Φεύγει ο ευρωβουλευτής Χρυσόγονος από τον ΣΥΡΙΖΑ-Εχει να μιλήσει με τον Πρωθυπουργό 2 χρόνια

Η Σοσιαλιστική Τάση (μια ΠΑΣΟΚογενής τάση με λίγα μέλη που δημιουργήθηκε το 2013 ως τάση του ΣΥΡΙΖΑ) και της οποίας κυριότερος εκπρόσωπος είναι ο ευρωβουλευτής Κώστας Χρυσόγονος και ολίγον έως ελάχιστα  ο Παν. Κουρουμπλής, γκρινιάζει γενικώς από καιρό. Ο Χρυσόγονος πιο  ειδικώς.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ σκοπεύει να ανακοινώσει την παραίτησή του σε συνέντευξη Τύπου της Σοσιαλιστικής Τάσης αύριο το μεσημέρι -πιθανόν και την αποχώρησή του από την ευρωομάδα της αριστεράς.

Επισης πιθανόν η «Σοσιαλιστική Τάση» (που δεν ξέρουμε πόσους έχει πλέον ως φίλους ή μέλη) να ανακοινώσει ότι αποχωρεί εν γένει από το ΣΥΡΙΖΑ. Ομως οι περισσότεροι πιστεύουν ότι ο Κουρουμπλής για παράδειγμα αποκλείεται να ταυτισθεί με τον Χρυσόγονο και γενικά οι λίγοι που απομένουν στην Σοσιαλιστική Τάση ειναι διχασμένοι και μάλλον μένουν στο ΣΥΡΙΖΑ.

Ο Κώστας Χρυσόγονος ειναι συνταγματολόγος. Εχει διαφωνήσει για τις καθυστερήσεις στις επενδύσεις ειδικά του Ελληνικού, για το θέμα της κυρίας Βασιλικής Θάνου, για τον τρόπο επιλογής σημαιοφόρων στα σχολεία, για κάποιες τοποθετήσεις του Πάνου Καμμένου και πολλά άλλα. Εχει ελάχιστες έως καθόλου σχέσεις με τον ΣΥΡΙΖΑ και απο την Κουμουνδούρου περιμένουν αυτή την ανεξαρτοποίηση από καιρό αλλά επισήμως λένε «περιμένουμε τη συνέντευξη Τύπου».

ΤΙ ΕΛΕΓΑΝ ΠΡΟ 2013

Η τάση αυτή πρωτοπαρουσιάσθηκε το 2013 στη Θεσσαλονικη σε συνέντευξη Τύπου παρουσία των βουλευτών Θεσσαλονίκης Τ. Κουράκη, Δ. Χαραλαμπίδου και Γ. Αμανατίδη και του συντονιστή του ΣΥΡΙΖΑ Ν. Σαμανίδη, ο οποίος διάβασε τον θερμό χαιρετισμό του Αλέξη Τσίπρα, αλλά και αρκετών πρώην τοπικών βουλευτών και στελεχών του ΠΑΣΟΚ, όπως των Γ. Κίρκου, Ρ. Κοκελίδη, Στ. Τανιμανίδου κ.ά.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, αναφορικά με τη συγκρότηση της Σοσιαλιστικής Τάσης, τόνισε (τότε)  ότι «είναι μία εξαιρετική συμβολή στη διαμόρφωση της φυσιογνωμίας του κόμματός μας», ενώ νωρίτερα επέκρινε την κυβέρνηση, την οποία κατηγόρησε ότι ακολουθεί τον δρόμο της υποταγής «άσχετα με τις περιστασιακές διακηρύξεις περί αποφασιστικής διαπραγμάτευσης». «Εύχομαι δύναμη και δημιουργικότητα στην παρουσία σας και στον κοινό μας αγώνα. Η παρουσία τάσεων και ιδεολογικών ρευμάτων είναι πλούτος και δύναμη για το κόμμα μας, εφόσον η συνάντηση των ρευμάτων αυτών γίνεται με όρους αρχών, σύνθεσης και ειλικρινούς συντροφικότητας. Είμαι απόλυτα πεισμένος, όπως και το σύνολο των μελών του κόμματος, ότι η διαδρομή σας θα δικαιώσει την πεποίθηση αυτή», κατέληγε ο Αλ.Τσίπρας στο μήνυμά του.

