Ανιση μάχη με τις φλόγες και τον δυνατό αέρα-Προς Μαλακάσα, Πολυδένδρι κατευθύνεται ανεξέλεγκτη η φωτιά-Τρίτη μέρα καταστροφής στα δάση της Αττικής

ΦΩΤΟ: EUROKINISSI/ΣΩΤ.ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ

Η μάχη των πυροσβεστικών δυνάμεων με την μεγάλη φωτιά στην ΒΑ Αττική είναι τιτάνια, αλλά άνιση. Για τρίτη συνεχόμενη μέρα, οι φλόγες καταστρέφουν έναν από τους μεγαλύτερους δασικούς πνεύμονες της Αττικής. Την πυρκαγιά που καίει ανεξέλεγκτη, βοηθούν οι συνεχείς αναζωπυρώσεις και οι πολύ δυνατοί άνεμοι που πνέουν στην περιοχή.

Μετά το καταστροφικό πέρασμά της από τον Βαρνάβα και το Καπανδρίτι, υπάρχει κίνδυνος η φωτιά να επεκταθεί προς Πολυδένδρι και Μαλακάσα.

Κοντά στον οικισμό Σαλαμίδι, στην περιοχή του Καπανδριτίου, η φωτιά μαίνεται ανεξέλεγκτη, ενώ έχει πραγματοποιηθεί και εκκένωση ορισμένων κατοικιών.

«Η φωτιά κινείται από Πολυδένδρι προς Μαλακάσα με μεγάλη ταχύτητα» δήλωσε ο Πέτρος Φιλίππου, αντιπεριφερειάρχης Ανατολικής Αττικής, μιλώντας σε τηλεοπτικό σταθμό. Κάλεσε δε τους οδηγούς να μην κατευθύνονται προς το συγκεκριμένο σημείο. «Καίγεται τεράστια δασική έκταση, η φωτιά κινείται πολύ γρήγορα», τόνισε ο αντιπεριφερειάρχης.

Για τη χειρότερη μέρα από πλευράς καιρικών συνθηκών έκανε λόγο ο Θωμάς Ρούσης, δήμαρχος Ωρωπού, σημειώνοντας ότι τα αεροπλάνα δεν μπορούν να κάνουν ρίψεις μπροστά στη φωτιά, ενώ ο αέρας αλλάζει συνεχώς κατευθύνσεις.

«Πολύ δύσκολη η πυρκαγιά»

Οι προσπάθειες των δυνάμεων πυρόβεσης επικεντρώνονται στο να μην περάσει η πυρκαγιά την λεωφόρο Καλάμου προς το Πολυδένδρι, κάτι που το καταφέρνουν μέχρι στιγμής, παρά το γεγονός ότι τη νύχτα «πέρασε» για λίγο, αλλά αντιμετωπίστηκε αποτελεσματικά, όπως είπε στο Αθηναϊκό Μακεδονικό Πρακτορείο η εκπρόσωπος Τύπου του Πυροσβεστικού Σώματος Σταυρούλα Μαλλίρη. Σημειώνεται ότι, ήδη, από την Αστυνομία έχει διακοπεί από το πρωί η κυκλοφορία των οχημάτων και στην πλατεία Καπανδριτίου προς τη λεωφόρο Καλάμου.

Σύμφωνα με τους αξιωματικούς του Π.Σ., η πυρκαγιά είναι πάρα πολύ δύσκολη, καθώς, εκτός των άλλων, η μεγάλη θερμοκρασία που αναπτύσσεται απο την καύση του πυκνού δάσους, δημιουργεί ένα μικροκλίμα στην περιοχή, με πολλαπλασιασμό της έντασης του ανέμου και τη δημιουργία ισχυρών ανοδικών ρευμάτων που δεν επιτρέπουν στα εναέρια μέσα να κατέβουν πολύ χαμηλά και να κάνουν ρίψεις, ενώ και οι επίγειες δυνάμεις δεν μπορούν να πλησιάσουν.

Για τον λόγο αυτό, με την βοήθεια του στρατού και πολιτών γίνεται προσπάθεια για τη δημιουργία αντιπυρικών ζωνών για να ανακόψουν την πορεία της φωτιάς.

Στην πυρκαγιά επιχειρούν 72 οχήματα, 180 πυροσβέστες, 58 άτομα πεζοπόρο. Επιπλέον, την επιχείρηση κατάσβεσης συνδράμουν, 20 εθελοντικά οχήματα, 40 υδροφόρες των ΟΤΑ, ΕΥΔΑΠ και Περιφέρειας Αττικής, 11 μηχανήματα έργου και από τις Ένοπλες Δυνάμεις 100 άνδρες έμψυχο δυναμικό και τέσσερα μηχανήματα έργου. Τις επίγειες δυνάμεις συνδράμουν από αέρος διαδοχικά, για να υπάρχουν πάντα εναέρια μέσα πάνω από την πυρκαγιά, τρία αεροσκάφη CANADAIR και έξι ελικόπτερα.

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here