Του ΡΟΜΠΕΡΤ ΠΕΦΑΝΗ

Με δεδομένη την επικείμενη κυριαρχία της τεχνολογίας στην καθημερινότητα καθώς και στην παραγωγική διαδικασία, γεννώνται πλήθος ερωτήματα, όσον αφορά την Ανθρωπότητα.

Εκτιμάται ότι η Ανθρώπινη συμμετοχή στην παραγωγική διαδικασία, θα μειωθεί κατά το ήμισυ μέσα στα επόμενα είκοσι έτη.

Ήδη, η συμμετοχή εργαζομένων σε σημαντικούς τομείς, όπως η Βαριά Βιομηχανία, η Μεταποίηση, μέρος των Υπηρεσιών, έχει μειωθεί από το 2000 μέχρι σήμερα.

Αντιθέτως, ζήτηση παρατηρείται σε επαγγέλματα άρρηκτα συνδεδεμένα με την τεχνολογία, δημιουργώντας μια πρόσκαιρη εικόνα ανάπτυξης της αγοράς εργασίας.

Η προ των πυλών πλέον, εφαρμογή της τεχνητής νοημοσύνης, η οποία αποτελεί διακαή πόθο των εταιριών υψηλής τεχνολογίας, όπως η Google και η Microsoft, ενδέχεται να μειώσει αισθητά την ζήτηση για εργαζόμενους.

Γεννάται αυτομάτως το ερώτημα: Ποιοι από τους εναπομείναντες τομείς της Οικονομίας δύναται να απορροφήσουν το πλεονάζον εργατικό δυναμικό;

Πώς θα επιβιώσει μια κοινωνία όταν το ποσοστό ανεργίας θα ξεπερνά πιθανότατα το 50%;

Εκτιμώ ότι οι κοινωνικό-πολιτικές αλλαγές που θα επέλθουν θα είναι σεισμικές.

Εκ των πραγμάτων, θα δημιουργηθεί μεγαλύτερο χάσμα μεταξύ εχόντων και μη-εχόντων.

Η κατοχή δεν θα αφορά μόνο  τα υλικά αγαθά, αλλά κυρίως γνώσεις και ικανότητες, εν συντομία, την πρόσβαση στην παιδεία.

Επίσης, η υπογεννητικότητα στην Δύση θα αυξηθεί, καθώς δεν θα υφίσταται κοινωνικό κράτος ικανό να στηρίξει τις ανάγκες μέριμνας, περίθαλψης, παιδείας κ.λπ.

Αντιμέτωποι με την παραπάνω κατάσταση, μέρος του  πληθυσμού των εξελιγμένων Δυτικών χωρών, θα αναζητήσουν την τύχη τους σε αναπτυσσόμενες περιοχές του πλανήτη μας, οι οποίες θα εξακολουθήσουν να χαρακτηρίζονται από τεχνολογική υστέρηση και στις οποίες θα υπάρχει ως εκ τούτου, προοπτική εργασίας και ανάπτυξης.

Η ιστορία πράγματι, κάνει κύκλους.

Αναλογιζόμενος την παραπάνω πιθανότητα, ανέτρεξα στην Ιστορία και συγκεκριμένα, στην προ 50.000 ετών έξοδο από την Αφρική, για την ακρίβεια από την σημερινή Αιθιοπία, των κοινών προγόνων μας, οι οποίοι μετανάστευσαν προς τον Βορρά και την Ανατολή, εις αναζήτηση ιδανικότερων συνθηκών διαβίωσης.

Δεν αποκλείεται να δούμε σε σύντομο διάστημα, μια επιστροφή στην ήπειρο από την οποία ξεκίνησαν όλα.

 

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here