Φίλης: Να συνεργαστούμε με ΠΑΣΟΚ-Το αντιμνημονιακό δεν έχει νόημα- Δ. Καμμένος: Ας συνεργαστούν με βρώμικους

Για άνοιγμα προς το ΠΑΣΟΚ-Δημοκρατική Συμπαράταξη κάνει λόγο σε συνέντευξή του στην Εφημερίδα των Συντακτών ο Νίκος Φίλης, όπου τα βασικά σημεία είναι τα εξής:

*Η συνεργασία με τους ΑΝΕΛ έγινε στο πνεύμα του αντιμνημονιακού μπλοκ και αυτό δεν έχει πλέον νόημα

*το μνημόνιο – αντιμνημόνιο αντικαταστάθηκε από μια νέα διάσταση, το νεοφιλελευθερισμό κόντρα στο κράτος πρόνοιας και στην Ευρώπη διαλύεται η σύμπραξη κεντρώων και δεξιών.

*πρέπει να συνεργαστούμε με τον κεντρώο χώρο που εκφράζεται κυρίως με τη Δημοκρατική Συμπαράταξη, γιατί αλλιώς θα έχουμε παλινόρθωση ρεβανσιστικής δεξιάς.

Εκτιμάται ότι ο Φίλης προετοιμάζει το έδαφος για μία σύγκλιση με το ΠΑΣΟΚ εν όψει της ήττας του ΣΥΡΙΖΑ στις επόμενες εκλογές και μπροστά στον κίνδυνο να σχηματίσει κυβέρνηση ο Μητσοτάκης.

Ο Νίκος Φίλης είπε επίσης ότι όσα λέει δεν συνιστούν ενδοκομματική «παντιέρα» και ότι στο ΣΥΡΙΖΑ όλοι εκφράζουν τις απόψεις τους χωρίς να έχουν την έγνοια αν θα παρερμηνευθούν από τα ΜΜΕ.

«Το αντιμνημονιακό μπλοκ δεν έχει πλέον νόημα», λέει στην ίδια συνέντευξη ο Φίλης. «Το μοντέλο της κεντρώας νεοφιλελεύθερης συναίνεσης  υποχωρεί στην Ευρώπη και επανέρχεται στο προσκήνιο η αντίθεση ανάμεσα στον νεοφιλελευθερισμό και το κράτος πρόνοιας. Ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να αποτελέσει μέρος αυτών των διεργασιών στην Ευρώπη αλλά και να αναζητήσει (χωρίς βιασύνες, αλλά και χωρίς μακρόσυρτες αναβολές) στο εσωτερικό της χώρας προγραμματικές συνεργασίες με τον κεντρώο χώρο.Σε αντιστοιχία και προς τις ευρωπαϊκές εξελίξεις και τη νέα σχέση που τείνει να διαμορφωθεί μεταξύ Αριστεράς, Σοσιαλιστών και Πρασίνων στην Ευρώπη και με υπαρκτό τον κίνδυνο παλινόρθωσης μιας επιθετικής και ρεβανσιστικής Δεξιάς, πρέπει να αναζητήσουμε συνεργασίες με τον κεντρώο χώρο και αυτός στη χώρα μας εκφράζεται από κυρίως από τη Δημοκρατική Συμπαράταξη» προσθέτει.

«Δεν ισχυρίζομαι ότι η συνεργασία μαζί τους μπορεί να υπάρξει άμεσα. Πρέπει όμως να κάνουμε το άνοιγμα για να διαμορφωθούν προγραμματικές συγκλίσεις. Σε αυτήν την προοπτική πρέπει να ψηφιστεί ως εκλογικό σύστημα η απλή αναλογική για τις επόμενες και όχι για τις μεθεπόμενες εκλογές δημιουργώντας συνθήκες πολιτικής ηγεμονίας της Αριστεράς».

Αναφερόμενος στη συνεργασία με τους ΑΝΕΛ αναφέρει:

«Εγινε για συγκυριακούς και όχι στρατηγικούς λόγους, σε μια περίοδο που το πολιτικό σκηνικό καθόριζε η αντίθεση “μνημόνιο-αντιμνημόνιο”. Αυτή η αντίθεση πλέον ξεθωριάζει».

Από τη μεριά του ΑΝΕΛ, ο Δημήτρης Καμμένος με ανάρτησή του στο Facebook πέρασε στην αντεπίθεση.

