Γαλλία: Καθαρή νίκη στον Μακρόν με πάνω από 65%

Με μιά καθαρή νίκη που ξεπερνά το 65%, ο Εμμανουέλ Μακρόν, όπως άλλωστε αναμενόταν, εκλέγεται επόμενος πρόεδρος της Γαλλικής Δημοκρατίας. Ηδη φίλοι και οπαδοί του έχουν συγκεντρωθεί έξω από το Λούβρο, όπου ο Μακρόν αργότερα θα απευθύνει ομιλία προς το γαλλικό έθνος ως Πρόεδρος πλέον της Γαλλίας.

Τα πρώτα exit polls έδιναν στον Μακρόν από 65,1% έως 65,9%, γεγονός που σημαίνει ότι δύο στους τρείς Γάλλους ψηφοφόρους, προτίμησαν τον κεντρώο υποψήφιο για να αποτρέψουν την ενίσχυση της ακροδεξιάς υποψήφιας Μσρίν Λεπέν.

Ωστόσο το ποσοστό της, σύμφωνα με τα exit polls, κυμαίνεται γύρω στο 34%, το οποίο είναι το υψηλότερο που πήρε ποτέ υποψήφιος του ακροδεξιού Εθνικού Μετώπου σε εκλογές, ακόμη και δεύτερου γύρου. Ο πατέρας της πριν 15 χρόνια υποχώρησε από το 20% του πρώτου γύρου στο 17% τον δεύτερο.

Η Μαρίν Λεπέν που ανέμενε την εξέλιξη, εστιάζει τώρα στις βουλευτικές εκλογές του Ιουνίου, ελπίζοντας να κεφαλαιοποιήσει την δυναμική της παρουσία και να εξασφαλίσει αρκετές έδρες στο Εθνικό Μέτωπο.

Από την άλλη το κίνημα En Marche του νέου Γάλλου προέδρου, κατεβαίνει πρώτη φορά στη πολιτική και οι δημοσκοπήσεις του δίνουν την πλειοψηφία των εδρών στο νέο γαλλικό κοινοβούλιο.

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here