Αλ. Τσίπρας στον Alpha: Μετρημένο και κοστολογημένο το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ-Θετική εξέλιξη η πρόταση της Κομισιόν-Ανησυχώ για Τουρκία

«Πλήρης είναι η σύγκρουση διαφορετικών αντιλήψεων με όσα κάνει η κυβέρνηση» τόνισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλ. Τσίπρας κατά την συνέντευξή του στον Αlpha, υπογραμμίζοντας ότι τα μέτρα της κυβέρνησης είναι ανεπαρκή.Tαυτόχρονα χαρακτήρισε «θετική εξέλιξη» την πρόταση της Κομισιόν για το πακέτο στήριξης, ωστόσο πρόσθεσε ότι «δεν πρέπει να βιαστούμε να πανηγυρίσουμε χωρίς να δούμε ποιο θα είναι το τελικό αποτέλεσμα».

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ τόνισε ότι πρόκειται για μια θετική εξέλιξη για όλο τον ευρωπαϊκό νότο. «Παρόλο που δεν είναι όλο το πακέτο που είχε ζητηθεί, υπάρχουν θετικά στοιχεία. όπως η αμοιβαιοποίηση» είπε.

«Αυτή η εξέλιξη είναι και εξ ανάγκης. Αν δεν αλλάξουν στρατηγική ο συστημικός κίνδυνος θα μπορούσε να οδηγήσει ακόμα και σε διάσπαση της Ε.Ε.» τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας και επισήμανε τον τεράστιο κίνδυνο που θα υπήρχε και από την άνοδο της ακροδεξιάς, φέρνοντας το παράδειγμα της Ιταλίας.

«Έχει όμως σημασία να δούμε με ποιους όρους θα εκταμιευθούν τα κονδύλια αν θα υπάρχουν αιρεσιμότητες ή όχι δηλαδή μνημόνια και σε τι βάθος θα δοθούν» ανέφερε.

«Πλήρης η σύγκρουση διαφορετικών αντιλήψεων με όσα κάνει η Ν.Δ. Αναφέρομαι στην ποιότητα και τη χρονικότητα των μέτρων. Πρέπει να στηριχθεί η εργασία και η κοινωνία. Πρέπει να στηριχθεί η μικρομεσαία επιχείρηση για να αντέξει στη νέα κρίση που μας βρήκε. Θα πρέπει άμεσα να στηριχθούν οι μισθοί και οι επιχειρήσεις. Η ύφεση δεν είναι απλά ένας αριθμός αλλά όλο το δράμα που ζήσαμε» ανέφερε.

«Ξεχάσατε ένα «μη» εμείς λέμε «μη» επιστρεπτέα προκαταβολή, κάτι που δεν το λέει η κυβέρνηση. Αυτό που δίνει η κυβέρνηση δηλαδή η επιστρεπτέα προκαταβολή είναι ένα δάνειο. Υπάρχει ανάγκη τη στιγμή που οι επιχειρήσεις έμειναν κλειστές αλλά οι υποχρεώσεις έτρεχαν. Αυτές οι επιχειρήσεις χρειάζονται επιδότηση για αυτό λέμε ότι πρέπει να στηριχθούν με 2.000 ανά εργαζόμενο ως τους 50 εργαζόμενους» εξήγησε.

«Λέμε να αξιοποιηθεί το εργαλείο που εμείς δημιουργήσαμε, την Αναπτυξιακή Τράπεζα. Μου είπατε για το ΦΠΑ. Εμείς μειώσαμε το ΦΠΑ πέρσι στην εστίαση χωρίς να έχουμε κορωνοϊό. Δεν μειώσαμε στο καφέ και στο αλκοόλ γιατί είχαμε ακόμα τους δημοσιονομικούς περιορισμούς. Δώρο άδωρον. Να μειωθεί ο ΦΠΑ για τους καλοκαιρινούς μήνες στο μισό. Στο 6%»

«Η μείωση της προκαταβολής φόρου κατά 50% ήταν στις εξαγγελίες μας. Ο κ. Μητσοτάκης αντί για αυτό έκανε άλλα» τόνισε.

Ο Αλέξης Τσίπρας υπογράμμισε πόσο σημαντική φάνηκε τελικά τώρα στην κρίση η παρακαταθήκη του «μαξιλαριού» και μάλιστα είπε ότι «τότε είχαμε δεχθεί σφοδρή επίθεση από τη Ν.Δ. Είναι η ώρα να αξιοποιηθεί και όχι να σπαταληθεί».

«Αν αφήσουμε τα πράγματα ως έχουν η ύφεση θα είναι 10%, αλλά αν παρέμβουμε τώρα με οριζόντια εμπροσθοβαρή μέτρα στήριξης η ύφεση θα είναι στο μισό» ανέφερε ο Αλέξης Τσίπρας.

Για το ύψος της ύφεσης

Στο ερώτημα ποια είναι η εκτίμηση του ΣΥΡΙΖΑ για την ύφεση απάντησε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ βλέπει τις μελέτες όλες των διεθνών Οργανισμών που έχουν μια αξιοπιστία, από τον ΟΟΣΑ μέχρι το ΔΝΤ και την Κομισιόν που μιλάνε για μια ύφεση γύρω στο 10% σε όλη την ευρωζώνη και λένε για την Ελλάδα ότι θα έχει τη βαθύτερη ύφεση.

