Ερντογάν: Κατηφής, αμετανόητος, διχαστικός: Νέα εποχή για την Τουρκία

Με έντονη κατήφεια παρά χαρά για την οριακή, πύρρεια νίκη του στο δημοψήφισμα, επηρεασμένος προφανώς από την ηχηρή καταψήφισή του σε Κων/πολη, Αγκυρα, Σμύρνη, Αδανα και Αττάλεια, δηλαδή τα μεγαλύτερα αστικά κέντρα της Τουρκίας, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, εμφανίσθηκε ως εκπρόσωπος της μισής και όχι της όλης Τουρκίας. 

Χωρίς να ψελλίσει κάτι για το μέλλον της χώρας μετά τον απόλυτο διχασμό της χώρας, για την οποία έχει ακέραιη την ευθύνη, ούτε για τις σοβαρές ενστάσεις νομιμότητας της εκλογικής διαδικασίας που προβάλει η αντιπολίτευσηο νεο-σουλτάνος, μίλησε  γενικά και αόριστα για «νέα εποχή» στην Τουρκία, ανακοινώνοντας την επικράτηση του «ναι» στο δημοψήφισμα για τη συνταγματική αναθεώρηση.

Σε δηλώσεις του, μετά την ολοκλήρωση της εκλογικής διαδικασίας, υποστήριξε ότι οι ψήφοι υπέρ του «ναι» ανήλθαν σε 25 εκατομμύρια, ενώ του «όχι» ήταν λιγότερες κατά 1,3 εκατoμμύρια.

Όπως εξήγησε στη συνέχεια, οι διάφορες συνταγματικές αλλαγές θα ξεκινήσουν να εφαρμόζονται μετά το 2019, όταν και διεξαχθούν οι επόμενες προεδρικές εκλογές.

Κατά τον ίδιο, η μετάβαση στο προεδρικό σύστημα είναι πολύ σημαντική και αναγκαία. «Από το 2015 είχα την υποστήριξη του λαού, σήμερα αυτό ψηφίστηκε» έσπευσε να προσθέσει.

«Η σημερινή απόφαση είναι πολύ σοβαρή» συνέχισε, στο ίδιο πλαίσιο, και συμπλήρωσε ότι «το στρεβλό σύστημα διακυβέρνησης που υπήρχε, θα αλλάξει στο εξής».

«Αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος είναι το “ναι”» επανέλαβε και εξέφρασε τις ευχαριστίες του σε όσους προσήλθαν στις κάλπες, εξαίροντας παράλληλα, την ενότητα του τουρκικού λαού.

Μάλιστα, έστειλε μήνυμα και προς το εξωτερικό, επισημαίνοντας ότι «όλοι πρέπει να σεβαστούν την απόφαση του έθνους μας».

Και ο Γιλντιρίμ

Λίγο νωρίτερα, σε πανηγυρικό κλίμα μετά το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος, ο τούρκος πρωθυπουργός Μπιναλί Γιλντιρίμ δήλωσε ότι το έθνος είπε «ναι» και αυτό είναι «η καλύτερη απάντηση σε όσους κρύβονται πίσω από την απόπειρα πραξικοπήματος» του περασμένου Ιουλίου.

Μιλώντας από τα κεντρικά γραφεία του κόμματος στην Αγκυρα, έξω από τα οποία είχε συγκεντρωθεί πλήθος οπαδών, ο Γιλντιρίμ έκανε λόγο για «νέα σελίδα στη δημοκρατική ιστορία της χώρας».

Σε μια προσπάθεια να διασκεδάσει τις εντυπώσεις, καθώς το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος καταδεικνύει μια διχασμένη Τουρκία, ο Μπιναλί Γιλντιρίμ υπογράμμισε: «Είμαστε ένα έθνος».

Και συνέχισε, τονίζοντας ότι «η τελευταία λέξη ανήκει στο έθνος και το έθνος είπε «ναι»».

 

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here