Hasta siempre, Comandante! Η δολοφονία του Τσε, 51 χρόνια πριν και ο «ζωντανός» θρύλος του παγκόσμιου επαναστάτη

Σαν σήμερα, 9 Οκτώβρη, 1967, Κυριακή, το τραγικό νέο της δολοφονίας του Τσε Γκεβάρα συγκλόνιζε τον κόσμο της εργασίας, της προόδου, όσους πίστευαν και πάλευαν για μια καλύτερη ζωή, όσους δονούνταν από την αίσθηση της ελευθερίας και της κοινωνικής δικαιοσύνης, τη νεολαία. Και συνέβαλε, μαζί με άλλα γεγονότα,  στο έναυσμα μιας παρατεταμένης ιστορικής περιόδου κλυδωνισμών και αστάθειας του παγκόσμιου καπιταλισμού.

Η εξέγερση του Μάη του ’68 ήρθε μερικούς μήνες αργότερα να επιβεβαιώσει, ότι ο σπόρος της επανάστασης και της αμφισβήτησης μπορούσε να αποδίδει καρπούς ακόμη και στη καρδιά του πανίσχυρου έως τότε, ιμπεριαλιστικού συστήματος εξουσίας, κι όχι μόνο στην περιφέρεια του.  Η ιστορική εξέλιξη βέβαια δεν δικαίωσε τις προσδοκίες των πρωταγωνιστών. Ομως το μήνυμα «ως τη νίκη», για εκείνους που θεωρούν ότι η κοινωνία πρέπει να υποτάξει την αγορά και την εν δυνάμει ασυδοσία της, στις ανάγκες των ανθρώπων, παραμένει ζωντανό και διαχρονικό.

Από τις 26 Νοεμβρίου 1956, όταν επιβιβάστηκε στη θρυλική Granma ως γιατρός της ομάδας 81 ανταρτών με προορισμό τις ακτές της Κούβας και την επαναστατική του δράση στα βουνά της Σιέρρα Μαέστρα εναντίον των στρατευμάτων του δικτάτορα Μπατίστα, έως την σύλληψη και την εκτέλεση του μετά την αποτυχημένη επαναστατική του προσπάθεια στη Βολιβία, ο Αργεντίνος Τσε Γκεβάρα, διέγραψε μια τροχιά που τον εκτόξευσε στο πάνθεον των  ιστορικών ειδώλων και των παγκόσμιων συμβόλων της λαικής εξέγερσης για ελευθερία και δικαιοσύνη.

Ο Τσε και με τον θάνατό του, κατά κάποιο τρόπο «αγιοποιήθηκε». Εγινε ο «Ιησούς» της Αριστεράς και της Επανάστασης. Ενα πρόσωπο που «ζει» και επηρεάζει διαχρονικά τη καρδιά και το μυαλό των ανθρώπων. Εγινε βέβαια και σύμβολο με ιδιαίτερη εμπορική αξία. Ο καπιταλισμός βλέπεται, είναι ικανός και πρόθυμος να πουλήσει και το σχοινί που θα τον κρεμάσουν, αρκεί να βγάλει κέρδος από αυτό.

Η δολοφονία του με την υπογραφή της CIA

Το παρακάτω απόσπασμα, συντάχθηκε στις 28 Νοεμβρίου 1967 από το William Nicol, για λογαριασμό του Στρατού των Ηνωμένων Πολιτειών και της Κεντρικής Υπηρεσίας Πληροφοριών (C.I.A). Ανήκει στην συλλογή του Εθνικού Αρχείου Ασφαλείας (National Security Archive) των Η.Π.Α.. Αποχαρακτηρίστηκε και δόθηκε στη δημοσιότητα το 1997, τριάντα χρόνια έπειτα από τη δολοφονία του Τσε και αποτελεί την αμερικανική εκδοχή γιά τα γεγονότα των ημερών εκείνων.  Το δημοσίευσαν οι Guevaristas στο ομώνυμο σάιτ, διατηρώντας όμως έντονες επιφυλάξεις σχετικά με το αληθές των όσων περιγράφονται από τις αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες.

