Αλ. Τσίπρας: Δημιουργείτε καθεστώς φόβου και καταστολής-Δεν έχετε ούτε ντροπή, ούτε τσίπα-Ετοιμάζετε «πελατεία» 24.000 μαθητών για τα κολλέγια

Ευθεία επίθεση στον πρωθυπουργό, αλλά και στην κυβέρνηση, η οποία εκμεταλλεύεται την πανδημία, σε μια ακραία συνθήκη, για περάσει διχαστικές πολιτικές, από τον Αλέξη Τσίπρα στη Βουλή. Στην ομιλία του με αφορμή το νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, σημείωσε ότι ο πρωθυπουργός με μια διχαστική τοποθέτηση προσπάθησε να αλλοιώσει την πραγματικότητα ακόμη και στο τι πραγματικά συμβαίνει στα πανεπιστήμια.

Κατηγόρησε τον Κυριάκο Μητσοτάκη ότι έκανε λαθροχειρία, προσπαθώντας να οικειοποιηθεί τους αγώνες της Νεολαίας Λαμπράκη, που οι τότε κυβερνώντες χαρακτήριζαν «αλήτες με πρησμένα πόδια», και τώρα η σημερινή κυβέρνηση τους χαρακτηρίζει «αλήτες που κάνουν διαδηλώσεις και αδιαφορούν για τη δημόσια υγεία», ενώ διεκδικούν το δικαίωμα στη μόρφωση και στην ελπίδα για το μέλλον.

Αναφερόμενος στις λαθροχειρίες που κάνει ο ίδιος και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, είπε χαρακτηριστικά ότι ο Όργουελ «θα ζήλευε τις πρακτικές αυτές» και θα έγραφε ένα νέο «1984», με τίτλο «2021».

Επισήμανε δε ότι η κυβέρνηση εκμεταλλεύεται την ακραία κρίση που δημιούργησε η πανδημία για να δημιουργήσει «καθεστώς φόβου και καταστολής».

«Ό,τι σας ενοχλεί είναι επικίνδυνο», είπε, αλλά «ό,τι δεν σας ενοχλεί και σας εξυπηρετεί, ακόμη και αν είναι επικίνδυνο, δεν το αγγίζετε».

Και δεν λαμβάνονται μέτρα κατά της πανδημίας ούτε στους εργασιακούς χώρους, όπου δεν γίνονται τεστ και αν ασθενήσει εργαζόμενος πρέπει να καλύψει με υπερωρίες την απουσία του, ούτε στα μέσα μεταφοράς όπου συνωστίζονται οι άνθρωποι, ούτε στα σχολεία, που ανοίγουν και κλείνουν, γιατί η κυβέρνηση δεν θέλει να προσλάβει καθηγητές.

«Ούτε ντροπή ούτε τσίπα»

Αναφερόμενος δε και στις άλλες λαθροχειρίες και τις παρεμβάσεις στην ΕΡΤ, ώστε να συγκαλυφθεί το κορονογλέντι στην Ικαρία, αλλά και να προστατευθεί ο Δημήτρης Λιγνάδης, είπε ότι ο πρωθυπουργός δεν ζήτησε ούτε μια συγγνώμη από τους πολίτες, που ζουν σε καθεστώς καραντίνας.

«Δεν έχετε ούτε ντροπή ούτε τσίπα», τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας, που σημείωσε ότι αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης αισθάνεται ότι «έχει ολοκληρωτική υπεροπλία» με τον πρώην εκπρόσωπό του να διοικεί την ΕΡΤ.

Επίσης, σημείωσε ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης καταγγέλλει τον ίδιο και τους φοιτητές που διαδηλώνουν ότι ευθύνονται για τη διασπορά της πανδημίας, ενώ για τον εαυτό του διατηρεί το δικαιώμα να συμμετέχει σε κορονογλέντια.

Και τον ρώτησε, με δεδομένο ότι θεωρεί ότι μόνο στα συλλαλητήρια κολλάει ο κορονοϊός, γιατί δεν έλαβε ακόμη μια πρωτοβουλία, να προτείνει στον Ντόναλντ Τραμπ να διαλύσει τις κινητοποιήσεις του κινήματος Black Lives Matter, κατηγορώντας τους ως υπεύθυνους για την πανδημία.

«Ακραία αμοραλιστική πολιτική»

Ο Αλέξης Τσίπρας κατηγόρησε τον πρωθυπουργό ότι «δεν έχει καμία ενσυναίσθηση» για το πώς ζουν οι πολίτες, καταγγέλλοντάς τον για «ακραία αμοραλιστική δεξιά πολιτική». Αναφερόμενος στο νομοσχέδιο για τα πανεπιστήμια, είπε ότι δεν είναι τίποτα περισσότερο από εφαρμογή της πολιτικής του για να συρρικννώσει τον δημόσιο χώρο και το κράτος, αφήνοντας πεδίο στους ιδιώτες.

