Εντονη αντίδραση Αθήνας στους μονομερείς αυστηρούς ελέγχους επιβατών από Ελλάδα στη Γερμανία-Παρέμβαση Κομισιόν

Μετά την έντονη αντίδραση και διαμαρτυρία της Ελλάδας στους απαράδκετους αυστηρούς μονομερείς ελέγχους των επιβατών από την Ελλάδα που φτάνουν στα γερμανικά αεροδρόμια, παρενέβη η Κομισιόν και συγκάλεσε τριμερή συνάντηση εμπειρογνωμόνων για να διευθετηθεί το θέμα.

Η Γερμανία, για λόγους εσωτερικής πολιτικής κατανάλωσης και εκμεταλλευόμενη ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες, ότι δήθεν πρόσφυγες και μετανάστες ταξιδεύουν αεροπορικώς από την Ελλ΄δα στη Γερμανία, χωρίς άδεις και νόμιμα έγγραφα, έχει επιβάλλει ελέγχους στα εσωτερικά σύνορα, ειδικά για πτήσεις από Ελλάδα. Με το τρόπο αυτό όμως καταργεί τη Συνθήκη Σένγκεν και ταλαιπωρεί όλους όσους ταξιδεύουν για Γερμανία.

Σύμφωνα με την εκπρόσωπο της Επιτροπής, αρμόδια για τη μεταναστευτική πολιτική Νατάσα Μπερτό, η οποία ρωτήθηκε σχετικά, η Γερμανία είναι μία από τις χώρες που έχουν επαναφέρει προσωρινά τους ελέγχους στα εσωτερικά σύνορα και συγκεκριμένα στις πτήσεις από Ελλάδα, προκειμένου να αντιμετωπιστεί ο κίνδυνος της παράτυπης μετανάστευσης.

Το θέμα ωστόσο είναι σοβαρό και για το λόγο αυτό, μετά τις ελληνικές διαμαρτυρίες θα πραγματοποιηθεί τριμερής συνάντηση μεταξύ εμπειρογνωμόνων της Κομισιόν, της Ελλάδας και της Γερμανίας για να αναζητηθούν τρόποι επίλυσής του.

«Η Επιτροπή λαμβάνει υπ’ όψιν της τις διαβεβαιώσεις που έχει λάβει από τη Γερμανία ότι τα εν λόγω μέτρα είναι στοχευμένα και περιορισμένα στα αυστηρώς αναγκαία προκειμένου να διαφυλαχθεί η δημόσια πολιτική και η εσωτερική ασφάλεια, ενώ ο αντίκτυπος στην ελεύθερη μετακίνηση θα είναι μικρός», δήλωσε.

Επίσης, ανέφερε ότι η Ελλάδα και η Γερμανία συνεργάζονται στενά και στο πλαίσιο αυτό μετά από επαφές που είχε η Επιτροπή σε πολιτικό επίπεδο, θα διεξαχθεί την Τετάρτη τριμερής συνάντηση μεταξύ εμπειρογνωμόνων από την Επιτροπή, Ελλάδα και Γερμανία.

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here