«Στις 30 Οκτωβρίου 1967, σε ένα μικρό αντίσκηνο στην Λα Εσπεράντζα, Βολιβία, ο αντισυνταγματάρχης Ραλ. Εσπινόζα Λορντ, της 2η Ομάδας καταδρομέων, δήλωσε τα ακόλουθα σχετικά με την σύλληψη του Ερνέστ «Τσε» Γκεβάρα: Ο Γκεβάρα και ο «Γουίλι» μεταφέρθηκαν πίσω στο Λα Ιγκέρα το απόγευμα της 8ης (Οκτωβρίου), έπειτα από τη μάχη στο φαράγγι Churro. Ο Γκεβάρα είχε ένα μικρό τραύμα στην κάτω κνήμη, το οποίο επουλώθηκε κατά την επιστροφή στο Λα Ιγκέρα. Ο υπολογοχαγός Εσπινόζα μίλησε επι μακρόν με το Γκεβάρα, αν και ο δεύτερος δεν αποκάλυψε καμία απόρρητη πληροφορία. Ο Εσπινόζα ένιωσε ιδιαίτερη εκτίμηση για το Γκεβάρα ως στρατιώτη και ως άνδρα, και ήταν περίεργος να μάθει περισσότερα για τη «θρυλική προσωπικότητα» του. Ο Γκεβάρα απάντησε σε όλες του τις ερωτήσεις χρησιμοποιώντας λέξεις όπως «ίσως» και «πιθανόν». Νωρίς το πρωί της 9ης του Οκτώβρη, η ομάδα έλαβε την εντολή να εκτελέσει το Γκεβάρα και τους άλλους συλληφθέντες. Προηγουμένως, ο αρχιστράτηγος Σαντάνα, αρχηγός της 8ης Μεραρχίας, είχε λάβει ξεκάθαρες εντολές να κρατήσει ζωντανούς τους κρατούμενους. Οι στρατιώτες που εμπλέκονταν στην υπόθεση δε γνώριζαν από πού έρχονταν οι εντολές, αλλά ένιωθαν ότι πήγαζαν από τις ύψιστες βαθμίδες.

[Α] Απόσπασμα απ’ το «Ο θάνατος του Τσε Γκεβάρα», εξηγώντας το ρόλο του Ροντρίγκεζ, πράκτορα της CIA υπεύθυνου για τις τακτικές κινήσεις των ομάδων Α και Β:

«Παρόλο που προφανώς ήταν υπό τις οδηγίες της CIA να «κάνει ότι είναι δυνατόν για να τον κρατήσει ζωντανό», ο Ροντρίγκεζ μετέφερε τη διαταγή να εκτελεστεί ο Γκεβάρα από το Βολιβιανό Ανώτατο Στρατηγείο στους στρατιώτες στο Λα Ιγκέρα – ο ίδιος τους συμβούλεψε να μην πυροβολήσουν το Γκεβάρα στο πρόσωπο ώστε τα τραύματα να φαίνονται ως τραύματα μάχης [ώστε να καλύψουν την παράνομη εκτέλεση χωρίς δίκη] – και ενημέρωσε προσωπικά τον Τσε ότι αναμένετο να πεθάνει. Έπειτα από την εκτέλεση, ο Ροντρίγκεζ πήρε το ρολόι Ρόλεξ του Τσε, συχνά επιδεικνύοντας το στους ρεπόρτερς τα επόμενα χρόνια».

Ο Λοχαγός Φράντο έδωσε την εντολή στον υπολοχαγό Πέρες να εκτελεστεί ο Γκεβάρα, κάτι που ο Πέρες δεν ήταν δυνατό να φέρει εις πέρας – έτσι η εντολή δόθηκε στο λοχία Τεράν, της Ομάδας Α. Σε αυτό το σημείο ο Πέρες ρώτησε τον Γκεβάρα εάν επιθυμεί κάτι πριν την εκτέλεση του. Ο Γκεβάρα απάντησε ότι το μόνο που ήθελε ήταν «να πεθάνει με γεμάτο στομάχι». Ο Πέρες στην συνέχεια τον ρώτησε εάν είναι «υλιστής» ζητώντας να έχει μόνο φαγητό. Ο Γκεβάρα επέστρεψε στην προγενέστερη συμπεριφορά του απαντώντας με ένα «ίσως». Τότε ο Πέρες τον αποκάλεσε «αξιολύπητο ανθρωπάκι» και έφυγε απ’ το δωμάτιο. Μέχρι τότε, ο λοχίας Τεράν είχε ενισχύσει τη διάθεση του με κάμποσες μπύρες και επέστρεψε στο δωμάτιο όπου ο Γκεβάρα στέκονταν όρθιος, με σταυρωμένα τα χέρια δηλώνοντας: «Ξέρω για ποιο λόγο ήρθες, είμαι έτοιμος». Ο Τεράν, αφού τον κοίταξε για λίγα λεπτά και έπειτα είπε: «όχι, κάνεις λάθος, κάθησε». Έπειτα ο ταγματάρχης έφυγε απ’ το δωμάτιο για μικρό διάστημα.

