Δεκάδες χιλιάδες Τούρκοι έξω από τις φυλακές της Κων/πολης, κατά Ερντογάν, απαίτησαν Δικαιοσύνη (βίντεο)

 

 

Είναι η πρώτη μαζική, δημοκρατική αμφισβήτηση του αυταρχικού καθεστώτος Ερντογάν στην Τουρκία. Χιλιάδες κόσμου, ανταποκρίθηκαν στο κάλεσα του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης , του Λαικού Ρεπουμπλικανικού Κόμματος, δηλ. των κεμαλιστών, και συγκεντρώθηκαν έξω από τις φυλακές Μάλτεπε της Κων/πολης όπου κρατείται εδώ κι ένα μήνα ο βουλευτής τους Ενίς Μπερμέρογλου, απαιτώντας Δικαιοσύνη.

Η συγκέντρωση πραγματοποιείται μετά το τέλος της μεγάλης πορείας για τη Δικαιοσύνη, από την Αγκυρα στην Κων/πολη, με επικεφαλής τον ηγέτη του Λαικού Ρεπουμπλιακνικού Κόμματος Κεμάλ Κιλιντσάρογλου και στην οποία συμμετείχαν περίπου 50.000 τούρκοι πολίτες.

Ο βουλευτής τους Ε. Μπερμπέρογλου, καταδικάσθηκε στις 15 Ιουνίου σε κάθειρξη 25 ετών, για κατασκοπεία και αποκάλυψη κρατικών μυστικών. Το «έγκλημά» του, ήταν ότι ως διευθυντής της Xoυριέτ, είχε δημοσιεύσει πληροφορίες και εικόνες από τα φορτηγά της ΜΙΤ γεμάτα όπλα, που προορίζοντας για τζιχαντιστές στη Συρία.

Σε γραπτές του δηλώσεις στο AFP ο επικεφαλής του CHP κατήγγειλε ότι η χώρα «κυβερνάται με αυθαίρετο τρόπο» και ότι «έχουν ξεπεραστεί τα όρια».

«Αυτή τη στιγμή το κοινοβούλιο στην Τουρκία δεν λειτουργεί και η χώρα κυβερνάται από διατάγματα του Ερντογάν», τόνισε, προσθέτοντας ότι «έχει καταργηθεί εντελώς η ανεξαρτησία της δικαιοσύνης».

Η αντιπολίτευση στην Τουρκία καταγγέλλει της αυταρχικές τάσεις του Ερντογάν, κυρίως μετά την επικράτηση του «ναι» στο δημοψήφισμα του Απριλίου για την ενίσχυση των εξουσιών του και μετά τις διώξεις που γίνονται έπειτα από την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος του περασμένου Ιουλίου: περίπου 50.000 άνθρωποι έχουν συλληφθεί και περισσότεροι από 100.000 έχουν αποπεμφθεί ή τεθεί σε διαθεσιμότητα.

Η κυβέρνηση αντιμετώπιζε την πορεία του Κιλιτσντάρογλου με περιφρόνηση. Ο πρωθυπουργός Μπιναλί Γιλντιρίμ εκτίμησε την Παρασκευή ότι έχει αρχίσει «να γίνεται ενοχλητική». «Πρέπει να σταματήσει μετά τη συγκέντρωση», πρόσθεσε.

Ωστόσο οι αρχές δεν εμπόδισαν την πορεία και η αστυνομία φρόντιζε καθημερινά για την ασφάλειά της.

 

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here