Ερντογάν: Δεν είμαι δικτάτορας-Είμαι θνητός, μπορεί να πεθάνω ανά πάσα στιγμή-Για δημοψήφισμα: Αρκεί που κερδίσαμε και με 1-0

Με λεκτικές ακροβασίες και ποδοσφαιρικούς όρους, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, προσπάθησε αφ΄ενός να πείσει ότι δεν έχει δικτατορικές βλέψεις και αφ΄ετέρου να δικαιολογήσει την οριακή διαφορά του δημοψηφίσματος,λέγοντας πως ακόμη κι αν κερδίζεις με 1-0, δεν παύει να αποτελεί νίκη.

Οι νέες εξουσίες που αποκτά, έπειτα από την έγκριση της συνταγματικής αναθεώρησης με το δημοψήφισμα, δεν με κάνουν δικτάτορα, είπε μιλώντας στο CNN στην πρώτη του συνέντευξη έπειτα από το δημοψήφισμα, προσθέτοντας ότι το πακέτο των συνταγματικών μεταρρυθμίσεων, που εγκρίθηκαν με μικρή πλειοψηφία, δεν αφορά τον ίδιο.

«Είμαι θνητός, αλήθεια, μπορεί να πεθάνω ανά πάσα στιγμή», είπε σε συνέντευξη από το προεδρικό παλάτι στην Αγκυρα. Ακόμη, απέρριψε τις κατηγορίες ότι οι νέες εξουσίες είχαν στόχο το προσωπικό του όφελος και όχι τη βελτίωση του τουρκικού πολιτικού συστήματος.

«Το σύστημα αντιπροσωπεύει μία αλλαγή, μία μεταμόρφωση στη δημοκρατική ιστορία της Τουρκίας», δήλωσε και αρνήθηκε τους ισχυρισμούς ότι το δημοψήφισμα ήταν ένα βήμα προς τη δικτατορία. «Εκεί όπου υπάρχει δικτατορία, δεν χρειάζεται να έχεις προεδρικό σύστημα. Εδώ έχουμε κάλπη… η δημοκρατία παίρνει τη δύναμή της από τον λαό. Είναι αυτό που ονομάζουμε εθνική βούληση», τόνισε.

Σε ό,τι αφορά την επικράτηση του «ναι» με οριακή διαφορά (51,4% ψήφισαν υπέρ), ο Ερντογάν κατέφυγε στο ποδοσφαιρικό παρελθόν του για να εξηγήσει ότι σημασία έχει η νίκη.

«Εχω ποδοσφαιρικό υπόβαθρο. Δεν έχει σημασία αν κερδίζεις 1-0 ή 5-0. Ο τελικός στόχος είναι να κερδίσεις το παιχνίδι», είπε.

Ακόμη, επιτέθηκε ξανά στην ΕΕ για τις καθυστερήσεις στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Τουρκίας, κατηγορώντας τους Ευρωπαίους ότι δεν τηρούν τις υποσχέσεις τους.

«Η ΕΕ μας έχει αναγκάσει να περιμένουμε στο κατώφλι της για 54 χρόνια. Αυτό, από άποψη πολιτικής σχέσης, είναι μη ανεκτό. Εχουμε προσπαθήσει σκληρά να αποδεχθούμε όλες τις προϋποθέσεις της ΕΕ… η ΕΕ δεν έχει τηρήσει τις υποσχέσεις της… η Ευρωπαϊκή Ενωση πρέπει να τηρήσει τις υποσχέσεις της», τόνισε ο Ερντογάν, σύμφωνα με το CNN. «Αν κρατήσουν τις υποσχέσεις τους, μπορούμε να καθίσουμε στο τραπέζι. Μπορούμε να δούμε ποια βήματα πρέπει να γίνουν», συμπλήρωσε.

 

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here