Αίτημα των γυναικών κρατουμένων: Να σταματήσει η αισχροκέρδεια σε βάρος μας

Με υπόμνημα – Επιστολή τους οι 307 κρατούμενες των φυλακών Ελαιώνα και οι 86 κρατούμενες των γυναικείων φυλακών Κορυδαλλού, ζητούν να σταματήσει η αισχροκέρδεια σε βάρος τους με την τηλεκάρτες και τα χαλασμένα καρτοτηλέφωνα των φυλακών.

Αναλυτικά:

Προς το Διοικητικό Συμβούλιο της Εταιρείας Ο.Τ.Ε

 

Την ‘‘εποχή των 5G, των υψηλών ταχυτήτων στο internet, των πακέτων συνομιλίας κινητής τηλεφωνίας που δίνουν την δυνατότητα απεριόριστου χρόνου συνομιλίας με λίγα ευρώ, των πολλών επιλογών οικονομικής τηλεφωνικής επικοινωνίας, εμείς οι κρατούμενες/οι στις ελληνικές φυλακές υποχρεωνόμαστε να δαπανούμε υπέρογκα για εμάς ποσά για να επικοινωνούμε με τους δικούς μας ανθρώπους και μάλιστα με καρτοτηλέφωνα παλιά και χαλασμένα. Ιδίως στην εποχή της καραντίνας που δεν έχουμε καθόλου επισκεπτήρια, το τηλέφωνο είναι ο αποκλειστικός τρόπος για να έχουμε επικοινωνία με τον ‘‘έξω κόσμο’’. Τα ποσά που δαπανούμε για να διατηρήσουμε την επαφή με τις οικογένειές μας και ιδίως με τα παιδιά μας, είναι υπέρογκα, συχνά δυσβάσταχτα για μας που είμαστε κλεισμένες στη φυλακή, χωρίς εισόδημα, χωρίς παραγωγική δυνατότητα, χωρίς καμιά κρατική βοήθεια.

Με μια τηλεκάρτα των 10 ευρώ έχουμε δυνατότητα ομιλίας 40 λεπτών σε κινητά και 50 λεπτών της ώρας σε σταθερό-υπεραστικό. Για όσες/όσους πρέπει να επικοινωνούν με χώρες του εξωτερικού, με μια τηλεκάρτα των 10 ευρώ η δυνατότητα συνομιλίας δεν ξεπερνά τα 10 λεπτά ομιλίας και σε απομακρυσμένες χώρες, τα 5 λεπτά. Επίσης, πολλές κρατούμενες δεν μπορούν καθόλου να επικοινωνήσουν για μήνες με ορισμένες χώρες (π.χ. Κίνα, Βέλγιο κ.α.). Καθώς στις ελληνικές φυλακές κρατούνται πάνω από 12.000 άτομα, πολλά εκατομμύρια ευρώ φεύγουν κάθε χρόνο από τις φυλακές προς τα ταμεία της εταιρείας του ΟΤΕ, χωρίς ποτέ να είναι ικανοποιητική η επικοινωνία παρά την οικονομική αφαίμαξη στην οποία υπο-βαλλόμαστε. Πρόκειται για μια μεγάλη οικονομική και κοινωνική αδικία που συντελείται εις βάρος μας. Εκτός της μεγάλης, της αβάστακτης ακρίβειας, οι συσκευές των τηλεφώνων παρουσιάζουν συχνά βλάβες, δυσκολεύοντας ακόμα περισσότερο τη ζωή μας στην φυλακή. Δεδομένων των αντικειμενικών συνθηκών που ζούμε, θα όφειλε η εταιρεία να προσφέρει ένα ειδικό κοστολόγιο για τις κρατούμενες/ους που, τουλάχιστον να μειώνει στο μισό το κόστος των επικοινωνιών μας λαμβάνοντας υπ’ όψιν ότι πρόκειται για μια ιδιαίτερα ευάλωτη οικονομικά και κοινωνικά πληθυσμιακή ομάδα και δεδομένου ότι είναι πολύ δύσκολο έως αδύνατο, αλλά και άδικο να δαπανούμε 150 έως 200 ευρώ το μήνα προκειμένου να αποτρέψουμε τον εγκλεισμό να καταστρέψει τις σχέσεις μας με τα παιδιά μας και τις οικογένειές μας. Η βλάβη που προκαλείται στις σχέσεις μας, κυρίως με τα παιδιά μας, από την αδυναμία μας να επικοινωνούμε με ικανοποιητικούς όρους, αλλά και η βλάβη στις κοινωνικές μας σχέσεις, είναι ανυπολόγιστη και επιδρά επιβαρυντικά στην ψυχολογία όλων των κρατουμένων.

Όχι μόνο δεν προσφέρεται κανένα πακέτο οικονομικής συνομιλίας με τις/τους κρατούμενες/ους, αλλά φέτος ειδικά, μέσα σε καθεστώς καθολικού lockdown και ενώ έχουμε μήνες να κάνουμε επισκεπτήρια με τους οικείους μας, ο ΟΤΕ δεν προχώρησε καν στη μείωση του κόστους, ώστε να μπορούμε να επικοινωνούμε λίγο πιο άνετα με τις οικογένειές μας.

     Ζητάμε

  • Μείωση κατά 50% τουλάχιστον του κόστους τηλεφωνικής επικοινωνίας  για τις/τους κρατούμενες/ους για όλο τον χρόνο.
  • Μηδενική χρέωση για την εορταστική περίοδο.
  • Επισκευή των βλαβών στις συσκευές ή αλλαγή τους με νέες.
  • Ανεμπόδιστη επικοινωνία με όλες τις χώρες εξωτερικού.

            Η αισχροκέρδεια στην πλάτη των κρατουμένων πρέπει να σταματήσει.

 

Κρατούμενες των Γυν. Φυλακών Ελαιώνα Θήβας

Υπογράφουν 307 κρατούμενες

Α΄, Β΄, Γ΄, Δ΄, Ε΄, Παράρτημα και

Κρατούμενες των Γυναικείων Φυλακών Κορυδαλλού

Υπογράφουν 86 κρατούμενες

25/1/2021

 

* Το παρόν υπόμνημα κοινοποιείται προς το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και  προς τη Βουλή των Ελλήνων συνοδευόμενο από το ακόλουθο κείμενο:

 

‘‘Το κείμενο  που σας κοινοποιούμε έχει αποσταλεί στο διοικητικό συμβούλιο της εταιρείας ΟΤΕ. Στο βαθμό που δεν ικανοποιηθούν τα αιτήματά μας για φθηνότερες και πιο ποιοτικές τηλεπικοινωνίες, ζητάμε από το αρμόδιο υπουργείο να προχωρήσει στην κατάργηση των καρτοτηλεφώνων και να επιτρέψει την ατομική αγορά κινητών τηλεφώνων παλαιάς τεχνολογίας χωρίς internet προκειμένου να λάβει τέλος η οικονομική αφαίμαξή μας με την αγορά τηλεκαρτών. Επισημαίνουμε ότι σε πολλές χώρες του εξωτερικού επιτρέπονται στις φυλακές κινητά τηλέφωνα, ακόμα και η χρήση internet’’.

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here