Ανησυχία για εθνικιστική φωτιά στα Βαλκάνια-Ο UCK απειλεί τα Σκόπια-Σπεύδει υπουργός των ΗΠΑ

Η αμείωτη ένταση στα Σκόπια εντείνει το κλίμα ανασφάλειας στη περιοχή των Βαλκανίων και πυροδοτεί ανεξέλεγκτες εθνικιστικές αντιδράσεις. Ο παραστρατιωτικός μηχανισμός του αλβανικού UCK απείλησε τα Σκόπια με ¨απελευθερωτικό πόλεμο, ενώ εσπευσμένα φτάνει στη περιοχή για δράσει πυροσβεστικά ο αναπληρωτής βοηθός υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ για θέματα Ευρώπης και Ευρασίας, Χόιτ Μπράιαν Γι.

Τελευταίο «επεισόδιο», η ανακοίνωση του Αλβανικού Εθνικού Στρατού, γνωστού και ως «UÇK-AKSH», που απειλεί με πόλεμο τα Σκόπια, όπως αναμεταδίδει το Βαλκανικό Περισκόπιο.

«Είμαστε έτοιμοι να απελευθερώσουμε τη γη της Ιλλυρίδας από την κυβέρνηση του Νίκολα Γκρούεφσκι και των συνεργατών του οι οποίοι αντιμετωπίζουν ως ζόμπι στους Αλβανούς.

Σύντομα θα δράσουμε και θα πάρουμε εκδίκηση για τη δολοφονία τους από τους Σλαβομακεδόνες (sllavomaqedonve) για τον θάνατο των αδελφών μας στις γειτονιές Μπρόδετς και Σόποτ του Κουμάνοβο», αναφέρει η ανακοίνωση.

Η παρέμβαση των ΗΠΑ

Για να πάρει ανεξέλεγκτη έκταση η φωτιά που άναψε ξανά στα Βαλκάνια, φτάνει στα Σκόπια ο αναπληρωτής βοηθός υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ για θέματα Ευρώπης και Ευρασίας, Χόιτ Μπράιαν Γι, ο οποίος θα καταβάλει μια τελευταία προσπάθεια ώστε να αποτραπεί η ολοκληρωτική κατάρρευση που θα προκαλέσει ένα ντόμινο άκρως επικίνδυνων εξελίξεων στην περιοχή.

Η πολιτική αστάθεια στα Σκόπια εντείνει την αβεβαιότητα και την ανασφάλεια καθώς οι αντίπαλες ομάδες παραμένουν αμετακίνητες στις θέσεις τους. Ο κίνδυνος κατάρρευσης του κράτους των Σκοπίων είναι ορατός με απρόβλεπτες προς το παρόν συνέπειες.

 

Προ των πυλών ο πολιτικός διχασμός και η κατάρρευση των Σκοπίων

Τα Σκόπια από τις 11 Δεκεμβρίου που διεξήχθησαν οι εκλογές, παραμένουν χωρίς κυβέρνηση, η οικονομία καταρρέει και η πολιτική και εθνικιστκή αντιπαράθεση αυξάνει. Το νέο επεισόδιο με την εκλογή Αλβανού προέδρου στο Κοινοβούλιο και την βίαιη αντίδραση των εθνικιστών του VMRO, δυναμιτίζει το κλίμα εθνικής συνεννόησης και οδηγεί τη χ΄ρα στο απόλυτο χάος.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Ιβανόφ εξακολουθεί να αρνείται να δώσει εντολή σχηματισμού κυβέρνησης στο σοσιαλδημοκρατικό κόμμα του Ζόραν Ζάεφ, ο οποίος μαζί με τους βουλευτές των τριών αλβανικών κομμάτων έχουν την πλειοψηφία για να κυβερνήσουν ενώ οι εθνικιστες του VMRO υπό τον Γκρούεφσκι απαιτούν  νέες εκλογές, που όμως όλα τα άλλα κόμματα αρνούνται.

Η ένταση κορυφώθηκε την περασμένη Πέμπτη, όταν οι σοσιαλδημοκράτες του Ζάεφ με τα αλβανικά κόμματα της μειοψηφίας, εξέλεξαν νέο πρόεδρο της Βουλής τον Αλβανό Ταλάτ Τζαφέρι, κάτι που εξόργισε τους εθνικιστές του Γκρούεφσκι, οι οποίοι επιτέθηκαν και κατέλαβαν το Κοινοβούλιο, ξυλοκοπώντας βουλευτές και τον Ζάεφ.

Ο συνασπισμός Σοσιλαδημοκρατών και αλβανικών κομμάτων, παρά την ένταση που έχει δημιουργηθεί,  αφήνει να εννοηθεί ότι θα προχωρήσει στον σχηματισμό κυβέρνησης χωρίς την εντολή του Πρόεδρου, κάτι που εκφεύγει όμως της συνταγματικής τάξης.

Την ίδια στιμγή ο Γκρούεφσκι ελέγχει την υπηρεσιακή κυβέρνηση και δεν είναι καθόλου σίγουρο ότι αυτή θα παραδώσει την εξουσία σ΄έναν υποτιθέμενο νέο κυβερνητικό σχηματισμό, που δεν θα έχει και την έγκριση του προέδρου της Δημοκρατίας.

Ωστόσο, η έμμεση αναγνώριση από τις ΗΠΑ και την ΕΕ, της διαδικασίας εκλογής προέδρου του Κοινοβουλίου,φέρεται να ενθαρρύνει τον Ζάεφ και τους Αλβανούς συμμάχους του να προχωρήσουν καθώς διαθέτουν την απαραίτητη κοινοβουλευτική πλειοψηφία.

 

 

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here