Με ελληνικό λογισμικό κατά ψευδών ειδήσεων οι γερμανικές εκλογές

Ελληνικό λογισμικό (που ήδη χρησιμοποιεί η Ντόιτσε Βέλε) θα χρησιμοποιήσουν και το Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων (DPA) και το Βαυαρικό Πρακτορείο Ειδήσεων (δηλαδή τα τρία μεγαλύτερα ειδησεογραφικά μέσα ενημέρωσης της Γερμανίας) στις γερμανικές εκλογές, προκειμένου να ελέγχουν γρήγορα την εγκυρότητα ειδήσεων την ημέρα των εκλογών.

Η ΕΡΤ πήρε συνέντευξη από τον κ. Νίκο Τσαμπουράκη, διευθύνοντα σύμβουλο της εταιρείας Athens Technology Center (ATC) που ανέπτυξε το λογισμικό.

«Οι Ελληνες μηχανικοί πληροφορικής είναι απο τους καλύτερους στον κόσμο, γιατί και η παιδεία που παρέχεται στο συγκεκριμένο τομέα στην Ελλάδα είναι εξαιρετική»  είπε στην ΕΡΤ ο Νίκος Τσαμπουράκης απαντώντας επι της ουσίας στην ευχάριστη έκπληξη να βλέπουμε Γερμανούς να αξιοποιούν ελληνικά συστήματα. Προσέθεσε ότι το σύστημα της εταιρείας έχει απο χρόνια αγοραστεί και από άλλα ξένα πρακτορεία ειδήσεων όπως το Πολωνικό, το Πορτογαλεζικο, το Τυνησιακό, όπως εξάλλου αξιοποιείται και από το δικό μας, το Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο ειδήσεων.

Επίσης είπε ότι η εταιρεία του εδώ και 5 χρόνια  συνεργάζεται στενά στο θέμα των ψευδών ειδήσεων με την Deutsche Welle. (Ντόιτσε Βέλε) για την διαρκή αναβάθμιση του λογισμικού.

‘Ομως πώς γίνεται ο έλεγχος των ειδήσεων;  Αυτόματα; Με δημοσιογράφους; Και τι γίνεται μετά; Κόβεται μια είδηση;

Ο κ. Τσαμπουράκης διευκρίνισε ότι υπάρχουν δυο λογισμικά και ενώ ένα σκέλος είναι αυτόματο με έλεγχο των μεταδεδομένων κάθε είδησης (φωτογραφίες, βίντεο, κείμενα , θέσεις φωτογραφίας κ.λπ.) το άλλο σκέλος ελέγχεται απο ανθρώπους, δηλαδή από δημοσιογράφους. Το σύστημα δεν κόβει καμιά είδηση επειδή κανείς δημοσιογράφος δεν εμπιστεύεται τον αυτοματισμό ή άλλους δημοσιογράφους, οπότε το λογισμικό ουσιαστικά δίνει τα δικά του συμπεράσματα ελέγχου στα πρακτορεία ή στους ιδιώτες δημοσιογράφους και εκείνοι κρίνουν τι θα κανουν με την είδηση Πολλοί αναρτουν εν συνεχεία στα σάιτ τους τις ψευδείς ειδήσεις για να ενημερώνουν το κοινό, μια που το 65% ειδικά των νέων ενημερώνεται αποκλειστικά από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και γενικά από το ίντερνετ και δεν εμπιστεύεται τα όντως ή τα λεγόμενα έγκυρα μέσα ενημέρωσης.

«Υπάρχουν άνθρωποι που πληρώνονται για να παράγουν αληθοφανεις ψευδείς ειδήσεις», είπε ο κ. Τσαμπουράκης που θεωρεί ότι το πρόβλημα με τις ψευδείς ειδήσεις (είτε για εντυπωσιασμό, επισκεψιμότητα, είτε από άλλη σκοπιμότητα) διαρκώς διογκώνεται.

Αλλοι έχουν στο στόχαστρο κόμματα, άλλοι εταιρείες που παράγουν ανταγωνιστικά προϊόντα, άλλοι θεσμούς και άλλοι απλώς θέλουν να ανεβάζουν την επισκεψιμότητα της ιστοσελίδας τους και να βγάζουν χρήματα από διαφημίσεις.

Είπε ότι το δικό τους λογισμικό μετρά 15 παραμέτρους μεταδεδομένων για να κρίνει σε πρώτη φάση μια είδηση

Περισσότερα μπορείτε να διαβάσετε εδώ

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here