Νομοσχέδιο για πελατεία στα ιδιωτικά συμφέροντα

Σημείωσε δε πως «αυτό που σας ενδιαφέρει είναι πίσω από την ακραία, τη προκλητικά επικίνδυνη λύση που επιχειρείτε να δώσετε, να κρύψετε τη βασική σας επιλογή που είναι η υποβάθμιση των ΑΕΙ». «Σηκώνετε σκόνη για να κρύψετε από τη δημόσια συζήτηση το συμβόλαιο συμφερόντων που εκτελείτε, παρακάμπτοντας το ίδιο το Σύνταγμα, με τους ιδιοκτήτες κολεγίων τριετούς φοίτησης και μάλιστα αμφιβόλου επιστημονικής και εκπαιδευτικής επάρκειας» προσέθεσε και υπενθύμισε πως «τα πτυχία των οποίων τα εξισώσατε πριν ένα μήνα, σε ό,τι αφορά τα επαγγελματικά δικαιώματα με αυτά των ΑΕΙ, αναγκάσατε και τα επιμελητήρια να εγγράψουν τους αποφοίτους και να έχουν ίδια βαρύτητα υπογραφής σε ένα έργο, σε μια μελέτη όσοι έδωσαν πανελλαδικές εξετάσεις και κοπίασαν να πάρουν ένα πτυχίο στα διεθνούς αναγνώρισης Δημόσια ελληνικά Πανεπιστήμια, με όσους δεν έκαναν τίποτα από όλα αυτά, απλά είχαν χρήματα οι γονείς τους».

«Αυτή είναι η μεγάλη σας έγνοια για την αριστεία» υπογράμμισε και συμπλήρωσε «δήθεν κόπτεστε να μην περνάνε με χαμηλούς βαθμούς στα ΑΕΙ αλλά με καθόλου βαθμούς και καθόλου κόπο, με κανένα κριτήριο, παρά μόνο τη συνέπεια στη καταβολή διδάκτρων, δε σας ενοχλεί να κατακτούν κάποιοι ισότιμο σε επαγγελματικά δικαιώματα πτυχίο». «Επιθυμείτε όλο αυτό το σκάνδαλο, να το κρύψετε πίσω από τις προκλητικές παρεμβάσεις του κυρίου Χρυσοχοΐδη και με την εργαλειοποίηση της συζήτησης για την ασφάλεια στα ΑΕΙ».

«Σχεδόν ένας στους τρεις από τους εισακτέους θα μένει σίγουρα εκτός» των πανεπιστημίων είπε ο Αλέξης Τσίπρας, σημειώνοντας ότι αυτοί «θα είναι, ως επί των πλείστων, οι νέοι που δεν ανήκουν στην κάστα των ισχυρών αυτής της κοινωνίας. Οι νέοι που μεγάλωσαν στο Περιστέρι, την Ελευσίνα, τα Δυτικά της Θεσσαλονίκης, στις στις μικρές πόλεις της περιφέρειας. Αυτοί που με κόπο αλλά όχι με τόση οικονομική άνεση για ιδιαίτερα φροντιστήρια, εντούτοις ήταν επιτυχόντες».

«Τώρα θα μένουν εκτός. Και θα έχουν δυο επιλογές. Να εγκαταλείψουν το όνειρό τους για σπουδές. Ή να πουλήσουν οι γονείς τους ότι έχουν και δεν έχουν. Αν έχουν αρκετά σε κάποιο αξιόπιστο ίδρυμα εκτός. Αν έχουν λιγότερα να γίνουν η πελατεία των κολεγίων» ανέφερε.

Ανέφερε πως

  • 139 τμήματα σε σύνολο 418 θα έχουν απώλειες φοιτητών,
  • 6 τμήματα δε θα έχουν καθόλου εισακτέους,
  • 50 πόλεις θα χάσουν φοιτητές,
  • 17 από τα 24 ΑΕΙ θα υποστούν σημαντικές απώλειες.

Οι δε ευρύτερες συνέπεις θα είναι;

  • Αύξηση της μαθητικής διαρροής στο Λύκειο και μείωση των αποφοίτων του λόγω της δυσκολίας εισαγωγής στα ΑΕΙ
  • Αύξηση της φοίτησης σε φροντιστήρια και των σχετικών οικογενειακών δαπανών, εμπέδωση της φροντιστηριακής φοίτησης σε όλες τις τάξεις του Λυκείου.
  • Πλήρης ακύρωση του μορφωτικού ρόλου του λυκείου σε όλες τις τάξεις, δεδομένης της έμφασης σε ότι είναι εξεταστικά χρήσιμο.
  • Μείωση της χρηματοδότησης των πανεπιστημίων (δεδομένου ότι αυτή έχει συνδεθεί με τον αριθμό φοιτητών) και άρα σταδιακό κλείσιμο ή συγχώνευση ακόμα και τμημάτων με πολλές δεκαετίες λειτουργίας.
  • Κλείσιμο και συγχώνευση Τμημάτων και άρα περιορισμός του παραγόμενου ερευνητικού έργου των ελληνικών Πανεπιστημίων και αύξηση της «διαρροής εγκεφάλων» (μετανάστευση νέων και εξειδικευμένων ερευνητών).
  • Υποβάθμιση των περιφερεικών πανεπιστημίων που αν δε κλείσουν θα υπολειτουργούν με αποτέλεσμα τον περιορισμό της αναπτυξιακής συνεισφοράς τους στην περιφέρεια.