Ο «Γουίλι», ο κρατούμενος που είχε συλληφθεί μαζί με το Γκεβάρα, κρατούνταν σε ένα μικρό δωμάτιο, λίγα μέτρα μακριά. Την ώρα που ο Τεράν περίμενε έξω προσπαθώντας να συγκρατήσει τα νεύρα του, ο λοχίας Χουόκα εισήλθε και πυροβόλησε τον «Γουίλι». Ο Γουίλι ήταν κουβανός και σύμφωνα με πηγές ήταν ο υποκινητής των ταραχών των μεταλλορύχων στη Βολιβία. Ο Γκεβάρα άκουσε τον κρότο του πυροβολισμού και για πρώτη φορά φάνηκε να τρομάζει. Ο ταγματάρχης Τεράν επέστρεψε στο δωμάτιο που κρατούνταν ο Γκεβάρα και όταν εισήλθε, ο Τσε στάθηκε όρθιος κοιτώντας τον. Ο Τεράν του είπε να καθήσει αλλά αυτός αρνήθηκε δηλώνοντας: «Αυτό θα το υπομείνω όρθιος». Ο ταγματάρχης άρχισε να εκνευρίζεται και του επανέλαβε να καθήσει αλλά ο Γκεβάρα δεν απάντησε. Τελικώς, ο Γκεβάρα του είπε: «Να ξέρεις αυτό. Πρόκειται να σκοτώσεις μόνο έναν άνδρα». Ο Τεράν πυροβόλησε μια φορά με την Μ2 καραμπίνα του, χτυπώντας το Γκεβάρα ο οποίος έπεσε με δύναμη στον τοίχο του μικρού χτίσματος.

[Β] Ο πράκτορας της C.I.A. Φελίξ Ροντρίγκεζ, που διέταξε την εκτέλεση του Τσε, έχει δώσει μιά διαφορετική εκδοχή των γεγονότων:

1:30 μ.μ: Η τελευταία μάχη του Τσε λαμβλάνει τέλος στο Κουεμπράδα δελ Γιούρο. Ο Σιμόν Κούβα (Γουίλι) Σαράμπια, ένας βολιβιανός μεταλλωρύχος, ηγείται της αντάρτικης ομάδας.  Ο Τσε τον ακολουθεί και δέχεται πυροβολισμούς στο πόδι αρκετές φορές. Ο Σαράμπια βοηθά τον Τσε να σηκωθεί και προσπαθεί να τον κουβαλήσει μακρυά απ’ τα διασταυρούμενα πυρά. Τον αφήνει στο έδαφος και επιστρέφει στη μάχη. Περικυκλωμένος σε απόσταση λιγότερη από 10 μέτρα, δέχεται συνεχή πυρά από τους καταδρομείς. Ο Τσε επιχειρεί να ανταποδώσει τα πυρά, αλλά δε μπορεί να κρατήσει σταθερά το όπλο με το ένα χέρι. Δέχεται χτύπημα και πάλι στο δεξί πόδι, το όπλο πετάγεται απ’ το χέρι του και τρυπά ο δεξιός του βραχίονας. Την στιγμή που οι στρατιώτες πλησιάζουν τον Τσε, αυτός φωνάζει: «Μην πυροβολείτε! Είμαι ο Τσε Γκεβάρα και αξίζω γιά σας περισσότερο ζωντανός παρά νεκρός». Η μάχη τελειώνει περίπου στις 3:30 μ.μ. Ο Τσε συλλαμβάνεται αιχμάλωτος…

Ο Ροντρίγκεζ εισέρχεται στην αίθουσα του σχολείου να ενημερώσει τον Τσε γιά τις εντολές της βολιβιανής στρατιωτικής ηγεσίας. Ο Τσε αντιλαμβάνεται και λέει, «είναι καλύτερα έτσι… Δεν θα έπρεπε ποτέ να συλληφθώ ζωντανός». Ο Τσε παραδίδει στον Ροντρίγκεζ ένα μήνυμα γιά τη γυναίκα του και το Φιντέλ, αγκαλιάζονται και ο Ροντρίγκεζ εγκαταλείπει το δωμάτιο.

