Του ΠΑΝΟΥ ΣΩΚΟΥ

Περίπου πέντε μήνες μετά τις εκλογές και το πολιτικό σκηνικό που διαμορφώθηκε δεν έχει διαφοροποιηθεί. Η κυριαρχία της Ν.Δ σε όλα τα επίπεδα είναι γεγονός αναμφισβήτητο, αναμενόμενο μετά την μεγάλη σε εύρος νίκη της  ενώ τα κόμματα της αντιπολίτευσης ακόμα προσπαθούν, να βρουν τον βηματισμό τους κυρίως ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΚΙΝΑΛ.
Η κυβέρνηση της Ν.Δ έχει καταφέρει να επιβάλλει την ατζέντα της σε όλα τα επίπεδα της πολιτικής. Δεν δυσκολεύθηκε βέβαια και ιδιαίτερα καθώς όλα λειτουργούν υπέρ της. Ϊσως είναι η μόνη κυβέρνηση μετά απο πάρα πολλά χρόνια που παρέλαβε μια στρωμένη δουλειά και με την χώρα εκτός μνημονίου. Η πλειοψηφία των μέσων μαζικής ενημέρωσης συνεχίζουν να προσφέρουν απλόχερα και άκριτα την στήριξη της στη Ν.Δ και στον Κυριάκο Μητσοτάκης όπως έκαναν και όσο ήταν στην αντιπολίτευση. Συνεχίζουν να υπερπροβάλλον τις θετικές κινήσεις της, να αποσιωπούν τα αρνητικά της που δεν είναι και λίγα και να αντιπολιτεύονται ακόμα τον ΣΥΡΙΖΑ, φυσικά όχι απο κεκτημένη ταχύτητα αλλά απο επιλογή. Δεν υπάρχει καλυτερο πεδίο να κινηθεί μία κυβέρνση όταν ο τύπος είναι φιλικός της.
Δεν είναι όμως μόνο αυτό.
-Παρέλαβε μία  στρωμμένη κατάσταση στην οικονομία  με την χώρα εκτός μνημονίων, την οποία διαχειρίζεται με προσοχή αλλά και με επικοινωνιακά κριτήρια εμφανίζοντας ως δικά της επιτεύγματα  εκείνα που βρήκε έτοιμα. Ακόμα και το υπερπλεόνασμα που θα μοιράσει το επικοινωνεί σαν κάτι που γίνεται  πρώτη φορά… Και φυσικά γίνεται πιστευτή. Αυτό είναι το πιο εντυπωσιακό απ’ όλα. Ακόμα και τις κωλοτούμπες της τις κάνει χωρίς να σπάει τα πλευρά της, όπως αυτή που έκανε για την συμφωνία των Πρεσπών την οποία τώρα υπερασπίζεται και ζητά την πλήρη εφαρμογή της αλλά όταν ήταν στην αντιπολίτευση την πολέμησε ακόμα και ως προδοτική.
-Στον τομέα της ασφάλειας εφαρμόζοντας το δόγμα “νόμος και τάξη” χαιδεύει τα συντηρητικά  αντανακλαστικά των ψηφοφόρων της και των πάλαι  ποτέ ..” νοικοκυραίων” της ελληνικής κοινωνίας, και εκτονώνει το ρόπαλο της αστυνομίας στις πλάτες των νέων που διασκεδάζουν στα κλαμπ, στις πλάτες των φοιτητών του οποίους συλλήβδην βαφτίζει καταληψίες και αντιεξουσιαστές, των καταληψιών σε κτίρια των εξαρχείων.  Αστυνομία παντού στα κλαμπ, στις καφετέρειες, στα εξάρχεια, στις καταληψεις, στα πανεπιστήμια.
Ο ΣΥΡΙΖΑ αντιθέτως ακόμα ψάχνεται. Ψάχνει αντιπολιτευτικό μοντέλο, ψάχνει να αλλάξει τον εαυτό του και να γίνει κάτι άλλο που ακόμα δεν το έχει βρει, ψάχνει δίαυλο επικοινωνίας με τα μέσα μαζικής ενημέρωσης και πρόσβασης σε αυτά τα οποία όμως στην πλειοψηφία τους συνεχίζουν να τον αντιμετωπίζουν αν και στην αντιπολίτευση με..αντιπολιτευτική διάθεση. Όταν τα μέσα ενημέρωσης ασχολούνται με το ΣΥΡΙΖΑ στα έντυπα, ψηφιακά η ηλεκτρονικά «εξάστηλα», το κάνουν για να αναδείξουν διαφορετικές εσωκομματικές προσεγγίσεις αναφορικά με την ανασυγκρότηση του, την διεύρυνσή του η τον μετασχηματισμό του παρά την  αντιπολιτευτική του φωνή..
Η αλήθεια είναι βέβαια ότι και ο ΣΥΡΙΖΑ μέχρι τώρα περισσότερο ασχολείται με την διεύρυνσή του η τον μετασχηματισμό του και λιγότερο με την άσκηση αντιπολίτευσης στην κυβέρνηση. Κυριαρχεί η εσωστρέφεια και η επιθυμία να γίνει κάτι άλλο απο αυτό που είναι λες και το 31,5% ψήφισε αυτό το κάτι άλλο και όχι τον ΣΡΙΖΑ με την σημερινή του μορφή. Αυτό όμως είναι δικό τους θέμα και το ταμείο θα γίνει στο τέλος…
Το ΚΙΝΑΛ μέχρι τώρα δεν δικαιολογεί την θέση του στην αντιπολίτευση και πιο πολύ λειτουργεί σαν κυβερνητική συνιστώσα. Δεν έχει διαφοροποηθεί σε κανένα  σοβαρό θέμα κυβερνητικής πολιτικής (π.χ ψήφισε την κατάργηση του ασύλου)  και το μόνο που το ενδιαφέρει  είναι να συνεχίσει, να αντιπολιτεύεται τον ΣΥΡΙΖΑ. Αυτό φάνηκε ξεκάθαρα  για μία ακομή φορά στο έκτακτο συνέδριο του ΠΑΣΟΚ, που οι πιο πολλοί ομιλητές αναλώθηκαν σε αντιΣΥΡΙΖΑ ρητορική παρά σε αντικυβερνητική. Στο εσωτερικό του κυριαρχούν η γκρίνια και ο διαγκωνισμός για το ποιός θα διαχειρισθεί  στο μέλλον τα απομεινάρια του πάλαι ποτέ κραταιού ΠΑΣΟΚ.
Τα υπόλοιπα κόμματα της αντιπολίτευσης με εξαίρεση το ΚΚΕ που συνεχίζει αταλάντευτα την γραμμή του ανεξάρτητα απο το ποιός είναι στην κυβέρνηση, απλώς συμπληρώνουν μέχρι σήμερα τα κοινοβουλευτικά έδρανα. Το ΜεΡΑ 25 δείχνει να μην βιάζεται να ξεχωρίσει, όπως έκαναν παλιότερα  τα πολλά πρωτοεμφανιζόμενα   στη Βουλή κόμματα, που εξαφανισθηκαν στο τέλος (ΔΗΜΑΡ, ΑΝΕΛ, ΠΟΤΑΜΙ, ΛΑΟΣ) όμως δεν δείχνει ακόμα ικανό να επωφεληθεί απο τις αδυναμίες του ΣΥΡΙΖΑ.
Είναι όμως ακόμα για όλους πολύ νωρίς..

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here