Ευθεία παραβίαση του αρχαιολογικού νόμου στον διορισμό μέλους του ΚΑΣ, καταγγέλλει ο Ενιαίος Σύλλογος Υπαλλήλων του Υπ. Πολιτισμού-Την συνδέει με Ελληνικό

Eυθεία παραβίαση του Αρχαιολογικού Νόμου, που θίγει όχι μόνο το κύρος του Συμβουλίου αλλά σε κάθε περίπτωση και τη νομιμότητα των αποφάσεών του»,καταγγέλλει. με ανακοίνωσή του ο Ενιαίος Σύλλογος Υπαλλήλων ΥΠ.ΠΟ. Αττικής, Στερεάς και Νήσων. Οπως  υποστηρίζει τουλάχιστον ένα από τα επτά νεοδιορισθέντα πρόσωπα δεν έχει τα απαιτούμενα τυπικά προσόντα. Όπως τονίζει, η κυβέρνηση, προκειμένου να ελέγξει πλήρως το ΚΑΣ, εν όψει και των αποφάσεων για το Ελληνικό, αγνοεί τον νόμο που ορίζει τα προσόντα των στελεχών του.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Συλλόγου, στη νέα σύνθεση του ΚΑΣ, όπως αυτή δημοσιεύθηκε στις 13 Αυγούστου στο ΦΕΚ 558/ΥΟΔΔ/13-8-2019, «με έκπληξη διαπιστώσαμε, ότι η σύνθεση του ΚΑΣ συμπεριλαμβάνει ευθεία παραβίαση του άρθρου 50 του Ν. 3028/2002, το οποίο ορίζει τον τρόπο με τον οποίο γίνεται η σύνθεση των συμβουλίων» (σ.σ. Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο και του Κεντρικό Συμβούλιο Νεωτέρων Μνημείων).

Συγκεκριμένα, αναφέρει, «ενώ η παράγραφος (ε) αναφέρει ως μέλη “Eπτά καθηγητές ή αναπληρωτές καθηγητές ΑΕΙ ή αντίστοιχης βαθμίδας ερευνητές αναγνωρισμένων ερευνητικών ιδρυμάτων ή άλλους έγκριτους επιστήμονες, υπαλλήλους ή μη του Υπουργείου Πολιτισμού, με υπερδεκαετή επαγγελματική και επιστημονική εμπειρία μετά την απόκτηση διδακτορικού διπλώματος στην αρχαιολογία, την αρχιτεκτονική, τη συντήρηση αρχαιοτήτων, την ιστορία της τέχνης, τη γεωλογία, την επιστήμη και τεχνική των υλικών, τη δομοστατική, την εδαφομηχανική ή άλλη επιστήμη σχετική με την προστασία των αρχαίων μνημείων και χώρων, αναπληρούμενους από πρόσωπα με τα ίδια προσόντα”, με απόφαση της Υπουργού έχει διοριστεί ως ένας εκ των 7 πρόσωπο το οποίο δεν πληροί αυτές τις προϋποθέσεις».

«Πρόκειται για ευθεία παραβίαση του Αρχαιολογικού Νόμου, κάτι που θίγει όχι μόνο το κύρος του Συμβουλίου αλλά σε κάθε περίπτωση και τη νομιμότητα των αποφάσεών του», συμπληρώνει.

«Η κυβέρνηση ανακοινώνει ότι “επισπεύδει” τις διαδικασίες για το Ελληνικό με συνεδρίαση του ΚΑΣ στις 21 Αυγούστου. Φαίνεται, ότι ήταν τέτοια η “σπουδή” να φτιαχτεί ένα νέο Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο απόλυτα ελεγχόμενο από τη νέα πολιτική ηγεσία, ώστε αγνοήθηκε και ο ίδιος ο νόμος. Νόμος τον οποίο η Υπουργός κ. Λ. Μενδώνη γνωρίζει πολύ καλά, καθώς ήταν γενική γραμματέας κατά το χρόνο συγγραφής και ψήφισής του».

Ο Σύλλογος δηλώνει ότι «οι εργαζόμενοι και εργαζόμενες του ΥΠΠΟΑ δεν θα αφήσουμε να παραβιαστεί η νομιμότητα. Οποιαδήποτε παρατυπία ή αβλεψία στη Σύνθεση των Ανώτατων Γνωμοδοτικών οργάνων πρέπει να θεραπευτεί άμεσα προκειμένου η αξιοπιστία και η νομιμότητα των εν λόγω οργάνων και των αποφάσεών τους να είναι δεδομένη.

»Η νέα σύνθεση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου πρέπει να είναι σύμφωνη με τα προβλεπόμενα στον Ν. 3028/2002.

»Να μην τροποποιηθούν σε βάρος του δημοσίου συμφέροντος και της προστασίας της πολιτιστικής κληρονομιάς, αρχαίας και νεότερης, οι αποφάσεις για το Ελληνικό».

Πρέπει να σημειωθεί ότι η κυβέρνηση είχε ζητήσει τις παραιτήσεις των προηγούμενων στελεχών του ΚΑΣ, που έληγαν τον Δεκέμβριο του 2020.

Την ερχόμενη Τρίτη ή Τετάρτη (20 ή 21 Αυγούστου) θα πραγματοποιηθεί συνεδρίαση του ΚΑΣ. Επίσης εντός του μήνα το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλο και το Κεντρικό Συμβούλιο Νεοτέρων Μνημείων θα πρέπει να γνωμοδοτήσουν, ώστε να συνταχθούν και να υπογραφούν έως το τέλος του μήνα οι σχετικές ΚΥΑ για την επίσπευση της διαδικασίας της επένδυσης στο Ελληνικό.

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here