(Μετάφραση – Επιμέλεια: Νικόλαος Μόττας)

Το παιγνίδι της μοίρας

Και μια τραγική αλλά ενδιαφέρουσα ιστορική λεπτομέρεια. Ο δολοφόνος του Τσε, ο ταγματάρχης που τον πυροβόλησε και τον σκότωσε, ο ταγματάρχης Τεράν, όταν κινδύνεψε 30 χρόνια μετά, να χάσει την όρασή του, απευθύνθηκε σε Κουβανούς γιατρούς. Κι εκείνοι, πιστοί στις αρχές και τις ιδέες τους, που ήταν και ιδέες του Τσε, τον θεράπευσαν!

Το ευχαριστήριο μήνυμα του γιού του προς τους γιατρούς, δημοσιεύθηκε σε βολιβιανή εφημερίδα.

Η περίπτωση του πράκτορα Ροντρίγκεζ

Οσον αφορά τον πράκτορα της CIA Ροντρίγκες, δεν είναι άλλος από τον Φέλιξ Ροντρίγκεζ Μεντιγκούτια, στρατολογημένο κουβανό αντικομμουνιστή που συμμετείχε στην απόβαση των μισθοφόρων στο κόλπο των Χοίρων.

Η εντολή που είχε λάβει ήταν να δολοφονήσει τον κρατούμενο Τσε αφού πρώτα τον ανακρίνει με κάθε τρόπο.Όπως έχει αναφέρει ο Εδουάρδο Ουέρτα, νεαρός, τότε, αξιωματικός που βρισκόταν στην είσοδο της σχολικής αίθουσας που κρατούνταν ο Γκεβάρα, ο Ροντρίγκεζ επιχείρησε να ασκήσει βία στον δεμένο αιχμάλωτο πιάνοντας τον από τους ώμους, τραβώντας του τα γένια και φωνάζοντας πως θα τον σκότωνε. Στην προσπάθεια του να τον σταματήσει, ο Ουέρτα ήρθε αντιμέτωπος με τον εξαγριωμένο πράκτορα της CIA ο οποίος τον έριξε στο πάτωμα: «Θα μου το πληρώσεις πολύ γρήγορα, σκατοβολιβιανέ, άγριε Ινδιάνε, ηλίθιε!». Λίγες ώρες αργότερα ο ίδιος άνθρωπος θα έδινε εντολή στο διστακτικό στρατιώτη Μάριο Τεράν να πυροβολήσει τον Τσε. Το μίσος του για τον Κομαντάντε ήταν τέτοιο που, ακόμη και όταν ο Γκεβάρα κείτονταν εμπρός του νεκρός, έβγαλε το πιστόλι για να ρίξει άλλη μια σφαίρα στο νεκρό σώμα.

Το 1984 η CIA τον έστειλε να δουλέψει σε αντεπαναστατικές δραστηριότητες και στον εφοδιασμό των Νικαραγουανών «Κόντρας» με όπλα και τρόφιμα. Ήταν εκείνη την εποχή που γνωρίστηκε με τον τότε αντιπρόεδρο των ΗΠΑ, Τζώρτζ Χέρμπερτ Μπους. Τα επόμενα χρόνια ταξίδεψε στο Σαλβαδόρ, την Ονδούρα και τη Γουατεμάλα προκειμένου να συντονίσει τις αποστολές που του ανέθεσε η CIA. Βοηθός του, ο τρομοκράτης Λουίς Ποσάδα Καρίλες, δράστης της εγκληματικής απόπειρας εναντίον του αεροσκάφους των κουβανικών αερογραμμών το 1976.

Ο Ροντρίγκεζ ήταν εκ των εκλεκτών προσκεκλημένων της ορκωμοσίας, το 1988, του νεοεκλεγέντος προέδρου Μπους στην Ουάσινγκτον. Την στενή φιλία μεταξύ Ροντρίγκες και Μπους αποτύπωσε και ο φωτογραφικός φακός σε συνάντηση τους στο Λευκό Οίκο,

 

Ακριβώς τριάντα χρόνια μετά την δολοφονία του Τσε και των συντρόφων του, τα οστά του μεταφέρθηκαν τελικά στη Κούβα και τοποθετήθηκαν σε ειδικό μαυσωλείο στη πόλη Σάντα Κλάρα, που ήταν η πρώτη μεγάλη πόλη της Κούβας που απελευθερώθηκε από τις δυνάμεις του Μπατίστα, χάρις στη στρατηγική ευφυία και μαχητικότητα του Τσε και του Καμίλο Σιενφουέγος, ο οποίος χάθηκε άδικα και μυστηριωδώς λίγο μετά την επικράτηση της επανάστασης στη Κούβα.

 

Print Friendly, PDF & Email

1 ΣΧΟΛΙΟ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here