Η εκτίμηση, σημείωσε είναι ότι «αν αφήσουμε τα πράγματα όπως είναι η ύφεση θα υπερβεί το 10%, όμως αν παρέμβουμε όπως εμείς λέμε να παρέμβουμε,μπορεί να το περιορίσουμε στο μισό».

Για το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών

Κληθείς να σχολιάσει τα όσα είπε ο πρωθυπουργός που εμφανίστηκε κατηγορηματικός πως δεν πρόκειται να υπάρξει πρόωρη προσφυγή στις κάλπες σημείωσε πως και μόνο που υπάρχει αυτή η συζήτηση τώρα, η οποία άνοιξε από τη ΝΔ και όχι από τα άλλα κόμματα, και σε αυτή τη φάση που μετράμε ακόμη νεκρούς, είναι «παράλογο, αδιανόητο, κυνικό», το να μας ενδιαφέρει δηλαδή, πρωτίστως «αν κερδίσαμε χάσαμε να πάμε να μετρηθούμε».

Ανέφερε ότι δέχτηκε κριτική ότι δεν έπρεπε να είναι τόσο χαμηλών τόνων στην πανδημία «’’διότι ναι μεν υπευθυνότητα, αλλά αντιπολίτευση κάνεις’’, εγώ θεώρησα ότι αυτό είναι σωστό για τη χώρα και το λαό, όχι εν μέσω κρίσης να βγαίνω και να κουνάω το δάχτυλο. Ο κ. Μητσοτάκης ενδεχομένως να το έκανε αν ήταν στην αντιπολίτευση, εγώ ακολουθώ άλλη στρατηγική».

Προφανώς, είπε «ο πρωθυπουργός θα πάρει τις αποφάσεις πάντοτε για τις εκλογές. Αν αποφασίσει να πάει σε εκλογές, εμείς εδώ είμαστε. Εν τούτοις πιστεύω το πιο κρίσιμο τούτη την ώρα είναι να κοιτάμε τι μπορεί να γίνει και όταν κλείσει αυτός ο κύκλος να δούμε πώς μπορούμε να αναμετρηθούμε».

Για εθνικά – τουρκική προκλητικότητα

Σε ό,τι αφορά τα εθνικά ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ δήλωσε ανήσυχος. «Είμαι ανήσυχος», είπε, «διότι βλέπω αναβάθμιση του επιπέδου της τουρκικής προκλητικότητας, ποιοτική αναβάθμιση». Τόνισε διευκρινιστικά ότι « είχαμε φέτος τις διπλάσιες παραβιάσεις πάνω από ελληνικά νησιά, για πρώτη φορά είχαμε υπερπτήσεις πάνω από χερσαίο έδαφος, πάνω από τον Έβρο. Και ταυτόχρονα είχαμε το τουρκολιβυκό σύμφωνο που στην ουσία που αμφισβητεί κομμάτι της ελληνικής υφαλοκρηπίδας».

Απέναντι σε αυτή την αυξανόμενη ένταση και την αναβάθμιση της τουρκικής προκλητικότητας ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ κάλεσε να υπάρξει επειγόντως εθνική γραμμή. «Η εθνική γραμμή δεν μπορεί να είναι η αμηχανία, γιατί εγώ αυτό βλέπω» είπε και πρόσθεσε πως προφανώς «θέλουμε την ειρήνη, θέλουμε τον διάλογο, θέλουμε τις καλές σχέσεις και την καλή γειτονία, αλλά αυτό περνάει μέσα από την τήρηση και το σεβασμό του διεθνούς δικαίου»

«Πρέπει να αξιοποιήσουμε», τόνισε « τη συμμετοχή μας σε όλους τους διεθνείς οργανισμούς» και την ΕΕ, να αξιοποιήσουμε τη δυνατότητα κυρώσεων. Παρέπεμψε στον περσινό Ιούνιο όπου όπως είπε, «με τον πρόεδρο Αναστασιάδη είχαμε κερδίσει κυρώσεις για την παραβίαση στην κυπριακή ΑΟΖ. Δεν έκανε το ίδιο η κυβέρνηση για την πιθανότητα παραβίασης της ελληνικής υφαλοκρηπίδας».

Αναφορικά με τους χειρισμούς της κυβέρνησης κατά το τελευταίο επεισόδιο στον Έβρο «με τη λεγόμενη κινητικότητα στα σύνορα» σημείωσε «δεν δίνουμε καλό σήμα» και αναφέρθηκε ειδικότερα στο θέμα με τα δύο διαβήματα και την προσπάθεια από την άλλη να κρυφτεί τι συνέβη. Κλείνοντας επανέλαβε την έκκληση να υπάρχει εθνική γραμμή τονίζοντας ότι χρειάζεται και συμφωνία στρατηγική και για αυτό χρειάζεται Συμβούλιο Πολιτικών Αρχηγών να χαράξει την εθνική γραμμή.

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here