Γαλλία: Οι Βέλγοι δημοσιοποίησαν exit poll-Μπροστά Μακρόν-Λεπέν. Τα αμφισβητούν οι Γάλλοι-Τα αποτελέσματα από τις αποικίες

 

Το κρατικό δίκτυο του Βελγίου RTBF – που δεν δεσμεύεται από τη γαλλική νομοθεσία – έδωσε το πρώτο exit poll για τα αποτελέσματα των προεδρικών εκλογών, γεγονός που προκάλεσε την έντονη αντίδραση των Γάλλων.

Σύμφωνα με το RTBF:

Εμανουέλ Μακρόν 24%,

Μαρίν Λεπέν 22%.

Φρανσουά Φιγιόν 20,5%

Ζαν Λυκ Μελανσόν 18%.

Τα γαλλικά exit polls θα δοθούν στη δημοσιότητα στις 20:00 ώρα Γαλλίας.

Το ίδιο το βελγικό ΜΜΕ επισημαίνει ότι τα exit polls δεν είναι εκλογικό αποτέλεσμα αλλά εικόνα της στιγμής.

Εξαλλος ο γαλλικός Τύπος με τις διαρροές των Βέλγων

Η εφημερίδα Liberation, σε άρθρο γνώμης, καταγγέλλει τον βελγικό Τύπο γιατί δημοσιεύει exit polls. Γράφει χαρακτηριστικά:

«Οπως το περιμέναμε: ο βελγικός Τύπος δημοσιεύει exit polls. Αλλά επειδή αυτές οι μετρήσεις δεν έχουν πηγή και η Liberation δεν μπορεί να εγγυηθεί την εγκυρότητά τους, σας συνιστούμε να τα λάβετε υπόψιν με μεγάλη προσοχή. Σας υπενθυμίζουμε ότι οι μεγάλες εταιρείες δημοσκοπήσεων (BVA, Elabe, Harris Interactive, Ifop, Ipsos, Kantar, Odoxa, OpinionWay, Viavoice) δεσμεύτηκαν ότι δεν θα πραγματοποιήσουν exit polls την Κυριακή 23 Απριλίου.

«Το συμπέρασμα είναι ότι κάθε αναφορά σε τέτοια exit polls μπορεί να προέρχεται από φήμες και καμία αξιοπιστία δεν μπορεί να τους δοθεί», αναφέρει ανακοίνωση του Συνδέσμου δημοσκοπήσεων».

Τελικά αποτελέσματα απο τις γαλλικές αποικίες (λόγω διαφοράς ώρας)

(1,3 εκατομμύρια ψήφοι συνολικά)

Γουιάνα

Mélenchon 24,72
Le Pen 24,29
Macron 18,75
Fillon 14,66
Hamon 5,69

Μαρτινίκη
Melenchon 27,36
Macron 25,53
Fillon 16,85
Lepen 10,94
Hamon 9,75

Γουαδελούπη (στο 86% των εγγεραμμενων)
Macron 30,32
Mélenchon 23,99
Fillon 14,87
Le Pen 13,47
Hamon 9,72

Σεν Πιερ
Mélenchon : 35.45%
Le Pen : 18.16%
Macron : 17.97%
Fillon : 9.32
Hamon : 8.24

Γαλλική Πολυνησία
Fillon 35, 3
Le Pen 32,5
Macron 14,7
Mélenchon 7,8
Hamon 2,9

 

RTBF: Πρώτος ο Μακρόν και στις ΗΠΑ

Το ίδιο βελγικό μίντια RTBF, αναφέρει ότι οι Γάλλοι που ζουν στην βόρεια Αμερική και στον Καναδά (με εξαίρεση το Μόντρεαλ), ψήφισαν:

  • Μακρόν 45,35%,
  • Φιγιόν 25,33%),
  • Μελανσόν 14,05%

Μικρή πτώση στη συμμετοχή

Στις 6 το απόγευμα ώρα Ελλάδος η συμμετοχή ήταν στο 69,42%, λίγο κάτω από την αντίστοιχη των εκλογών του 2012 (70,59):

Ψήφισαν οι διεκδικητές της προεδρίας:

 

Σάλος με την σύλληψη φωτογράφου σε δράση των Femen

Ο φωτογράφος του πρακτορείου Hans Lucas, Jacob Khrist, ο οποίος κάλυπτε την δράση των Femen εναντίον της Μαρίν Λεπέν, στην πόλη Hénin-Beaumont, το πρωί της Κυριακής, συνελήφθη, αναφέρει το γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων.

