Επιμένουν οι Γάλλοι ότι δεν φοβούνται ελληνοτουρκικό πόλεμο, αλλά… φωτιές και σεισμούς

ΦΩΤΟ: EUROKINISSI/Γ. ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ

Ενα e-mail της γαλλικης πρεσβείας προς όλους τους εν Ελλάδι Γάλλους, που τους ενημερώνει τι πρέπει να κάνουν «σε περίπτωση μεγάλης κρίσης» (crise majeure) μας έκανε όλους να σκεφτουμε φυσικά ότι οι Γάλλοι προετοιμάζονται για παν ενδεχόμενο και ουσιαστικά για περίπτωση πολέμου στην περιοχή της ανατολικής Μεσογείου και του Αιγαίου ειδικότερα.

Παρότι δεν χρησιμοποιούν τη φράση «σε περίπτωση φυσικής καταστροφής» ή «έκτακτων αναγκών»  (που θα ήταν και λογικό αν αλήθευε η εκ των υστέρων «δικαιολογία» της πρεσβείας), παρά χρησιμοποιούν τον σαφώς κοινωνικό όρο «μεγάλη κρίση», επιμένουν ότι το μέιλ που στάλθηκε σε όλους τους υπηκόους της Γαλλίας που διαμένουν στην Ελλάδα, εστάλη γιατί….η Ελλάδα είναι επικίνδυνη για πυρκαγιές και σεισμούς. Ομως στην Αθήνα δεν καίγονται δάση και τέτοιο μέιλ δεν είχε σταλεί κατά το παρελθόν  σε κανένα σεισμό στην Ελλάδα, ούτε στους μεγάλους Αθήνας και Θεσσαλονίκης ή νησιών μας.

Αναλυτικά η ανακοίνωση της γαλλικής πρεσβείας:

«Μία από τις ουσιαστικές αποστολές του γαλλικού διπλωματικού δικτύου είναι η προστασία των συμπολιτών μας στο εξωτερικό.

Σ’αυτό το πλαίσιο, οι πρεσβείες της Γαλλίας σε όλες τις χώρες του κόσμου υποχρεούνται να λαμβάνουν μέτρα προστασίας και προειδοποίησης της γαλλικής κοινότητας που είτε κατοικεί είτε ταξιδεύει στην Ελλάδα. Αυτό συμβαίνει στις χώρες που παρουσιάζουν μεγάλο σεισμικό κίνδυνο ή είναι ευάλωτες σε σημαντικές φυσικές καταστροφές. Για του Γάλλους ταξιδιώτες, ένα από αυτά τα μέτρα είναι η δημιουργία από το Υπουργείο Ευρώπης και Εξωτερικών μιας πλατφόρμας εγγραφής στην οποίαν ενθαρρύνονται να αναγράφουν τα στοιχεία τους όταν μετακινούνται εκτός Γαλλίας. Για την γαλλική κοινότητα που κατοικεί στην Ελλάδα, ένα άλλο μέτρο είναι η δημιουργία ενός δικτύου συνομιλητών μεταξύ των μελών της γαλλικής κοινότητας και η εγγραφή των κατοίκων στην ενημερωτική πλατφόρμα του προξενείου.

Στην Ελλάδα, όπως όλες οι πρεσβείες, η πρεσβεία της Γαλλίας κινητοποιείται για την ασφάλεια των Γάλλων υπηκόων. ΄Εχει ήδη δημιουργήσει εδώ και πολλά χρόνια ένα δίκτυο υπευθύνων ανά γεωγραφικό τομέα. Έγινε αντιληπτό ότι το δίκτυο έπρεπε να γίνει περισσότερο γνωστό στους Γάλλους υπηκόους σε μια χώρα με σημαντικούς φυσικούς κινδύνους, όπως οι σεισμοί και οι πυρκαγιές. Απεφασίσθη λοιπόν να σταλεί ένα μήνυμα, το οποίο δεν έχει τον χαρακτήρα συναγερμού, προς ενημέρωση της γαλλικής κοινότητας σχετικά με την ύπαρξη δυνατότητας εγγραφής και σχετικά με τη λειτουργία του συστήματός μας.

Το εν λόγω μήνυμα, που δεν προοριζόταν για δημοσιοποίηση, απευθύνεται λοιπόν με τον συνήθη τρόπο στα μέλη της γαλλικής κοινότητας. Έχει διοικητικό χαρακτήρα, ανταποκρίνεται σε ένα σύνηθες διάβημα όλων των γαλλικών προξενείων στο εξωτερικό και δεν έχει καθόλου στοιχεία συναγερμού ή επικαιρότητας»

Μας μαλώνουν κιόλας έμμεσα, αφού σαφώς γράφουν ότι ήθελαν να ενημερώσουν μόνον Γάλλους υπηκόους ιδιωτικά. Πλην όμως δεν είχαν και την πρόνοια να αναγράψουν «μη κοινοποιήσιμο». Ή ίσως και επιτηδες δεν το χαρακτήρισαν «απόρρητο», επειδή τότε δεν θα είχαν το άλλοθι ότι το mail αφορούσε σε φυσικές καταστροφές.

