Ένα δολάριο για 1.000 like και πώς δημιουργούνται ψευτο-ακόλουθοι – Σχολή «διαμορφωτών γνώμης» στην Κίνα

Εμείς μπορεί να κάνουμε like στους φίλους μας αγνά, αλλά  χιλιάδες άλλοι  πληρώνονται για την ίδια δουλειά (πολύ λίγα, η αλήθεια)  και υπάρχει μια ολόκληρη φάμπρικα που εμφανίζει κάποιους ως δημοφιλείς και ως influencers ή «διαμορφωτές κοινής γνώμης» στην ουσία. Αυτοί με τη σειρά τους βγάζουν πολύ περισσότερα από τα άτομα σε δυστυχισμένες χώρες που για να βγάλουν πέντε δολάρια κλικάρουν όλη μέρα.

Η φάμπρικα λειτουργεί και καθαρά  εμπορικά (για να προωθούνται προϊόντα) αλλά και πολιτιστικά και πολιτικά.

Και καθώς εκτιμάται ότι η συγκεκριμένη «αγορά» αγγίζει το 1 δοσ. δολαρια, η Κίνα ανακοίνωσε χτες ότι  αρχίζουν τα μαθήματα στο πανεπιστήμιο του  Τσοντσίνγκ (στα νοτιοδυτικά της χώρας), σε σχολή που παρέχει πλέον πανεπιστημιακό πτυχίο για «κοινωνικά» δίκτυα και στην «ειδικότητα» των influencers. Μεταξύ άλλων διδάσκει  πως να φτιάχνεις ένα (ή αμέτρητα προφίλ) ή απλά να πληρώνεις για να φαίνεται οτι είσαι «άτομο με επιρροή» χάρη σε bots που ανεβάζουν τα likes στις αναρτήσεις σου.

Η επισημοποίηση της διδασκαλίας μιας ανεπίσημης πρακτικής  προκάλεσε αντιδράσεις στις συντεχνίες που ζουν από fake  ειδήσεις,  fake  προφίλ και fake φίλους -επισης από fake-ότατα likes. Στη διδακτέα ύλη περιλαμβάνεται το live-streaming, η βιντεοσκόπηση, το  image-making και (πώς αλλιώς;) μαθήματα υποκριτικής, με στόχο  «να γίνεις σταρ στο ίντερνετ» ή (ουσιαστικά) πώς να τα ‘κονομάς στα λεγόμενα κοινωνικά δίκτυα.

Απευθύνεται σε πτυχιούχους των τομέων μάρκετινγκ και ηλεκτρονικού εμπορίου, προκειμένου να τους βοηθήσει (με ένα είδος μεταπτυχιακού θα μπορούσε να πει κανείς) να βρουν δουλειά στη νέα βιομηχανία που μας βλέπει ως πρόβατα (και μάλλον δίκιο έχει).

Οι εταιρείες που πληρώνονται για να αναδεικνύουν κάποιον σε «σταρ» με αμέτρητους ακολούθους λέγονται (δυστυχώς σωστά) φάρμες και αναπτύσσονται σε χώρες υπό ανάπτυξη, όπου ταλαίπωροι άνθρωποι πληρώνονται κατά μέσο όρο 1$ για κάθε 1000 like που κάνουν. Διατηρούν εκατομμύρια ψεύτικους λογαριασμούς, εγκατεστημένους σε όλες τις γωνίες του κόσμου.

Περισσότερα για την αγορά ακολούθων ειδικά στο instagam  μπορείτε να διαβάσετε εδώ

