Γιούνκερ: Η ΕΕ τείνει το χέρι στη Τουρκία, αλλά η πόρτα κλείνει αν επανέλθει η θανατική ποινή-Aσύμβατο με τις ευρωπαϊκές αρχές να κρατούνται δημοσιογράφοι

Την ώρα που ο Τούρκος πρόεδρος επαναλάμβανε χθες, επέτειο του αποτυχημένου πραξικοπήματος ότι θα επαναφέρει την θανατική ποινή αν την ψηφίσει η Εθνοσυνέλευση, ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ έστελνε σαφές προειδοποιητικό μήνμα προς την Αγκυρα. Οπως είπε, η ΕΕ «κρατά το χέρι τεταμένο στην Τουρκία, αλλά η πόρτα θα κλείσει εάν επανέλθει η εσχάτη των ποινών». «Εύχομαι η Τουρκία να έρθει πιο κοντά στην Ευρώπη αντί να απομακρύνεται από εμάς» ανέφερε ο Γιούνκερ.

«Έναν χρόνο μετά την απόπειρα πραξικοπήματος η Ευρώπη εξακολουθεί να τείνει το χέρι στην Τουρκία. Η Ευρώπη βρίσκεται στο πλευρό της και σε δύσκολους καιρούς. Αναμένω τώρα ότι και η Τουρκία θα προσδιορίσει σαφώς τη θέση της για την Ευρώπη και ότι θα ενστερνιστεί ρητά τις ευρωπαϊκές αξίες. Ως Ευρωπαϊκή Ένωση ενδιαφερόμαστε ιδιαίτερα να είναι ο γείτονάς μας δημοκρατικός, σταθερός και οικονομικά επιτυχημένος» έγραψε μεταξύ άλλων ο Γιούνκερ σε άρθρο του που δημοσιεύεται στη γερμανική Bild

«Εύχομαι η Τουρκία να έρθει πιο κοντά στην Ευρώπη αντί να απομακρύνεται από εμάς. Γι’ αυτό και κάναμε τα πάντα ώστε να δρομολογήσουμε τη φιλελευθεροποίηση της βίζας και να εμβαθύνουμε την Τελωνειακή Ένωση, εάν το θέλει η Τουρκία», ανέφερε.

Τόνισε όμως πως «ένα πράγμα πρέπει όμως να είναι σαφές: όποιος επιθυμεί να ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση, αποδέχεται τις αξίες της Ένωσης. Σε μία τέτοια Ένωση σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, της ελευθερίας του Τύπου και του κράτους δικαίου είναι λ.χ. ασύμβατο δημοσιογράφοι, όπως ο ανταποκριτής της Welt Ντενίζ Γιουτσέλ, να κρατούνται στις φυλακές χωρίς να έχει απαγγελθεί κατηγορία».

«Σε περίπτωση που η Τουρκία επαναφέρει τη θανατική ποινή η κυβέρνησή της θα έχει κλείσει την πόρτα της ένταξης στην Ευρωπαϊκή Ένωση», τονίζει περαιτέρω ο κ. Γιούνκερ, προσθέτει όμως ότι κατά την τελευταία συνάντησή του με τον πρόεδρο Ρετσέπ Ταγίπ Ερντογάν αποκόμισε την εντύπωση πως «αναζητά την προσέγγιση με την Ευρώπη, αντί να την αποστρέφεται».

Print Friendly, PDF & Email

1 ΣΧΟΛΙΟ

  1. ¨Οχι μόνο δεν θα μπορέσει να γίνει μέλος της ΕΕ, αλλά επαναφέροντας τη θανατική ποινή θα παύσει να είναι και μέλος του Συμβουλίου της Ευρώπης (ΣΕ) – στο οποίο συμμετέχουνπλέον 47 κράτη, όλα τα Ευρωπαϊκά και ορισμένα μη Ευρωπαϊκά (Γεωργία, Αρμενία) και η Τουρκία, λόγω καταγγελίας έτσι της εφαρμογή της Ευρωπαϊκής (ΣΕ) Σύμβασης προστασίας των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ) και του Πρόσθετου Πρωτοκόλλου της (6ου) «για την κτάργηση της θανατικής ποινής», η εφαρμογή της οποίας Σύμβασης (ΕΣΔΑ) αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για την συμμετοχή στο ΣΕ. Επιπλέον η αναδρομίκή εφαρμογή της ποινής αυτής και στους πραξικοπηματίες της 15ης Ιουλίου 2016, κατα παράβαση της έχουσας ισχή αναγκαστικού εθιμικού κανόνα του διεθνούς δικαίου (jus cogens) «nullum crimen nulla poena, sine lege anteriore» (=»έγκλημα δεν υπάρχει, ούτε ποινή επιβάλλεται, χωρίς νόμο που να ισχύει πριν από την τέλεση της πράξης και να ορίζει τα στοιχεία της»,που καθιερώνεται και από το άρθρο 7, παραγρ 1η, του Ελληνικού Συντάγματος και ισχύει στα περισσότερα κράτη του σύγχρονου Κόσμου), όσο και ειδεχθές και αποκρουστέο να ήταν το έγκλημα αυτό των πραξικοπηματιών, θα θέσει αυτομάτως την Τουρκία στο περιθωριο του Κόσμου, συμπεριλμβάνοντάς την στους παρίες του Κόσμου μας, ίσως και μαζί με την Βορεια Κορέα και άλλα (ευτυχώς πολύ λίγα) άνομα Κράτη, κάτι που θα ήταν άδικο να φορτωθεί ο γειτονικός και Φίλος Τουρκικός Λαός εξαιτίας ενός ρεβανσιστικού μίσους ορισμένων εκ των ηγετών του, που βλέπουν κοντοφθαλμα, τυφλωμένοι από το πάθος τους αυτό και την υποσυνείδητη ανασφάλεια που τους προκαλεί. Είθε ο Θεός όλων, στην μεγαλοσίνη του να τους βοηθήσει να δούν τα πράγματα πιό ξεκάθαρα, για το καλό του Λαού τους που είναι η μόνη εγγυήτρια δύναμη της Δημοκρατικής Λειτουργίας του Πολιτεύματος, επαναλαμβάνοντας, ότι είναι πάντοτε πολύ επικίνδυνο να τρυγεί και ίδίως να τρώει κάποιος, στιφά σταφίλια οργής (δηλαδή δηλητηριώδη), όχι για τους άλλους (που μπορεί να είναι ενίοτε) αλλά κυρίως για τον ίδιο.
    Με Τιμή,
    Ιωάννης Χ. Βούλγαρης, Ομότιμος Καθηγητής Νομικής ΔΠΘ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here