Επεισοδιακή η αναγόρευση του Γιούνκερ σε επίτιμο διδάκτορα

Συγκέντρωση και πορεία  πραγματοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη πριν από τη συνάντηση του πρωθυπουργού με τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, που απόψε αναγορεύεται αναγορεύθηκε επίτιμος διδάκτορας με κατά πλειοψηφία απόφαση της πρυτανείας.

Φοιτητές αριστερών παρατάξεων και διαδηλωτές της ΛΑΕ και άλλων οργανώσεων ξεκίνησαν από τη Νομική Σχολή και κατευθύνθηκαν προς τον Λευκό Πύργο από την οδό Εθνικής Αμύνης. Κοντά σε αυτές και ομάδα ποδοσφαιρόφιλων που ήθελαν επίσης να πάνε στο Μέγαρο Μουσικής για να διαμαρτυρηθούν για τον αποκλεισμό της ομάδας τους.

Βασικό σύνθημα των διαδηλωτών των αριστερών παρατάξεων ήταν:

«Γιούνκερ: ανεπιθύμητος στην πόλη μας!».

Σύμφωνα με το voria.gr, οι συγκεντρωθέντες ήταν περίπου 100  άτομα και κατευθύνθηκαν προς το Μέγαρο Μουσικής. Οι κλούβες των ΜΑΤ δεν τους επέτρεψαν να κινηθούν απο τη Νέα Παραλία και καθώς κινήθηκαν από τη Μεγάλου Αλεξάνδρου έφτασαν στο φράγμα της αστυνομίας και  συγκρούστηκαν με τα ΜΑΤ, επιχειρώντας να διασπάσουν τον κλοιό. Τα ΜΑΤ έκαναν χρήση δακρυγόνων

Για την αναγόρευση του Γιούνκερ ανακοίνωση εξέδωσε και ο  Σύλλογος Διοικητικού Προσωπικού του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ) που καταγγέλλει την πρωτοβουλία της Πρυτανείας του ΑΠΘ, μετά από πρόταση του Κοσμήτορα της Νομικής Σχολής, να αναγορεύσει τον επίτροπο της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ), Ζ. Κ. Γιούνκερ, σε επίτιμο διδάκτορα της Νομικής.

Η ανακοίνωσή αναφέρει:

«Στο πρόσωπο του Ζ. Κ. Γιούνκερ τιμάται ο Πρόεδρος της Κομισιόν της ΕΕ, τιμάται δηλαδή ένας γνήσιος εκπρόσωπος μιας ιμπεριαλιστικής ένωσης κρατών, εχθρικής προς τα δικαιώματα των εργαζομένων και σταθερά στο πλευρό του μεγάλου κεφαλαίου.

Η κατάσταση στην Ανώτατη Εκπαίδευση, η πολιτική της υποχρηματοδότησης, της διάλυσης και της ιδιωτικοποίησης της Φοιτητικής Μέριμνας, η επιχειρηματική δραστηριότητα και η αποσάθρωση των εργασιακών σχέσεων στα Ιδρύματα, το ξεπούλημα της έρευνας στις επιχειρήσεις, είναι εξελίξεις που φέρνουν τη σφραγίδα της στρατηγικής της ΕΕ. Η αντιλαϊκή πολιτική των κυβερνήσεων όλων των τελευταίων χρόνων, τα 4 Μνημόνια και οι εκατοντάδες εφαρμοστικοί νόμοι που έχουν οδηγήσει στη φτώχεια, την ανεργία και την εξαθλίωση τους εργαζόμενους στην Ελλάδα, εντάσσονται σε αυτή τη στρατηγική (της ανάκαμψης των κερδών των μεγάλων επιχειρήσεων) και υλοποιούνται σε ολόκληρη την ΕΕ ήδη από τη δεκαετία του ‘90.

Η ΕΕ έχει πρωτοστατήσει στην επίθεση κατά των δικαιωμάτων των λαών όλης της Ευρώπης, στη διάλυση των εργασιακών σχέσεων, όλων των ασφαλιστικών και συνολικά των κοινωνικών δικαιωμάτων των εργαζομένων και της νεολαίας στα κράτη – μέλη. Είναι η ένωση που προωθεί τους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς, τις επεμβάσεις και τους πολέμους όπου γης, μαζί με την δολοφονική μηχανή του ΝΑΤΟ, από τη Γιουγκοσλαβία μέχρι το κέρας της Αφρικής, από τη Λιβύη και την Αίγυπτο μέχρι τη στήριξη της φασιστικής κυβέρνησης της Ουκρανίας.

Θεωρούμε ότι πρόκειται για μια κίνηση – πρόκληση με συμβολισμό, αφού στο πρόσωπό του Γιούνκερ τιμώνται οι ενορχηστρωτές της επίθεσης στα δικαιώματα των εργαζομένων, οι (συν)υπεύθυνοι για την εξαθλίωση του λαού μας. Καλούμε τους εργαζόμενους να απέχουν από τέτοιες πρωτοβουλίες και απαιτούμε να σταματήσει τώρα η διαδικασία αναγόρευσης του Γιούνκερ σε επίτιμο διδάκτορα!»

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here