Αναχώρησε από Αττάλεια για Β. Κύπρο το Γιαβούζ

Με κατεύθυνση προς τις βόρειες ακτές της Κύπρου, εξακολουθεί να πλέει το «Γιαβούζ» που αναχώρησε από το λιμάνι της Αττάλειας. Σύμφωνα με τις τουρκικές αρχές, το τουρκικό πλοίο – γεωτρύπανο, αναμένεται να καταπλεύσει στην περιοχή της Καρπάθιας, προκειμένου να ξεκινήσει γεωτρήσεις σε οικόπεδο, το οποίο έχει «αδειοδοτηθεί» μονομερώς από το Ψευδοκράτος.

Στην ίδια περιοχή, άλλωστε, βρίσκεται και το πλοίο «Πορθητής», το οποίο – σύμφωνα με την Τουρκία – έχει ήδη ξεκινήσει τις εξορυκτικές δραστηριότητες.

Υπενθυμίζεται ότι η Λευκωσία, αντιδρώντας στις παραπάνω εξελίξεις, έχει εκδώσει NAVTEX, δεσμεύοντας θαλάσσια τμήματα ανατολικά της Κύπρου από την 1η έως τις 10η  Ιουλίου.

Μ’ αυτή την κίνηση, η κυπριακή κυβέρνηση επιθυμεί να «μπλοκάρει» την πορεία του «Γιαβούζ» προς τη συγκεκριμένη περιοχή, η οποία βρίσκεται εντός της κυπριακής ΑΟΖ.

Η ένταση στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου έχει κλιμακωθεί σημαντικά το τελευταίο διάστημα, έπειτα από την πρόθεση της Άγκυρας να προχωρήσει σε γεωτρήσεις σε θαλάσσια τμήματα της Κύπρου.

Οι κινήσεις αυτές έχουν προκαλέσει την έντονη αντίδραση τόσο της Λευκωσίας, όσο και της Αθήνας, ενώ στο πλευρό του ελληνο-κυπριακού άξονα έχει ταχθεί και η Ευρωπαϊκή Ένωση, με το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο να λαμβάνει απόφαση για την επεξεργασία πιθανού πακέτου μέτρων εναντίον της Άγκυρας

Το συνοδεύει ολλανδικό πλοίο με ιταλική σημαία

Στο μικροσκόπιο των κυπριακών αρχών έχει τεθεί το πλοίο υποστήριξης Vos Thalassa το οποίο επίσης αναχώρησε το μεσημέρι από το λιμάνι Αττάλειας, με προορισμό το σημείο όπου θα προχωρήσει σε γεώτρηση το τουρκικό γεωτρύπανο Yavuz.

To Vos Thalassa εξυπηρετούσε μέχρι την Δευτέρα άλλη τουρκική γεώτρηση σε ρηχά νερά, κοντά στον κόλπο της Μερσίνας, ενώ την Δευτέρα μετακινήθηκε στις εγκαταστάσεις υποστήριξης των γεωτρήσεων στο λιμάνι Αττάλειας.

Σε περίπτωση που το εν λόγω πλοίο εμπλακεί στις παράνομες εργασίες γεώτρησης με το Yavuz, στην Κυπριακή ΑΟΖ, αναμένεται ότι η Κυπριακή κυβέρνηση θα προχωρήσει σε άμεσα και αποτελεσματικά νομικά αποτρεπτικά μέτρα, αφού πρόκειται για πλοίο υπο Ιταλική σημαία, που ανήκει στην Ολλανδική εταιρεία Vroon.

H Vroon αυτή την περίοδο διαθέτει εννέα από τα πλοία της για υποστήριξη των εργασιών ανάπτυξης του αιγυπτιακού κοιτάσματος ZOR και πολλά από αυτά έχουν σαν βάση τους το λιμάνι Λεμεσού. Σήμερα, ένα από αυτά, το VOS PRINCIPLE είναι ενλιμενισμένο στην Λεμεσό για διαδικασίες που αφορούν στις εργασίες της εν λόγω εταιρείας στο «Ζορ».

Οπως έγραψε νωρίτερα σήμερα το Philenews, το Yavuz από το πρωί έβαλε πλώρη για το σημείο του στόχου «Karpaz-1» με σκοπό παράνομη γεώτρηση εντός της Κυπριακής ΑΟΖ.

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here