Τι είχε προηγηθεί

Το παράξενοι «ενημερωτικό» mail από τη γαλλική πρεσβεία προς όλους τους υπηκόους της Γαλλιας που ζουν στην Ελλάδα υποβιβάζεται εν τω μεταξύ από πολλα ΜΜΕ, παρότι οι ίδιοι οι διπλωμάτες  το αιτιολογούν με γελοίο τρόπο, χαρακτηρίζοντάς το … οδηγίες  ρουτίνας σε περιπτωση φυσικών καταστροφών

Παρόμοιο mail δεν στάλθηκε ούτε σε σεισμούς. Είναι δε άνοιξη. Άνοιξη στην Ελλάδα, όχι στην Καραϊβική. Γιατί αίφνης στάλθηκαν σήμερα οι οδηγίες; Και χωρίς καμία αναφορά φυσικά σε φυσικές καταστροφές αλλά με επιμονή κυρίως στην επαφή με τον «τομεάρχη» κάθε «νησίδας» πολιτων; (Χωριζουν προληπτικά τους πολίτες τους σε ομάδες ανά περιοχή και θέτουν επικεφαλής συντονιστές)

Οπότε μόνον δύο ερμηνείες υπάρχουν λογικά για το γαλλικό «ενημερωτικό mail»:

1. Γκάφα κάποιου που δεν αναλογίστηκε οτι ένα mail «ρουτίνας»  θα ερμηνευόταν 100% διαφορετικά υπό την συγκυρία (μεγάλες εντάσεις στο Αιγαιο, στον Εβρο και στην Κύπρο)

2. Προετοιμασία ενός κράτους για τους πολίτες του σε περίπτωση έκρηξης πολέμου στην περιοχή (που ειναι και το πιθανότερο κίνητρο για την αποστολή του mail)

Υποβιβάζεται δε απο τα ΜΜΕ γιατί

1. κάποιοι έχουν όντως την καλή πρόθεση να μην προκαλέσουν πανικό στον κόσμο, σε γονείς οπλιτών ή στις παραμεθόριες περιοχές εν γένει.

2. κάποιοι δεν θέλουν να προκληθεί διεθνώς κλίμα  οικονομικής αβεβαιότητας που με τη σειρά του θα μειώσει τις έτσι κι αλλιώς περιορισμένες επενδύσεις στην περιοχή και θα δώσει άλλη μια γερή «κατραπακιά» στην ταλαιπωρημένη οικονομία.

3. κάποιοι (και κυρίως τράπεζες) δεν θέλουν να πισωγυρίσουν σε κλίμα εσωτερικής ανασφάλειας και να σημειωθεί νέο bankrun.

4. κάποιοι (αντιπολίτευση) δεν θέλουν να φανεί πόσο σοβαρά θεωρούν τα πράγματα οι Γάλλοι, γιατί έτσι θα αναγκαστούν να δειξουν ανοχή στην κυβέρνηση και να την στηρίξουν.

5. κάποιοι δεν θέλουν να φανεί η γαλλική ανησυχία, για να μην πιεσθεί η κυβέρνηση σε ρεφλέξ χειρότερα από τα μέχρι τούδε.

6. κάποιοι δεν θέλουν να φανεί ότι οι Γάλλοι ανησυχούν, επειδή αυτό θα έδειχνε ότι η διεθνής κοινότητα παίρνει στα σοβαρά τις απειλές Ερντογάν.

7. κάποιοι τέλος υποβιβάζουν το θέμα γιατί  θεωρούν βλακώδεις τις γαλλικές ανησυχίες.

Το mail αναφέρει τα εξής (παραπέμποντας σε διευθύνσεις του διαδικτύου που δεν μπορεί κάποιος να επισκεφθεί χωρίς κωδικό):

Κυρίες και κύριοι,
Σε περίπτωση μεγάλης κρίσης, όλοι οι Γάλλοι υπήκοοι που είναι εγγεγραμμένοι στο μητρώο και διαμένουν στην Ελλάδα, θα απευθύνονται στον υπεύθυνο ασφαλείας του γαλλικού προξενείο ή της γαλλικής πρεσβείας στην Αθήνα.Στο σχέδιο του προγράμματος ασφάλειας της γαλλικής κοινότητας, η υπηρεσία της προξενείου της γαλλικής πρεσβείας σας παρέχει κάποιες πληροφορίες:
Σχέδιο ασφαλείας και επικεφαλής για την ασφάλεια
Σας καλούμε να συμβουλευτείτε τον ακόλουθο σύνδεσμο:
httphs://gr.ambafrance.org.// Plan-de securite-ilots-6522
Γνωρίζετε τον δικό σας υπεύθυνο ασφαλείας;
Σε περίπτωση που δεν τον γνωρίζετε, μπορείτε να βρείτε αυτή την πληροφορία στο τμήμα Ασφάλεια Μητρώου όπου αναφέρεται και το όνομα του υπευθύνου και των συντονιστών
Με την ευκαιρία αυτή σας υπενθυμίζουμε να ζητάτε από την οικογένειά σας, τους φίλους,  τους γνωστούς ή συναδέλφους σας που πιθανόν σας επισκέπτονται ως φιλοξενουμενοί σας στην Ελλάδα, να εγγράφονται στους καταλόγους μας έτσι ώστε να διασφαλίζεται στο  μέγιστο η ασφάλεια των υπηκόων μας κατά την διάρκεια των μετακινήσεών τους εκτός Γαλλίας:
https//pastel.diplomatie.gouv. fr/fildariane/dyn/public/ login.html
Όλες οι προαναφερθείσες πληροφορίες είναι επίσης διαθέσιμες στο άρθρο που ακολουθεί στην ιστοσελίδα:
https://ambafrance.org/ Connaissez-vous -votre chef-d-ilot
Για την καλύτερη ασφάλειά σας,καλείστε να ενημερώσετε-ανανεώσετε τα προσωπικά σας στοιχεία με όλες τις πιθανές αλλαγές (όπως διεύθυνση, τηλέφωνο, κ.α.) και να τα καταγράψετε απευθείας στο λογαριασμό σας στην ηλεκτρονική εφαρμογή service –public.fr

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here