Στο Facebook, το πρακτορείο του δημοσιογράφου καταγγέλλει την σύλληψή του «η οποία έγινε ενόσω ασκούσε το επάγγελμά του».

«Απαράδεκτο! Την ημέρα των εκλογών, ο επαγγελματίας φωτογράφος Jacob Khrist συνελήφθη με βίαιο τρόπο στο Hénin-Beaumont ενόσω ασκούσε το επάγγελμά του».

Το παράδοξο είναι ότι το πρακτορείο δεν έχει νέα από τον φωτογράφο, από εκείνη την ώρα. «Στο αστυνομικό τμήμα του Lens που διέταξε την σύλληψη επικρατεί απόλυτο μπλακ άουτ. Μετά από πολλά τηλεφωνήματα, είναι αδύνατο να μάθουμε νέα του», προσθέτει το πρακτορείο.

Οι Femen, φορώντας μάσκες της Λεπέν, προσπάθησαν να την εμποδίσουν να ψηφίσει, το πρωί της Κυριακής, στην εκλογική της περιφέρεια, αλλά συνελήφθησαν.

Απίστευτοι Γάλλοι: Εχουν και ψηφοδέλτια για τυφλούς

Η πρακτική δεν είναι γενικευμένη σε όλα τα εκλογικά κέντρα αλλά έγινε δοκιμαστικά στο 15ο διαμέρισμα του Παρισιού: ψηφοδέλτια με τη μέθοδο Μπράιγ για άτομα χωρίς όραση.

Ψηφίζουν ως τις 19:00 ή ως τις 20:00

Τα 66.546 εκλογικά κέντρα στην μητροπολιτική Γαλλία τα οποία άνοιξαν το πρωί της Κυριακής, στις 8 η ώρα, θα κλείσουν στις 19:00 ή και στις 20:00 σε ορισμένες μεγάλες πόλεις.

Οι πρώτες εκτιμήσεις για το δίδυμο των νικητών του πρώτου γύρου θα γίνουν γνωστές γύρω στις 21:00 το βράδυ.

Οι Γάλλοι του εξωτερικού ψήφισαν μαζικά

Στον Καναδά, στο Μόντρεαλ, όπου είναι εγγεγραμμένοι 57.762 Γάλλοι ψηφοφόροι, χιλιάδες άτομα χρειάστηκε να περιμένουν ως τρεις ώρες. Το ίδιο συνέβη και στο Τορόντο. Η ψηφοφορία ήταν πιο εύκολη στην Οτάβα και στο Βανκούβερ. Στο Ηνωμένο Βασίλειο, στο Λονδίνο, όπου είναι εγγεγραμμένοι 72.000 ψηφοφόροι, πριν ακόμη ανοίξουν οι κάλπες, εκατοντάδες άτομα έκαναν ουρές. Μεγάλες ουρές παρατηρήθηκαν και μπροστά στην γαλλική πρεσβεία του Βερολίνου, όπου περίπου 12.000 Γάλλοι καλούνται να ψηφίσουν.

Ως τις 12:00 το μεσημέρι όλοι οι υποψήφιοι πρόεδροι είχαν ψηφίσει

Ο τελευταίος που έβαλε το ψηφοδέλτιο στην κάλπη ήταν ο νεοκομμουνιστής Ζαν Λυκ Μελανσόν, ο οποίος ψήφισε στο 10ο διαμέρισμα του Παρισιού.

Για ποιόν ψηφίζουν οι επιχειρηματίες;

Είτε σε μικρές είτε σε μεγάλες επιχειρήσεις, οι γάλλοι επιχειρηματίες προτίμησαν να ψηφίσουν τον Φιγιόν ή τον Μακρόν.

Ο Φιγιόν έχει την στήριξη του πρώην προέδρου της AXA, Henri de Castries, του επιχειρηματία με τα διάσημα γυαλιά Alain Afflelou,του Pierre Danon, πρώην αφεντικό της Numéricable, καθώς και το αφεντικό της Total, Patrick Pouyanné, που υπήρξε διευθυντής στο γραφείο του όταν ήταν πρωθυπουργός, το 1999.

Ο Εμμανουέλ Μακρόν έχει την στήριξη πολλών επιχειρήσεων start-up : Claude Bébéar, πρώην επικεφαλής της Axa, Xavier Niel (Ομιλος Iliad), Marc Simoncini (ιδρυτής της Meetic), Frédéric Mazella (Blablacar) ή Olivier Mathiot (επικεφαλής της Priceminister).

 

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here