Γαλλία: Ο Μακρόν ακυρώνει την αύξηση στα καύσιμα, υπό τον φόβο των «κίτρινων γιλέκων»-Το 63% των Γάλλων υποστηρίζει ότι η κινητοποίηση πρέπει να συνεχισθεί

Η κυβέρνηση της Γαλλίας εγκατέλειψε και ακύρωσε οριστικά τα σχέδια της για αύξηση της φορολογίας στα καύσιμα, την οποία προχθές είχε αναστείλει για έξι μήνες, μετά την εξέγερση των «κίτρινων γιλέκων» και τα πρωτοφανή επεισόδια του περασμένου Σαββάτου.

Η γαλλική εθνοσυνέλευση ενέκρινε το βράδυ της Τετάρτης με ψήφους 358 υπέρ έναντι 194 κατά τα μέτρα που ανακοίνωσε ο Φιλίπ, μετά από μια συζήτηση περίπου 5 ωρών.

«Η κυβέρνηση είναι έτοιμη για διάλογο και το αποδεικνύει επειδή αυτή η αύξηση της φορολογίας δεν περιλήφθηκε στον προϋπολογισμό του 2019», τόνισε.

Νωρίτερα, ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν ζήτησε από τις πολιτικές, τις συνδικαλιστικές δυνάμεις και από τους εργοδότες, να απευθύνουν μια ξεκάθαρη και κατηγορηματική έκκληση για ηρεμία, ενόψει των κινητοποιήσεων που προγραμματίζονται αυτό το Σαββατοκύριακο από τα «κίτρινα γιλέκα» και τον κίνδυνο ταραχών.

Δύο στους τρεις Γάλλους υποστηρίζουν τις κινητοποιήσεις

Σχεδόν οκτώ στους δέκα Γάλλους (ποσοστό 78%) θεωρούν ότι οι ανακοινώσεις της κυβέρνησης δεν ανταποκρίνονται στα αιτήματα που έχουν εκφράσει τα «κίτρινα γιλέκα», σύμφωνα με δημοσκόπηση της εταιρείας Elabe για λογαριασμό του BFMTV.

Οι περισσότεροι Γάλλοι(72%) εξακολουθούν να εγκρίνουν τις κινητοποιήσεις μία ημέρα μετά την υποχώρηση της κυβέρνησης στο θέμα της αύξησης των φόρων στα καύσιμα. Πιο αναλυτικά, το 46% δηλώνει ότι στηρίζει το κίνημα και το 26% ότι το «συμπαθεί». Μόλις δύο στους δέκα (ποσοστό 21%) διαφωνούν ενώ το 6% «δεν ενδιαφέρεται».

Από τα μέτρα που ανακοίνωσε την Τρίτη ο πρωθυπουργός Εντουάρ Φιλίπ, κανένα δεν θεωρείται ικανό να βελτιώσει την αγοραστική δύναμη των Γάλλων. «Αποτελεσματική» κρίνεται από το 46% η ακύρωση της αύξησης στην τιμή του ηλεκτρικού και του φυσικού αερίου. Το 32% χαρακτηρίζει θετική και την αναβολή στην αύξηση του φόρου επί των καυσίμων.

Δύο στους τρεις (ποσοστό 63%) υποστηρίζουν ότι η κινητοποίηση θα πρέπει να συνεχιστεί.

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here