Χιλιάδες νέα κρούσματα και νεκροί από κορωνοϊό στη Λατινική Αμερική

Δεκάδες χιλιάδες θύματα και  εκατοντάδες χιλιάδες κρούσματα καταγράφονται  πλέον στις χώρες της λατινικής Αμερικής όπου ο κορονοϊός συνεχίζει να θερίζει.

Οι νεκροί έφτασαν τους 461.715 παγκοσμίως, αφού το τελευταίο 24ωρο κατέληξαν άλλοι 4.743 άνθρωποι, με τα δύο τρίτα στην Αμερική, ενώ τα 54.771 από τα νέα περιστατικά εντοπίζονται στη Βραζιλία, όπου το σύνολο ξεπέρασε το 1 εκατομμύριο.

Η πανδημία έχει πλέον στοιχίσει τη ζωή σε πάνω από 50.000 στη Βραζιλία, ενώ οι άνθρωποι που έχουν μολυνθεί έχουν ξεπεράσει το ένα εκατομμύριο, σύμφωνα με τα δεδομένα που δημοσιοποίησε χθες Κυριακή το υπουργείο Υγείας.

Άλλοι 641 ασθενείς υπέκυψαν στην COVID-19 τις προηγούμενες 24 ώρες στη Βραζιλία, με τον συνολικό απολογισμό της πανδημίας να ανέρχεται σε 50.617 νεκρούς, σύμφωνα με υο υπουργείο. Ενώ το σύνολο των ανθρώπων που έχουν μολυνθεί από τον SARS-CoV-2 ανέρχεται πλέον σε 1.085.038.

Στο μεταξύ το υπουργείο Υγείας του Μεξικού ανακοίνωσε ότι χθες κατέγραψε 1.044 ακόμη θανάτους ασθενών και 5.343 κρούσματα, με τον απολογισμό της πανδημίας του κορονοϊού να ανέρχεται έτσι πλέον σε 21.825 νεκρούς επί συνόλου 180.545 ανθρώπων που έχουν προσβληθεί.

Σε αντίθεση με την κυβέρνηση της Βραζιλίας, η μεξικανική κυβέρνηση τονίζει πως ο πραγματικός αριθμός των κρουσμάτων είναι πιθανόν πολύ υψηλότερος από αυτόν που ανακοινώνεται, με δεδομένες τις περιορισμένες δυνατότητες των υπηρεσιών υγείας να προχωρήσουν σε διαγνωστικά τεστ σε ευρεία κλίμακα.

Πάνω από 8.000 νεκροί στο Περού, πάνω από 4.000 στη Χιλή

Την ίδια ώρα στο Περού τα θύματα ξεπέρασαν τα 8.000, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Υγείας της χώρας, ενώ τα επιβεβαιμένα κρούσματα έφτασαν τα 254.936, αφού το προηγούμενο 24ωρο εντοπίστηκαν 3.598 νέα.

Το Περού των 33 εκατομμυρίων κατοίκων καταγράφει από τις αρχές του Ιουνίου μέσο όρο περίπου 4.800 κρουσμάτων από τον SARS-CoV-2 καθημερινά, αριθμό σχετικά μειωμένο από τον Μάιο. Σε αυτό επέλεξε να σταθεί ο υπουργός Υγείας Βίκτορ Σαμόρα, κρίνοντας πως η πανδημία εισέρχεται σε φάση ύφεσης, καθώς «η ταχύτητα της εξάπλωσης μειώνεται».

Πάντως, το Περού συνεχίζει να παρουσιάζει τον δεύτερο υψηλότερο αριθμός κρουσμάτων στη Λατινική Αμερική, πίσω από τη Βραζιλία, και τον τρίτο υψηλότερο θανάτων, πίσω από τη Βραζιλία και το Μεξικό.

Στα νοσοκομείο της χώρας παραμένουν 10.566 ασθενείς με την Covid-19, σύμφωνα με τα δεδομένα του υπουργείου. Το σύστημα υγείας βρίσκεται στα όρια της κατάρρευσης με τα νοσηλευτικά ιδρύματα να αντιμετωπίζουν ειδικά έλλειψη οξυγόνου για να αντιμετωπίσουν τις πιο βαριές περιπτώσεις.

Στη Χιλή οι νεκροί έφτασαν τους 4.479 νεκρούς επί συνόλου 242.355 κρουσμάτων μόλυνσης, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας της χώρας της Λατινικής Αμερικής.

Το προηγούμενο 24ωρο στον Covid-19 υπέκυψαν άλλοι 184 ασθενείς, ενώ εντοπίστηκαν 5.607 επιβεβαιωμένα κρούσματα, κατά τα δεδομένα του υπουργείου.

Η πανδημία άρχισε να εξαπλώνεται με πολύ πιο ραγδαίους ρυθμούς στη Χιλή τον Μάιο. Η χώρα παραμένει σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, με μέτρα όπως η απαγόρευση της κυκλοφορίας τη νύχτα, το κλείσιμο των συνόρων σύνορα και η αναστολή λειτουργίας των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων και των εταιρειών που δεν χαρακτηρίζονται απολύτως απαραίτητες να συνεχίζουν να τελούν ακόμη σε ισχύ.

Θλιβερό ρεκόρ στην Κολομβία, αύξηση κρουσμάτων στην Αργεντινή

Στην Αργεντινή ο συνολικός αριθμός των πολιτών της χώρας που έχουν προσβληθεί έχει φτάσει τους 41.191, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου που επικαλέστηκε το δημόσιο πρακτορείο ειδήσεων TELAM.

Ο δείκτης θνητότητας αυξήθηκε στο 2,4%, ή σε 21,9 θανάτους ανά εκατομμύριο κατοίκων, διευκρίνισε ο υφυπουργός Υγείας αρμόδιος για τη χάραξη υγειονομικών στρατηγικών Αλεχάντρο Κόστα, σύμφωνα με το TELAM.

Η καμπύλη των μολύνσεων βρίσκεται σε άνοδο και ο ίδιος ο πρόεδρος της Αργεντινής αποφάσισε να περιορίσει τις δραστηριότητές του για να αποφευχθεί ο κίνδυνος να προσβληθεί, μετά την αύξηση των κρουσμάτων.

Σύμφωνα με αξιωματούχους που επικαλέστηκε το TN, το 95% των κρουσμάτων μόλυνσης που επιβεβαιώθηκαν τις προηγούμενες 24 ώρες στην Αργεντινή εντοπίστηκε στη μητροπολιτική περιοχή την οποία σχηματίζουν η πρωτεύουσα Μπουένος Άιρες και τα προάστιά της, όπου ζουν τα 14 από τα συνολικά 45 εκατομμύρια των κατοίκων της χώρας.

Παράλληλα, οι αρχές στην Κολομβία κατέγραψαν ακόμα 111 θανάτους εξαιτίας της νόσου τις προηγούμενες 24 ώρες, τον πιο βαρύ ημερήσιο απολογισμό της πανδημίας του κορονοϊού μέχρι σήμερα.

 

 

 

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here