του πλανήτη. Όμως η εφαρμογή διαφορετικών μέτρων από χώρα σε χώρα δεν ευνοεί την καταπολέμηση αυτής της επιδημίας γιατί η διαφοροποίηση των μέτρων θα παρατείνει τον χρόνο εξάπλωσης της επιδημίας στον πλανήτη με αποτέλεσμα την πιθανή επαναμόλυνση των περιοχών που είχαν επιτύχει την καταπολέμηση της.

Είναι χαρακτηριστικό από τις τοποθετήσεις και κινήσεις των ηγετών διαφόρων χωρών η ασάφεια και η σύγχυση που επικρατεί διεθνώς όσον αφορά την αντιμετώπιση της επιδημίας.

Ο πρωθυπουργός π.χ., της Αγγλίας χαρακτήρισε την επιδημία του κορωνοϊού ως την μεγαλύτερη απειλή της δημόσιας υγείας για αυτή την γενεά. Όμως ο ίδιος δεν απαγόρευσε τον συνωστισμό στα γήπεδα της χώρας του με αποτέλεσμα οι τηλεθεατές σε όλο τον κόσμο να βλέπουν μια μεγάλη αντίθεση με τις εξαγγελίες του. Είδαν ότι ο ποδοσφαιρικός αγώνας Λίβερπουλ- Ατλέτικο για το Ευρωπαϊκό Champions League είχε 80.000 θεατές στοιβαγμένους ο ένας πάνω στον άλλον. Σε αντίθεση στο Παρίσι η Παρί Σεντ Ζερμέν με την γερμανική Ντόρτμουντ την ίδια ώρα έπαιζαν ενώπιον κενών εξεδρών. Στη Γερμανία ο αγώνας Λειψίας – Τότεναμ διεξήχθη και εκεί με υπερπλήρες το γήπεδο».

 

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here