Φίλοι της Φύσης: Να αναλάβει το κόστος καθαρισμού των ακτών η HELMEPA των ελλήνων πλοιοκτητών

 

Για μεγάλης έκτασης περιβαλλοντική ρύπανση,από τη βύθιση του πλοίου Αγία Ζώνη, ελληνικής πλοιοκτησίας,  που θα απαιτήσει κόστος και χρήμα κάνει λόγο η περιβαλλοντική οργάνωση Φίλοι της Φύσης, η οποία ζητά να πληρώσει η HELMEPA, που δημιούργησαν οι έλληνες πλοιοκτήτες και όχι ο ¨γλάρος», όπως τα έξοδα απορύπανσης.

Οπως αναφέρεται σε δελτίο τύπου, ο πρόεδρος των ΦτΦ Κώστας Φωτεινάκης, και ο Γραμματέας του Εξωραϊστικού – Πολιτιστικού Συλλόγου Ψιλής Άμμου Σαλαμίνας, επισκέφτηκαν την ευρύτερη περιοχή των Σεληνίων (από τα Σελήνια μέχρι και τον Τύμβο Σαλαμινομάχων) και διαπίστωσαν:

  • τη μεγάλη έκταση και βαριά ρύπανση των ακτών,
  • τη συλλογή και την απομάκρυνση των ρύπων (μαζούτ) στην ακτή της εισόδου της πόλης των Σεληνίων,
  • καμία εργασία στις πιο απομακρυσμένες από το κέντρο των Σεληνίων ακτές, εκτός από την τοποθέτηση προστατευτικού φράγματος.

Με τους ρυθμούς συλλογής και απομάκρυνσης των πετρελαιοειδών που είδαμε, την έκταση και τη βαρύτητα της ρύπανσης, θεωρούμε μη ρεαλιστική την εκτίμηση των εμπλεκομένων,  ότι  ο καθαρισμός των ακτών στην περιοχή της Σαλαμίνας,  θα έχει ολοκληρωθεί σε ένα μήνα, όπως επικαλέστηκε σήμερα στη σύσκεψη ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Ναυτιλίας κ.Καλαματιανός.

Οι προτάσεις  του Ελληνικού Δικτύου ΦΙΛΟΙ της ΦΥΣΗΣ/ Naturefriends Greece στην παρούσα φάση για την άμεση αντιμετώπιση της κατάστασης είναι:

  1. Να ενισχυθούν οι δυνάμεις και τα μέσα συλλογής και απομάκρυνσης των ρύπων, το συντομότερο δυνατόν και πάντως πριν από τις βροχές,
  2. Το κόστος του καθαρισμού να το αναλάβει (ή να συμβάλλει σημαντικά) η γνωστή HELMEPA, τη γνωρίζουμε όλοι από τη διαφήμιση με το γλάρο «ΟΧΙ ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ – ΟΧΙ ΠΛΑΣΤΙΚΑ – ΣΕ ΘΑΛΑΣΣΕΣ ΚΑΙ ΑΚΤΕΣ», η οποία είναι ένας οργανισμός των Ελλήνων Πλοιοκτητών «για την προστασία των θαλασσών από τη ρύπανση των πλοίων»,
  3. Η έναρξη της Παγκόσμιας Εκστρατείας για τον καθαρισμό των ακτών, 16 Σεπτεμβρίου, ας ξεκινήσει από τη ΗELMEPA, με τη δέσμευση ότι θα συνδράμει στο έργο καθαρισμού που προκάλεσε το ελληνικής πλοιοκτησίας χημικό τάνκερ AGIA ZONI II, και θα αναλάβει το κόστος.

 

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here