  • «Να ενημερώσω τον κ. Φίλη ότι εάν ο ίδιος επιθυμεί να συγκυβερνήσει με τους βρώμικους, ευχαρίστως αποχωρούμε από την κυβέρνηση σήμερα!! Αναμένω την απάντηση του στην σαφέστατη θέση μου».

Αποσπάσματα της συνέντευξης Φίλη:

Στη συνέντευξη μεταξύ άλλων αναφέρονται και τα εξής

ΕΡΩΤΗΣΗ Μετά την τοποθέτησή σας στην Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ, πολλοί αναρωτήθηκαν τι έπαθε ο Νίκος Φίλης και απασφάλισε…

Ούτε απασφάλισα ούτε πιστεύω ότι ο κόσμος που μας ξέρει ξαφνιάστηκε. Στην Κεντρική Επιτροπή (και όχι στα τηλεοπτικά πάνελ) έθεσα τα θέματα που κατά τη γνώμη μου απασχολούν την κοινωνία και τους προοδευτικούς πολίτες. Το μοντέλο της κεντρώας νεοφιλελεύθερης συναίνεσης υποχωρεί στην Ευρώπη και επανέρχεται στο προσκήνιο η αντίθεση ανάμεσα στον νεοφιλελευθερισμό και το κράτος πρόνοιας.Ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να αποτελέσει μέρος αυτών των διεργασιών στην Ευρώπη αλλά και να αναζητήσει στο εσωτερικό της χώρας προγραμματικές συνεργασίες με τον κεντρώο χώρο. Αλλωστε, το ίδιο είπε και ο πρόεδρος του κόμματος Αλ. Τσίπρας στην εισήγησή του στην ΚΠΕ, καλώντας το ΠΑΣΟΚ να πάρει αποστάσεις από τη Ν.Δ. και  να βοηθήσει στην πιο γρήγορη και ομαλή μετάβαση στις πραγματικές διαχωριστικές γραμμές.

Επιπλέον, επισήμανα ότι η κυβέρνηση δεν πρέπει να ασχολείται μόνο με τη διαπραγμάτευση, όσο αναγκαίο κι αν είναι να κλείσει σύντομα.

Πρέπει να προχωρήσει ακόμη και σε μονομερείς νομοθετικές πρωτοβουλίες για κρίσιμα λαϊκά προβλήματα όπως οι 100 δόσεις, η ανασύσταση των εργασιακών δικαιωμάτων και των συλλογικών διαπραγματεύσεων, η ανασυγκρότηση στον χώρο της υγείας και η μεταρρύθμιση στην παιδεία, που πρέπει να τεθεί εκτός μνημονίου.

Η κυβέρνηση πρέπει να ασχοληθεί σοβαρότερα με το προσφυγικό. Ολους μας πληγώνουν οι θάνατοι προσφύγων. Πρέπει να μελετηθεί το ενδεχόμενο της ένταξης προσφύγων στην κοινωνία. Κατά τη διάρκεια της θητείας μου στο υπουργείο Παιδείας, κάναμε το πρώτο βήμα με την εκπαίδευση των προσφυγόπουλων. Θα μπορούσαμε π.χ. να επεκτείνουμε πιο αποφασιστικά την εγκατάσταση και άλλων προσφύγων σε σπίτια, σύμφωνα με τις υποχρεώσεις που έχουμε αναλάβει.

• Δεν ήταν δηλαδή «πυρά» κατά του Αλ. Τσίπρα, όπως ερμηνεύτηκε από κάποιους;

Η στήριξη στο έργο του πρωθυπουργού και της κυβέρνησης από τη θέση μου στη Βουλή αλλά και στο Πολιτικό Συμβούλιο του κόμματος είναι δεδομένη και εκδηλώνεται σε κάθε ευκαιρία.

Ματαιοπονούν λοιπόν διάφοροι καλοθελητές όταν αποδίδουν σε κίνητρα «εσωτερικής αντιπολίτευσης» τη διατύπωση των απόψεών μου. Ούτε πρόκειται να καταργηθεί ο δημοκρατικός διάλογος στον ΣΥΡΙΖΑ επειδή ελλοχεύει ο κίνδυνος της παρερμηνείας των απόψεων από τα ΜΜΕ.

(Η υπόλοιπη συνέντευξη, στην Εφημερίδα των Συντακτών).

 

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here