Ερντογάν: Μεγάλα κοιτάσματα φυσικού αερίου στη Μαύρη Θάλασσα-Περιμένουμε καλά νέα και στη Μεσόγειο

Από τον Κωνσταντινούπολη και το παλάτι «Ντολμά Μπαχτσέ», ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ανακοίνωσε «τη μεγαλύτερη ανακάλυψη κοιτασμάτων φυσικού αερίου στην ιστορία της Μαύρης Θάλασσας», έχοντας στο πλάι του όλο το υπουργικό συμβούλιο.

Το κοίτασμα υπολογίζεται πως έχει αποθέματα 20 δισ. κυβικών μέτρων και βρίσκεται στο οικόπεδο Danube1. Το τουρκικό γεωτρύπανο «Φατίχ» ξεκίνησε εργασίες στη περιοχή στις 20 Ιουλίου (2020) και όλη η επιχείρηση έγινε αποκλειστικά με τουρκικά μέσα.

«Έχει ανοίξει μια πόρτα για εμάς σε ένα διαφορετικό μέρος με πλούτο χωρίς προηγούμενο» ανέφερε ο Τούρκος πρόεδρος και έκανε γνωστό πως εκτός από το Φατίχ που σήμερα «μας έδωσε μεγάλη χαρά» τα πλοία «Γιαβούζ και Κανουνί κάνουν εξορύξεις». Μέχρι και σήμερα έχουν γίνει εννέα γεωτρήσεις στις οποίες έλαβαν μέρος το «Φατίχ» και το «Γιαβούζ».

Ο πρόεδρος της Τουρκίας έθεσε ως στόχο τα αποθέματα φυσικού αερίου από τη Μαύρη Θάλασσα «να είναι διαθέσιμα στη χώρα μας μέχρι το 2023…» και εξέφρασε την ελπίδα «να έχουμε το ίδιο καλά νέα και από την Μεσόγειο».

Ο Ταγίπ Ερντογάν, αναφερόμενος στην Ανατολική Μεσόγειο, τόνισε πως «πίσω απ’ όλα τα παιχνίδια που παίζονται, είναι η μάχη για τον καταμερισμό των κοιτασμάτων» και εξέφρασε την αποφασιστικότητα πως οι προσπάθειες «δεν πρόκειται να σταματήσουν» μέχρι η χώρα να ξεκινήσει να εξάγει ενέργεια. «Σήμερα αφήνουμε μια σπουδαία κληρονομιά στις επόμενες γενιές. Η Ε.Ε. πρέπει να δει για άλλη μια φορά ότι προδίδει τις αρχές της με τα διπλά πρότυπα που επιδεικνύει κανακεύοντας την Ελλάδα», είπε βάζοντας στην εξίσωση και τη χώρα μας.

Να σημειώσουμε πως το τουρκικό γεωτρύπανο Φατίχ έχει ξεκινήσει έρευνες στην περιοχή από τον Ιούνιο.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του CNN Turk θα χρειαστεί χρόνος ώστε στα κοιτάσματα να τοποθετούν εγκαταστάσεις που θα επιτρέψουν οι γεωτρήσεις να είναι λειτουργικές.

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here