Η Κομισιόν διαψεύδει και εκθέτει την κυβέρνηση: Δεν υπάρχει ακριβής ημερομηνία για το εμβόλιο-ΣΥΡΙΖΑ: Απέτυχαν και υπόσχονται «χάντρες και καθρεφτάκια»

Δεν μπορούμε να δώσουμε ακριβή ημερομηνία για τα εμβόλια, απάντησε η εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Βίβιαν Λουνέλα, όταν κατά την ενημέρωση των εκπροσώπων του Τύπου ερωτήθηκε σχετικά από έλληνα δημοσιογράφο, «αδειάζοντας» τον υπουργό και τον υφυπουργό Υγείας που ανακοίνωσαν σήμερα πως η χώρα μας αναμένει τις πρώτες δόσεις τον Δεκέμβριο.

Ο δημοσιογράφος επανήλθε με δεύτερο ερώτημα ζητώντας να μάθει αν η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενημέρωσε την ελληνική κυβέρνηση για την ημερομηνία παράδοσης των δόσεων του εμβολίου με την Βίβιαν Λουνέλα να απαντά κατηγορηματικά: «Δεν είμαστε σε θέση να δώσουμε ακριβή ημερομηνία παράδοσης των εμβολίων» είπε και πρόσθεσε πως «στρατηγική της Ένωσης είναι να έχει τα εμβόλια όσο πιο σύντομα γίνεται, αλλά και με την μεγαλύτερη δυνατή ασφάλεια για όλους τους ευρωπαίους πολίτες».

Η εκπρόσωπος ανέφερε πως η Κομισιόν διαπραγματεύεται την αγορά εμβολίων με διάφορες εταιρίες, προκειμένου να είναι σε θέση να τα παράσχει άμεσα στα Κράτη Μέλη και έχει ήδη έρθει σε μία πρώτη συμφωνία, ώστε να παραλάβει 300.000.000 δόσεις εμβολίων όταν αυτά θα είναι διαθέσιμα.

Αυτό, όμως, τόνισε η κ. Λουνέλα, είναι μία εργασία εν εξελίξει καθώς οι προετοιμασίες για το εμβόλιο δεν έχουν ολοκληρωθεί, όπως ακριβώς δεν έχει ολοκληρωθεί και το στάδιο των δοκιμών.

Νωρίτερα ο υπουργός Υγείας Β. Κικίλιας ανακοίνωσε ότι από τα τέλη Δεκεμβρίου θα έρθουν στην Ελλάδα τμηματικά 3 εκατ. δόσεις του εμβολίου κατά του κορονοϊού, που αναπτύσσει το πανεπιστήμιο της Οξφόρδης σε συνεργασία με την AstraZeneca.

Τα λεγόμενα του Β. Κικίλια επανέλαβε κατά την τακτική εβδομαδιαία ενημέρωση των δημοσιογράφων και ο υφυπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης, ότι δηλαδή οι πρώτες δόσεις του εμβολίου της Οξφόρδης αναμένονται στην Ελλάδα στα τέλη Δεκεμβρίου του 2020 και εξήγησε πως υπάρχει συμφωνία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το εμβόλιο της Οξφόρδης και πρόσθεσε : «Τα εμβόλια δεν παράγονται από την μια μέρα στην άλλη, ήδη η διαδικασία για το συγκεκριμένο εμβόλιο είναι σε προχωρημένο στάδιο και εάν όλα πάνε καλά θα υπάρξει έγκριση του και η Ε.Ε που έχει κάνει τη συμφωνία για όλες της χώρες μέλη της, θα αρχίσει την προμήθεια εμβολίων και στη χώρα μας από τα τέλη του χρόνου. Αυτό δεν σημαίνει ότι θα σταματήσει η διάθεση του μετά. Θα συνεχιστεί. Είναι πιθανό να γίνουν και άλλες συμφωνίες με διαφορετικές εταιρείες και να έρθουν και άλλα εμβόλια».

ΣΥΡΙΖΑ: Η κυβέρνηση, υπό την κατάρρευση του ανεπαρκούς σχεδίου της, υπόσχεται «χάντρες και καθρεφτάκια»

«Αν δεν αφορούσε ένα τόσο σοβαρό ζήτημα θα ήταν σχεδόν αστείο. Η Κομισιόν, όπως ήταν λογικό, ήδη διέψευσε τον υπουργό Υγείας που το πρωί διαβεβαίωνε ότι η χώρα μας θα προμηθευτεί ένα εμβόλιο που ακόμα δεν υπάρχει», υπογραμμίζει ο ΣΥΡΙΖΑ σε ανακοίνωσή του.

«Δεν είναι η πρώτη φορά και δυστυχώς από ό,τι φαίνεται δεν θα είναι και η τελευταία», σχολιάζει ο ΣΥΡΙΖΑ, τονίζοντας ότι «η κυβέρνηση Μητσοτάκη, υπό την κατάρρευση του ανεπαρκούς σχεδίου της, υπόσχεται «χάντρες και καθρεφτάκια» αντί να παραδεχτεί το προφανές: ότι οδηγεί τη χώρα στην ύφεση και αφήνει την κοινωνία απροστάτευτη στην πανδημία». «Ο φτηνός κυβερνητικός λαϊκισμός που παίζει με την αγωνία των πολιτών είναι και απαράδεκτος και επικίνδυνος», καταλήγει η ανακοίνωση της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here