Δημοσκόπηση για… Πάιατ και Ζόραν Ζάεφ, Σκοπιανό και Ελληνοτουρκικά έκανε η Public Issue

Κατά της συμφωνίας των Πρεσπών εξακολουθεί να τάσσεται το 65% των Ελλήνων σύμφωνα με τη νέα πανελλαδική έρευνα που πραγματοποίησε η Public Issue, ρωτώντας μεταξύ άλλων την γνώμη των Ελλήνων για τον… αμερικανό πρέσβη (λες και προκειται για πολιτικό με προσωπικη οντότητα που διαφοροοποιείται απο το Στέητ Ντηπαρτμεντ ή τον Τραμπ στα δικά μας εθνικά ζητήματα), ή  για τον Ζόραν Ζάεφ, λες και πολιτεύεται στην Ελλάδα.

Δηλαδη ποια θα μπορουσε να ειναι η γνώμη του κόσμου στην Ελλαδα για τον Ζάεφ; Στο ερώτημα αν εχει κακή ή καλή γνώμη με ποιο κριτήριο απάντησε ο κόσμος; Αν δηλαδή ειναι εν γένει καλός πολιτικός; Μπορεί να είναι καλός για τα Σκοπια αλλά κακός για την Ελλάδα θα μπορούσε κανείς εύλογα να απαντήσει, γιατί σε ένα ηγέτη χώρας με την οποία οι σχέσεις περνανε απο σαράντα κύματα, ο Ελληνας δεν μπορεί να απαντήσει στο κατά πόσο είναι καλός ένας πολιτικός της άλλης χώρας. Αν βαρύνεται βεβαια με σκάνδαλα, ειναι άλλο ζήτημα, εκεί τίθεται ερώτημα γιατί υπάρχει διαφθορά, ομως  στην προκειμένη περίπτωση το ερώτημα ειναι άτοπο καθώς αυτοαναιρείται, όπως και εκείνο για τον Πάιατ, που Κϋριος Οίδεν γιατί έκριναν ότι πρέπει να ρωτήσουν τον κόσμο ειδικά για αυτόν…

Η δημοσκόπηση έγινε τηλεφωνικά σε δείγμα 1.000 ατόμων, ηλικίας 17 ετών και άνω που διαθέτει το εκλογικό δικαίωμα

Οπως φαίνεται κατά της συμφωνία είναι το 86% των ψηφοφόρων της ΝΔ αλλά το 45% των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ.

Ελληνοτουρκικα

Στην ερώτηση που βρίσκονται οι σχέσεις Ελλάδας – Τουρκίας αν σε σύγκριση με έναν χρόνο πριν το 52% απαντά ότι έχουν χειροτερεύσει. Το 44% δηλώνει ότι έχουν παραμείνει ίδιες και μόλις το 2% ότι έχουν καλυτερεύσει.

ΓΙΑ ΤΟΝ ΝΙΚΟ ΚΟΤΖΙΑ

Αρνητική γνώμη για τον πρώην υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Κοτζιά έχει το 60%. Το 32% απαντά ότι έχει θετική γνώμη και το 9% ότι δεν έχει καμία γνώμη.

Οι ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ είναι πάντως λιγότερο αρνητικοί έναντι του Κοτζιά απο τους ψηφοφόρους της ΝΔ, αφού σε ποσοστό 52% των βλέπουν θετικά και αρνητικά τοβ βλέπει το 40%

Πάντως η μεταβολή δεν ειναι μεγάλη και δεν επηρεάστηκε ιδιαιτερα απο την παραίτηση Κοτζιά ή τα σχετικά πρόσφατα γεγονότα εν γένει -και τον Ιούλιο αρνητικη στάση έναντι του Κοτζιά ειχε το 65% των ερωτηθέντων. Απεναντίας η παραίτηση-αποπομπή μάλλον βελτίωσε την εικόνα του, αφού τον βλέπει αρνητικά το 60% -άρα «κέρδισε» 5%. Δεν ξέρουμε όμως αν το κέρδισε απο τους ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ  ή της ΝΔ ή άλλων κομματων γιατί η δημοσκοπηση του Ιουλίου δεν ειναι αναλυμένη σε κομματα.

Στα αξιοσημείωτα της έρευνας είναι ότι αυξάνονται οι αρνητικές γνώμες των Ελλήνων για τον Ζόραν Ζάεφ οι οποίες βρίσκονται πλέον στο 53% έναντι 42% που ήταν τον Ιούλιο του 2018.

Όσον αφορά τον Αμερικανό πρέσβη Τζέφρι Πάιατ (αυτο το ερώτημα πραγματικά είναι παράδοξο, γιατί δεν αφορά στην αμερικανική εξωτερική πολιτική αλλά συγκεκριμενα σε έναν πρέσβη, κάτι απολύτως α-πολιτίκ στην ουσία του, με εξαιρεση ακραιες περιπτώσεις όπου ενας πρέσβης ειναι φορέας πολύ διαφορετικών αντιλήψεων απο την χώρα που εκπροσωπεί, κάτι που ασφαλως δεν ισχύει για τον Πάιατ.

Η πλειοψηφία των ερωτηθέντων (39% δεν έχει άποψη), το 31% τον κρίνει αρνητικά και το 29% κρίνει θετικά την παρουσία του στην Ελλάδα. Θετικά κρίνει το Αμερικανό πρέσβη  το 27% των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ.

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here