Η «Καθημερινή» και οι Τούρκοι διαψεύδουν τον Μητσοτάκη: Εκανε έρευνες το Oruc Reis-Ποντίζει καλώδια 1.750 χλμ

Η εφημερίδα Καθημερινή αλλά και οι Τούρκοι υπουργοί, διαψεύδουν τους ισχυρισμούς Μητσοτάκη ότι το τουρκικό πλοίο Oruc Reis δεν έκανε έρευνες στην ελληνική υφαλοκρηπίδα. 

Με ανάρτησή του στο Twitter ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας, Φατίχ Ντονμέζ, προανήγγειλε ότι το Oruc Reis θα ποντίσει στη Μεσόγειο καλώδια 1.750 χιλιομέτρων για σεισμικές έρευνες. Σύμφωνα με τον Τούρκο υπουργό, αυτή τη στιγμή το ερευνητικό σκάφος «σκανάρει» βήμα προς βήμα τη Μεσόγειο και μέχρι τις 23 Αυγούστου θα έχει ποντίσει στη Μεσόγειο καλώδια για σεισμικές έρευνες σε μήκος 1.750 χιλιομέτρων.

 

 

Επίσης, σε άρθρο της πρώτης σελίδας της Καθημερινης, του Κώστα Ιορδανίδη, επισημαίνεται χαρακτηριστικά πως «το “Oruc Reis” έχει ποντίσει εδώ και ημέρες καλώδια στην ελληνική υφαλοκρηπίδα και διεξάγει έρευνες, παρά την περί του αντιθέτου εκτιμήσεις των Αθηνών»- θεωρώντας  προφανώς «πολιτικά ψέματα» όσα ισχυρίζεται η ΝΔ αλλά και ο Κυριάκος Μητσοτάκης ο οποίος στο χθεσινό διάγγελμά του ισχυρίστηκε πως το τουρκικό ερευνητικό σκάφος Oruc Reis δεν διεξάγει έρευνες.

Χθες, στο διάγγελμά του, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε εμμέσως πλην σαφώς στηρίξει την υπερασπιστική γραμμή της κυβέρνησής του (ότι δεν διεξάγουν οι Τούρκοι έρευνες – άρα δεν παρεμβαίνουμε) λέγοντας: «Υψώνουμε τη στάση της ευθύνης και της νομιμότητας. Γιατί δεν γίνεται σοβαρή εξωτερική πολιτική με προπαγανδιστικές φωτογραφίες από ανύπαρκτες σεισμικές έρευνες.»

Η «Kαθημερινή» ωστόσο έρχεται να τον διαψεύσει:

«Ο άμεσος στόχος των εν εξελίξει εκνόμων ενεργειών της Άγκυρας ήταν η διάσπαση της συνέχειας της ΑΟΖ Ελλάδος και Κύπρου. Το επιβεβαίωσε σε πρακτικό επίπεδο, με το ερευνητικό σκάφος “Oruc Reis” να έχει ποντίσει εδώ και ημέρες καλώδια στην ελληνική υφαλοκρηπίδα και να διεξάγει έρευνες, παρά την περί του αντιθέτου εκτιμήσεις των Αθηνών».

Με απλά λόγια η ναυαρχίδα των συντηρητικών/κυβερνητικών εφημερίδων… διαψεύδει τον ίδιο τον πρωθυπουργό!

Κρίνει μάλιστα τις αντιδράσεις «μάλλον ήπιες, καθ’ όσον αφορά την τουρκική συμπεριφορά» και συμπληρώνει: «Το ουσιώδες, όμως, είναι ότι η θαλάσσια ζώνη του Καστελλορίζου, Στρογγύλης, Ρόδου χαρακτηρίζεται πλέον από εταίρους μας «αμφισβητούμενη περιοχή»»

Σημασία ωστόσο έχει και άλλη μία παράγραφος του άρθρου:

«Η εμπειρία των τελευταίων σαράντα και πλέον ετών ελληνοτουρκικής εντάσεως στο Αιγαίο διαμόρφωσε τη βεβαιότητα ότι την όποια κρίση διαδέχεται διάλογος Αθηνών και Αγκύρας. Κύριο μέλημα σε αυτές τις περιπτώσεις ήταν η διαχείριση της κοινής γνώμης, προκειμένου να πεισθεί ότι η Ελλάδας εξασφάλισε πλεονεκτήματα. Εάν αυτό όντως συνέβαινε είναι άλλη ιστορία»

Και αυτά τα λέει η Καθημερινή, η «δική» τους εφημερίδα και όχι το «ανυπόληπτο»… Documento! Εξ ιδίων τα βέλη… Στη συγκεκριμένη περίπτωση… ομοβροντία!

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here