Τις θέσεις της Σοσιαλιστικής Τάσης ανέπτυξαν τότε  βουλευτές και στελέχη της, και συγκεκριμένα ο καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου του ΑΠΘ Κώστας Χρυσόγονος, που μίλησε για την ανασύνταξη της πολιτείας, ο Αντώνης Κοτσακάς, που ανέπτυξε τα θέματα του πατριωτισμού και της πολιτικής συμμαχιών, ο Αλέξης Μητρόπουλος μίλησε για τη δημόσια διοίκηση και την τοπική αυτοδιοίκηση, ο Σταύρος Τασιόπουλος για τον θεσμό της δικαιοσύνης και για τη νεολαία, η Ράνια Σταυροπούλου αναφέρθηκε στο μεταναστευτικό, ο Χρήστος Κλαδευτήρας στην εξωτερική πολιτική και τον Ελληνισμό της διασποράς, ο Γιάννης Μιχελογιαννάκης μίλησε για την Ευρώπη και την οικονομική ανασυγκρότηση της χώρας, ο Δημήτρης Τσουκαλάς για το τραπεζικό σύστημα, τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά, αλλά και για το φαινόμενο της ναζιστικής Ακροδεξιάς και ο Παναγιώτης Κουρουμπλής για το ζήτημα των γερμανικών αποζημιώσεων.

Ο Γ. Μιχελογιαννάκης χαρακτήρισε τη νεοσύστατη τάση «χώρο υποδοχής, κοινωνική και ιδεολογική δίοδο για την ενσωμάτωση στο ΣΥΡΙΖΑ όλων των προοδευτικών πολιτών που είδαν τα όνειρά τους να διαψεύδονται από τις προηγούμενες πολιτικές εντάξεις τους». Ως προς τις κινήσεις του ΣΥΡΙΖΑ στο οικονομικό πεδίο, ο Γ. Μιχελογιαννάκης είπε ότι «εμείς λέμε ακύρωση των μνημονίων, επαναδιαπραγμάτευση των δανειακών συμβάσεων, διαγραφή του δημόσιου χρέους και την ανάπτυξη να την επωμιστούν αυτοί που προκάλεσαν την κρίση». Ο Κ. Χρυσόγονος τόνισε ότι «αυθεντικός εκφραστής του σοσιαλισμού στην Ελλάδα σήμερα δεν είναι το ψευδεπίγραφο ΠΑΣΟΚ αλλά ο ΣΥΡΙΖΑ» και πως «ηθικό δικαίωμα να ονομάζονται σοσιαλιστές έχουν μόνον όσοι ορθώνουν το ανάστημά τους στη μνημονιακή λαίλαπα. Όσοι αποδέχονται τον δήθεν μονόδρομο των Μνημονίων δεν δικαιούνται να αποκαλούνται σοσιαλιστές» υπογράμμισε, ενώ Δ. Τσουκαλάς υποστήριξε ότι «η κυβέρνηση συμπεριφέρεται ως υπάλληλος των τραπεζών και των φοροφυγάδων. Γι’ αυτό πρέπει να φύγει κακήν κακώς».

Την παρουσίαση είχε συντονίσει ο Π. Κουρουμπλής, ο οποίος αναφέρθηκε τότε στην περικοπή των συντάξεων στους παλιννοστούντες, καθώς και στη διεκδίκηση των γερμανικών αποζημιώσεων

Print Friendly, PDF & Email

2 ΣΧΟΛΙΑ

  1. […] Η ψηφοφορία μάλιστα θα διεξαχθεί ηλεκτρονικά, όπως αναφέρεται στη δήλωση της Σοσιαλιστικής Τάσης και  θα λάβει χώρα μεταξύ 2-4 Οκτωβρίου και για να εγκριθεί πρέπει να λάβει την απόλυτη πλειοψηφία. Τωρα πόσοι είναι στη «Σοσιαλιστικη Τάση», αυτο ουδείς το γνωρίζει. Περισσότερα για την κινηση αυτή εντός του ΣΥΡΙΖΑ μπορείτε να διαβάσετε εδώ […]

  2. […] Η ψηφοφορία μάλιστα θα διεξαχθεί ηλεκτρονικά, όπως αναφέρεται στη δήλωση της Σοσιαλιστικής Τάσης και  θα λάβει χώρα μεταξύ 2-4 Οκτωβρίου και για να εγκριθεί πρέπει να λάβει την απόλυτη πλειοψηφία. Τωρα πόσοι είναι στη «Σοσιαλιστικη Τάση», αυτο ουδείς το γνωρίζει. Περισσότερα για την κινηση αυτή εντός του ΣΥΡΙΖΑ μπορείτε να διαβάσετε εδώ […]

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here