Κουνάτε το δάχτυλο ενώ έχετε υφυπουργό τον Κατσαφάδο

«Φτάσατε στο σημείο να μας πείτε ότι γίνονται βιασμοί στα ΑΕΙ. Μήπως το μπερδέψατε με το Εθνικό Θέατρο, δεν ξέρω» είπε ο Αλέξης Τσίπρας, ενώ υπογράμμισε πως «τα κολέγια για χάρη των οποίων νομοθετείτε, δεν έχουν καμία θέση στις λίστες των καλύτερων ιδρυμάτων, αντίθετα με τα δημόσια πανεπιστήμια. Αυτή είναι η αριστεία».

«Δεν είναι τίποτα τρελοί όλοι όσοι αντιδρούν στο νομοσχέδιό σας» και αναγνώρισε πως το ζήτημα της ασφάλειας είναι και υπαρκτό και σοβαρό. «Αλλά αφήστε σας παρακαλώ την υποκρισία. Και δε σας επιτρέπουμε να διεκδικείτε ως παράταξη, εσείς, το μονοπώλιο της ευαισθησίας απέναντι στη βία και ιδιαίτερα στο χώρο της εκπαίδευσης.  Και καλό είναι όταν μιλάτε για τη βία και τη παραβατικότητα στα πανεπιστήμια να έχετε το θάρρος να καταδικάσετε και να απολογηθείτε πρώτος για τη δράση και τη συμπεριφορά της δικής σας φοιτητικής παράταξης».

«Αλλιώς είστε απλά υποκριτής. Και δε θα σας πάω στο πολύ μακρινό παρελθόν. Στην εποχή που ο κύριος Βορίδης κυκλοφορούσε με τα μπαλταδάκια στη Νομική σχολή. Ούτε στην εποχή της δολοφονίας του καθηγητή Τεμπονέρα από το στέλεχος της ΟΝΝΕΔ Πάτρας, τον Καλαμπόκα. Θα μιλήσω για πιο πρόσφατα πράγματα» σημείωσε.

Παρέθεσε μια σειρά περιπτώσεων χαρακτηριστικής ανομίας «από τη κλοπή και την αντιγραφή θεμάτων στις εξετάσεις, γιατί και αυτό παραβατικότητα είναι, μέχρι τις βιαοπραγίες σε πρυτάνεις και καθηγητές και το νταβατζηλίκι για να προωθήσουν τους κομματικούς εκλεκτούς στη βαθμίδα».

«Εγώ πάντως κύριε Μητσοτάκη αν είχα κάνει υπουργό που είχε κατηγορηθεί ότι έστειλε τον Πρύτανη της σχολής του στο νοσοκομείο, δε θα μπορούσα να σταθώ. Εσείς όμως που εδώ μας κουνάτε το δάχτυλο για τη βία, μόλις πριν από λίγες εβδομάδες κάνατε υφυπουργό ναυτιλίας τον κο Κατσαφάδο». Υπενθύμισε πως ο συγκεκριμένος υφυπουργός «έστειλε μαζί με άλλους τον πρύτανη του ΠΑΠΕΙ στο νοσοκομείο με αναπνευστικά προβλήματα για αδειάσανε πυροσβεστήρες σε κλειστή αίθουσα για να διαλύσουνε συνεδρίαση του εκλεκτορικού σώματος για την εκλογή μέλους ΔΕΠ. Μια μέρα μετά βέβαια η ΔΑΠ με αίσθηση ευθύνης προς την ακαδημαϊκή κοινότητα αποφάσισε τη διαγραφή του κυρίου Κατσαφάδου. Αλλά εσείς που σήμερα μας παριστάνετε τον ευαίσθητο για θέματα βίας στα πανεπιστήμια τον επιβραβεύσατε και τον κάνατε υπουργό, πριν από λίγες εβδομάδες. Τόσο υποκριτής είστε».

Κλείνοντας την ομιλία του αναφέρθηκε στο ότι η κυβέρνηση θα αντιμετωπίσει σκληρές αντιδράσεις «από τους ανθρώπους που όσα μίντια και να χρηματοδοτήσετε για τους καθοδηγήσουν. Όσους ειδικούς φρουρούς και να προσλάβετε για τους επιτηρήσουν. Δε θα τα καταφέρετε. Γιατί η σκέψη και το μυαλό τους δε φυλακίζεται. Θα είναι πάντα ελεύθερο να κρίνει και να αντιστέκεται. Και φοβάμαι ότι συντομα θα έχετε παρόμοια τύχη με όσους πολιτικούς ηγέτες σε μια ελευθερη κοινωνία, όπως η ελληνική επιχείρησαν να επιβληθούν με τον αυταρχισμό και την καταστολή».

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here