Επιτυχής έξοδος της Ελλάδας στις αγορές: Ισχυρή ζήτηση για το 5ετές ομόλογο-Προσφορές 10 δις ευρώ-Αντλήσαμε 2.5 δις με ετήσιο επιτόκιο 3,45%

Ιδιαίτερα επιτυχής κρίνεται η πρώτη έξοδος της Ελλάδας στις αγορές μετά τα μνημόνια. Με το νέο 5ετες ομόλογο, το ελληνικό δημόσιο, ζητούσε 2 διςνευρώ, όμως η ζήτηση των ξένων ιδρυμάτων ήταν πολύ ισχυρή με αποτέλεσμα οι προσφορές να φτάσουν στα 10 δις ευρω, δηλαδή πενταπλάσια του αιτουμένου ποσού. To κουπόνι (ετήσιο επιτόκιο) φέρεται να διαμορφώθηκε στο 3,4% και η απόδοση έφτασε στα 3,6%.

Το επιτόκιο είναι κατά μία ολόκληρη μονάδα μικρότερο από τις αντίστοιχες εκδόσεις του παρελθόντος, αφού 5ετές ομόλογο είχε εκδοθεί τον Απρίλιο του 2014 με επιτόκιο 4,95% και ξανά τον Ιούλιο του 2017 με επιτόκιο 4,625%.

Η εξέλιξη αυτή δικαιώνει πλήρως την ελληνική κυβέρνηση για τους χειρισμούς της και διαψεύδει ξανά του εγχώριους καταστροφολόγους της αντιπολίτευσης, που έλεγαν μέχρι χθες ότι η χώρα είναι αποκλεισμένη από τις αγορές.

Βέβαια χρειάζεται πολλά ακόμη να γίνουν για να πέσει κι άλλο το επιτόκιο που δεν είναι βιώσιμο. Πάντως με την άντληση αυτή, θα εξυπηρετηθούν οι «ακριβές υποχρεώσεις της χώρας προς το ΔΝΤ όπου το επιτόκιο δανεισμού μας είναι πάνω από 4%. και ο νέος δανεισμός, με χαμηλότερο επιτόκιο, επιτρέπει την ελάφρυνση του συνολικού δνειακού βάρους της χώρας.

Σύμφωνα επίσης με εκτιμήσεις αναλυτών, πρόκειται για μια θετική και συγχρόνως αναμενόμενη εξέλιξη, καθώς η έκδοση αφορά ομόλογο 5ετούς διάρκειας, το οποίο σε έναν μεγάλο βαθμό το εγγυάται το cash buffer (θεωρείται ότι είναι σε θέση να καλύψει τις χρηματοδοτικές ανάγκες του ελληνικού δημοσίου τα επόμενα 4-5 χρόνια).

Παράλληλα, το ελληνικό 5ετές προσέφερε μια καλή απόδοση στους επενδυτές, οι οποίοι μέσα σε αυτό το πλαίσιο είχαν κίνητρο να συμμετέχουν. Επιπλέον, εκτιμάται ότι όλο το προηγούμενο διάστημα η ελληνική πλευρά δούλεψε στοχευμένα με συγκεκριμένες πηγές επενδυτών με στόχο να διαμορφώσει ένα ασφαλές περιβάλλον για την έκδοση.

Σημειώνεται ότι στην Ευρωζώνη η απόδοση του πενταετούς ομολόγου της Ιταλίας είναι στο 1,57%, ενώ κατά πολύ χαμηλότερα είναι τα επιτόκια στα πενταετή ομόλογα Ισπανίας (0,2%) και Πορτογαλίας (0,46%).

Επόμενο βήμα η έκδοση 10ετους ομολόγου, ότσν οι συνθήκες το επιτρέψουν.

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here