Γιάννης Καμπούρης: Ελαιόλαδο,  η χρυσή ασπίδα του οργανισμού μας

Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΚΙΟΥΣΗ

 

Όλοι έχουμε διαβάσει για τα αναρίθμητα πολύτιμα στοιχεία που προσφέρει το ελαιόλαδο στον οργανισμό μας. Για τις ευεργετικές του ιδιότητες θα συζητήσουμε με τον διευθύνοντα σύμβουλο της εταιρίας παραγωγής υψηλής ποιότητας προϊόντων ελαιολάδου E-LA-WON, κύριο Ιωάννη Καμπούρη.

-Από την εμπειρία σας, πώς έχετε δει να συμβάλει η κατανάλωση ελαιόλαδου στην καλή μας υγεία;

Αναμφίβολα το ελαιόλαδο αποτελεί τη χρυσή τροφή στο καθημερινό μας τραπέζι. Οι υγειοπροστατευτικές του ιδιότητες είναι ποικίλες. Βοηθά στο κυκλοφορικό σύστημα, ενισχύοντας την υγεία της καρδιάς, κρατώντας χαμηλά τα επίπεδα της λεγόμενης «κακής χοληστερόλης» (LDL) και απομακρύνοντας τον κίνδυνο εγκεφαλικών επεισοδίων. Ακόμη, λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς του σε πολυφαινόλες (κυρίως ελαιοκανθάλη και ελαιασίνη), αποβάλλει μεγάλο ποσοστό των τοξινών από τον οργανισμό μας και μας προστατεύει ακόμη και από τη νόσο του Αλτσχάιμερ. Σε αυτό το σημείο αξίζει να σημειώσουμε ότι προϊόντα ελαιολάδου της εταιρίας E-LA-WON έχουν βραβευτεί για την υψηλή τους περιεκτικότητα σε πολυφαινόλες, τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό. Είναι, επιπλέον, ο σύμμαχος του νευρικού συστήματος, καθώς μας απαλλάσσει από το στρες αλλά και μειώνει και τις πιθανότητες κατάθλιψης, σύμφωνα με έρευνα πανεπιστημίου της Ισπανίας. Τέλος, δεν θα πρέπει να ξεχνάμε πόσο ευεργετικό είναι και για το δέρμα μας.

-Διαβάζουμε ότι το ελαιόλαδο αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα στοιχεία της Μεσογειακής Διατροφής, η οποία έχει προταθεί σαν την πιο ευεργετική για τον οργανισμό  διατροφική επιλογή. Κατά τη γνώμη σας αυτός ο ισχυρισμός έχει την ισχύ που του προσδίδουμε ή πρόκειται για έναν ακόμη μύθο της εποχής;

Μιλώντας γενικά για τη Μεσογειακή Διατροφή, αξίζει να αναφέρουμε ότι οι λαοί που την έχουν υιοθετήσει, λόγω γεωγραφικής θέσης της χώρας, κλίματος αλλά και κουλτούρας-παράδοσης, έχουν μεγαλύτερο προσδόκιμο ζωής. Η διατροφή αυτή είναι γεμάτη μονοακόρεστα λιπαρά οξέα (MUFAs), τα οποία, ως υγιεινά λίπη (σε αντίθεση με τα κορεσμένα λίπη) θωρακίζουν τον οργανισμό απέναντι στην υψηλή αρτηριακή πίεση και τον μεγάλο αριθμό τριγλυκεριδίων. Αξίζει να αναφέρουμε πως πρόσφατες έρευνες έδειξαν ότι σημαντικό μέρος του πληθυσμού λαών της βόρειας Ευρώπης και Αμερικής τείνουν να κινδυνεύουν από τη στεφανιαία νόσο, λόγω της κακής τους διατροφής και συγκεκριμένα της μη επαρκούς κατανάλωσης ελαιόλαδου.

-Τα τελευταία χρόνια βλέπουμε το ελαιόλαδο να χρησιμοποιείται ευρέως και στην κοσμετολογία. Ποιες ιδιότητές του το κάνουν πολύτιμο καλλυντικό;

Το ελαιόλαδο είναι μια από τις σημαντικότερες πηγές βιταμίνης Ε, μιας πολύτιμης ουσίας και για το δέρμα και για τα μαλλιά μας. Η βιταμίνη αυτή προσφέρει προστασία από τις ακτίνες του ήλιου, εμποδίζοντας το γήρας και συγκρατώντας την φυσική υγρασία της επιδερμίδας. Αντιλαμβανόμαστε λοιπόν γιατί συχνά βλέπουμε κρέμες ημέρας και ενυδατικές με βάση την ελιά και το ελαιόλαδο. Ακόμη, η βιταμίνη Ε χρησιμοποιείται ευρέως για την αντιμετώπιση δερματικών προβλημάτων όπως η ακμή, οι κηλίδες του δέρματος ή και τα εγκαύματα. Εκτός όμως από τα καλλυντικά, η κατανάλωση τροφών πλούσιων σε αυτή την ουσία βοηθά τα μαλλιά να δυναμώσουν, να μακρύνουν γρηγορότερα και τους δίνει λάμψη. Τέλος, το ελαιόλαδο μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τον καθαρισμό του δέρματος, αφαιρώντας πολύ αποτελεσματικά το μακιγιάζ και τους ρίπους της πόλης ή και για φυσική μάσκα ομορφιάς.

-Στα ράφια των market και delicatessen βλέπουμε πολλά προϊόντα λαδιού, από πολλούς καρπούς (αραβοσιτέλαιο, ηλιέλαιο, λάδι σόγιας/τρούφας κ.α.). Σε σύγκριση με τα προαναφερθέντα προϊόντα, ποια είναι τα ποιοτικά πλεονεκτήματα του ελαιόλαδου;

Από τα αρχαία χρόνια ακόμη το ελαιόλαδο ήταν γνωστό για τις ποικίλες ευεργετικές του ιδιότητες. Αναμφίβολα πολλά έλαια προσφέρουν στον οργανισμό μας ουσίες πολύτιμες για τη σωστή του λειτουργία, κανένα άλλο λάδι όμως, εκτός από αυτό της ελιάς, δεν μας προσφέρει τόσα υγειοπροστατευτικά στοιχεία. Δεν θα πρέπει βέβαια να ξεχνάμε ότι και η ίδια η ποιότητα του ελαιόλαδου έχει μεγάλη σημασία στην σωστή μας διατροφή. Για τον λόγο αυτό θα πρέπει να επιλέγουμε με αυστηρά κριτήρια το ελαιόλαδο που θα βάλουμε στο τραπέζι μας. Στην E-LA-WON είμαστε περήφανοι για την άριστη ποιότητα προϊόντων που παρέχουμε, προσπάθεια που έχει αναγνωριστεί, καθώς η εταιρία μας έχει δεχτεί 40 και πλέον διακρίσεις σε ελληνικούς και διεθνής διαγωνισμούς.

 

Print Friendly, PDF & Email

1 ΣΧΟΛΙΟ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here