Aρθρο κόλαφος Economist για κυβέρνηση Μητσοτάκη: Το… κατοικίδιο της ευρωπαϊκής τάξης, κάνει τη «βρώμικη δουλειά» στο προσφυγικό!

Με άρθρο του ο Economist επικρίνει την κυβέρνηση Μητσοτάκη και τις επιδόσεις της στην διαχείριση του προσφυγικού και το (μη) σεβασμό του κράτους δικαίου στη χώρα, ενώ στηλιτεύει και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή που κλείνει τα ματιά στα κακώς κείμενα.

Στο ασυνήθιστα αιχμηρό άρθρο, ο βρετανικός Economist παρομοιάζει την Ευρωπαϊκή Ένωση με μια σχολική τάξη και παρουσιάζει καυστικά την Ελλάδα, για την ακρίβεια την ελληνική κυβέρνηση επί Μητσοτάκη, ως τον πιο καλό και πειθήνιο μαθητή, το «φυτό» της ευρωπαϊκής τάξης («teacher’s pet»)!

Η ελληνική κυβέρνηση παίρνει άριστους βαθμούς, αφού κάνει και την «βρώμικη δουλειά» στο μεταναστευτικό, με απωθήσεις και άσχημες συνθήκες διαβίωσης των προσφύγων. Ακόμα κι όταν υπήρξε νεκρός στα σύνορα με την Τουρκία –γράφει ο Economist – η Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν εξήρε τον ρόλο της Ελλάδας ως ασπίδα των συνόρων της Ε.Ε. Κι εφόσον η «δουλειά» γίνεται καλά σε αυτόν τον τομέα, οι Βρυξέλλες μπορούν να κάνουν τα στραβά μάτια σε άλλα θέματα, όπως η ελευθερία του Τύπου, για την οποία, σύμφωνα με τη λίστα των Δημοσιογράφων Χωρίς Σύνορα, η Ελλάδα κατατάσσεται στην τέταρτη θέση από το τέλος. Μπορεί να γίνεται κουβέντα για το κατά πόσο η πολιτική της ελληνικής κυβέρνησης διαπνέεται από τις ευρωπαϊκές αξίες, αλλά η Ε.Ε. είναι ένα πολιτικό κι όχι ένα ηθικό δημιούργημα, καταλήγει ο Economist.

Πώς έγινε η Ελλάδα ο απίθανος μαθητής της Ευρώπης

Στην ΕΕ, οι πρωθυπουργοί αντιμετωπίζονται πολλές φορές σαν μαθητές. Μια αγαπημένη φράση αυστηρών αξιωματούχων για τις εθνικές κυβερνήσεις είναι ότι πρέπει να «κάνουν την εργασία τους» («do their homework»). Εάν οι Βρυξέλλες είναι αίθουσα διδασκαλίας, τότε η Ελλάδα έχει γίνει ο πιο καλός μαθητής, γράφει ο Economist και εξηγεί γιατί.

Ο χειρισμός της πανδημίας έχει επαινεθεί. Τα σχέδιά της για την αξιοποίηση των 31 δισεκατομμυρίων ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης (750 δισεκατομμυρίων ευρώ της ΕΕ) επιδοκιμάστηκαν επίσης από αξιωματούχους της ΕΕ. Οι ελληνικές ιδέες, όπως ένα κοινό πιστοποιητικό covid-19, λαμβάνονται υπόψιν σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Μετά από μια δεκαετία στην οποία η Ελλάδα βρέθηκε δέχθηκε τρία μνημόνια, υπομένοντας σε τρία προγράμματα διάσωσης και την οικονομική κατάρρευση, είναι μια μεγάλη αλλαγή. Ο ΣΥΡΙΖΑ, το αριστερό κόμμα που κυβέρνησε τη χώρα από το 2015 έως το 2019, ήταν ο ταξικός επαναστάτης που εκτός των άλλων έλπιζε να αλλάξει την ΕΕ από μέσα. Αντίθετα, η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη, του δεξιού πρωθυπουργού από το 2019, είναι το αγαπημένο κατοικίδιο του δασκάλου.

Άθλιες συνθήκες για τους μετανάστες στα ελληνικά νησιά

Σύμφωνα με το άρθρο, οι συνθήκες για τους μετανάστες που έχουν κολλήσει στα ελληνικά νησιά μπορεί να έχουν καταγγελθεί άπειρες φορές, όπως και οι καταγγελίες για βίαιες επαναπροωθήσεις, όμως στις Βρυξέλλες φαίνονται ικανοποιημένοι. Με μια βάναυση λογική, οι άθλιες συνθήκες στα ελληνικά νησιά αποτρέπουν τους άλλους από το να έρθουν. Πέρυσι, ένας νεαρός πυροβολήθηκε στα σύνορα καθώς πλήθη ανθρώπων προσπάθησαν να εισέλθουν στην Ελλάδα από την Τουρκία. Η Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν, πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, χαιρέτισε την Ελλάδα ως ασπίδα της Ευρώπης.

Όσο η Ελλάδα συνεχίζει να έχει καλές βαθμολογίες στους τομείς που μετράνε, κανείς δεν την πειράζει για τους άλλους. Μια κυβέρνηση που ακολουθεί πιστά πολιτικά, πραγματοποιεί μεταρρυθμίσεις χωρίς παράπονα και κάνει το βρώμικο έργο του μπλοκ για τη μετανάστευση θα είναι πάντα ευπρόσδεκτη. Τα ελαττώματα μπορούν να αγνοηθούν. «Παραδώστε την εργασία» εγκαίρως και κανείς δεν θα νοιάζεται, καταλήγει το δημοσίευμα.

 

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here