Print Friendly, PDF & Email

1 ΣΧΟΛΙΟ

  1. Ειναι λυπηρό να διαπιστώνει κανείς σε πιό (κακό, κάκιστο) σημείο έχέι φτάσει η εμπορευματοποίση των πάντων, ακόμη και της κοινωνικής αξιολόγησης αλλά κα ιεπιστημονικής επιτυχίας και προβολής: όχι μόνο η παραπάνω είδηση, αλλά κι εκείνη για τους 102 (;) φοιτητές Ελληνικού Πανεπιστημίου, οι οποίοι εδωσαν την ίδια ακριβως μεταπτυχιακή εργασία, που είχαν αγοράσει προηγουμένως από παρόχους σχετικών «αθέμιτων αλλά και παράνομων υπηρεσιών» (unfair & illegal services providers!!!). Δυστυχώς το εμποριο και η επιχειρηματικότητα κακής και ποικιλοτρόπως βλαβερής για την κοινωνία, τα θεμέλια και τη συνοχή της, έχουν πάρει μεγάλη έκταση η οποία μάλιστα εξαπλώνεται ακόμη ταχυτερα κι’ από την» πετρελαιοκιλίδα του Σαρωνικού», που κι’αυτή πάνω-κατω προήλθε από αντίστοιχα αίτια. Κάτι που αποδεικνύει την έλλειψη στέρεου και ουσιαστικού υποβαθρου Παιδειας και μάλιστα Παγκοσμίως, με μόνη ίσως εξαίρεση ακόμη ορισμένες χώρες …. όχι και τόσο «αναπτυγμένες» και σ’ αυό δεν παίζει κανένα μάλλον ρόλο η ιδεολογική πολιτικό/κοινωνική (θεωρητική) τοποθετησή τους, όταν κανείς βλέπει (τουλάχιστον από ττην παραπάνω σχολιαζόμενη είδηση), ότι οι εμπορευματοποιημένοι τρόποι της επιστημοτικής και άλλης κοινωνικής αξιολόγησης αναπτύσσονται και προωθουνταιι ακόμη (και μάλιστα έντονα)και στους κόλπους της «Μαρξιστικής» Κίναςι κα μάλιστα αυτό να γίνεται επίσημα και «επιστημονικά (;;?? αλλά και με το αντίστοιχο ιδεόγραμμα δύο και περισσότερες φορές). Έτσι, ενθυμούμενοι τη σχετική αρχαία ρήση, «Επιστήμη στερούμενη ειλικρίνιας Πανουργία εστί», δεν είναι άξιο απορίας, γιατί συνεχώς προβαλλονται διεθνώς αξιολογήσεις και κατατάξεις Πανεπιστημίων, ιδίως κινεζικήςαρκετες φορές προέλευσης, μεταξύ των οποίων δεν συμπεριλαμβάνονται και ΑΕΙ ορισμένων άλλων χωρών που με διαφορετικά κριτήρια θα μπορούσαν σίγουρα να βρίσκονταν και στην κορυφή της κατάταξης και δεν μιλάμε για τα Ελληνικά ΑΕΙ (που θα άξιζαν ίσως καλύτερης πάντοτε κατάταξης, με οποιοδήποτε σύστημα εκτός του κρινόμενου), για να μη θεωρηθούμε μεροληπτικοί.
    Συμπέρασμα: Η διαπίστωση της «εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο» εξακολούθει να παραμένει σε ισχύ, ως μοναδική ίσως από όλες τις θέσεις της μαρξιστικής θεωρίας, η ιδιαιτερότητα και μοναδικότητα της οποίας διαπίστωσης αποδεικνύεται σχεδόν πλήρως, από το ό τι και τα συστήματα που προσπάθησαν ή προσπαθούν ακόμη και σήμερα να εφαρμόσουν την θεωρεία αυτή και στις υπόλοιπες θέσεις της, μάλλον απέτυχαν ως προς αυτό, παρασειρόμενες από τον άκρατο εγωισμό και ωφελιμισμό και την εμπορευσιμότητα των πάντων, αγνωόντας δε, αν όχι επειδηκτικά , πάντως σίγουρα, τον κανόνα του «ο συ μισείς ετέρω μη ποιήσεις».
    Τα παραπανω, για μιά καλύτερη μάλλον κατανόηση των όσων συμβαίνουν ΄γύρω μας, που οι ενδεχόμενες φωνασκίες μερικών (alto o …sotto voce) δεν καταφέρνουν να ανατρέψουν … τουλάχιστον όχι πάντοτε και γιά όσους έχουν πραγματική παιδεία, η οποία δεν … αγοράζεταιι, ούτε χωράει στο (FAKE ALSO) STAR SYSTEM! Και ο νοών νοείτω, χωρίς να χειάζονται μάλλον και περαιτερω διευκρινήσεις: εκτός εάν χρειάζονται….!
    Με τιμή, κατανόηση, αλλ’ όχι και αποδοχή λανθασμένων τοποθετήσεων, εκτός αποδείξεως του αντίθετου με θεμελιωμένα και κόσμια επιχειρήματα,
    Ιωάννης Χ. Βούλγαρης (ivoulga@law.duth.gr)

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here