Αχτσιόγλου: Πλαφόν στη μείωση της προσωπικής διαφοράς στις συντάξεις-Πρόγραμμα επιδότησης εισφορών όσων αμείβονται με μπλοκάκι

ΦΩΤΟ: ΙΝ ΤΙΜΕ(Γ. ΜΠΑΜΠΟΥΚΟΣ)

Επανέρχεται η αρχή της ευνοϊκότερης ρύθμισης, η επεκτασιμότητα των κλαδικών συμβάσεων, ενώ δεν θα αυξηθούν τα όρια ομαδικών απολύσεων και δεν «πέρασε» η επαναφορά του lock-out όπως ζητούσε το ΔΝΤ, τόνισε η υπουργός Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου μιλώντας Στο Κόκκινο. Στο μέτωπο των συντάξεων, δημιουργείται ασπίδα προστασίας με ανώτατο όριο απομείωσης της προσωπικής διαφοράς. Οσον αφορά τις εισφορές όσων αμείβονται με μπλοκάκια, είπε ότι το επόμενο διάστημα, σχεδιάζουμε και ένα πρόγραμμα, ώστε να ενισχυθούν, να επιδοτηθούν οι ασφαλιστικές εισφορές αυτών των ανθρώπων, οι οποίοι στην πραγματικότητα έχουν μισθωτή εργασία, αλλά ασφαλίζονται με μπλοκάκι. Στόχος είναι να διευκολύνουμε αυτούς τους ανθρώπους. Το πρόγραμμα θα είναι στοχευμένο στους νέους εργαζόμενους, αλλά, ανάλογα με τα κονδύλια, θα μπορεί να επεκτείνεται περισσότερο».

Για την καθιέρωση της Πρωτομαγιάς ως αργίας, η υπουργός Εργασίας, Έφη Αχτσιόγλου, είπε ότι «η απόφαση για την καθιέρωση της Εργατικής Πρωτομαγιάς ως υποχρεωτικής αργίας, έγινε και για συμβολικό και για ουσιαστικό λόγο. Ο συμβολικός λόγος, είναι για να τιμήσουμε τους αγώνες της εργατικής τάξης που διεκδικεί αξιοπρεπείς εργασιακές συνθήκες και ο ουσιαστικός λόγος είναι για να αναδείξουμε ότι η ανάπτυξη δεν μπορεί να έρθει μέσω της υποτίμησης της εργασίας».

Για τα εργασιακά:

«Θα νομοθετήσουμε άμεσα την επαναφορά της ευνοϊκότερης ρύθμισης και της επεκτασιμότητας των κλαδικών συμβάσεων, τα οποία θα εφαρμοστούν από 1/9/18», τόνισε η υπουργός Εργασίας. Παράλληλα, επισήμανε ότι «ενώ το ΔΝΤ ζητούσε διπλασιασμό του ορίου ομαδικών απολύσεων από το 5% στο 10%, εμείς καταφέραμε να μην υπάρξει αύξηση αυτού του ορίου».

Όσον αφορά τον συνδικαλιστικό νόμο, η κ. Αχτσιόγλου, δήλωσε ότι «ενώ το ΔΝΤ ζητούσε την επαναφορά της ανταπεργίας (lock out), εμείς καταφέραμε να αποκρούσουμε αυτή την απαίτηση. Ουσιαστικά, η συμφωνία αναχαιτίζει σε μεγάλο βαθμό την απορρύθμιση στην αγορά εργασίας και θα επαναφέρει μια θεσμική κανονικότητα από τον Σεπτέμβρη του 2018».

Αναφορικά με τον συνδικαλιστικό νόμο, αυτή τη στιγμή δεν θα υπάρξει καμία αλλαγή στο νομικό πλαίσιο για την απεργία, αλλά θα γίνουν αλλαγές στους λόγους απόλυσης των συνδικαλιστών, δηλαδή θα προστεθούν κάποια ποινικά αδικήματα.

Για την διαπραγμάτευση:

Όσον αφορά την διαπραγμάτευση, η Έφη Αχτσιόγλου επισήμανε ότι «πρώτα θα λυθούν τα μεγάλα πολιτικά ζητήματα και μετά θα γίνει η τεχνική διαπραγμάτευση». Παράλληλα, πρόσθεσε ότι «ενώ το ΔΝΤ, ζητούσε το Δεκέμβρη 4,5 δις ευρώ λιτότητα, προκειμένου να συμμετέχει στο ελληνικό πρόγραμμα, το έκανε διότι δεν έβλεπε ότι μπορούσε να επιτευχθεί 3,5% πλεόνασμα το 2019. Η εκτίμησή του ήταν εσφαλμένη, δεδομένου ότι ξεπεράσαμε το 3,5% πλεόνασμα το 2016».

Η υπουργός Εργασίας τόνισε ότι «καταφέραμε να πετύχουμε μέτρα μηδενικού δημοσιονομικού αντίκτυπου, δηλαδή με την νομοθέτηση του 1% αρνητικών μέτρων, θα υπάρχει και 1% θετικών μέτρων. Αυτά θα νομοθετηθούν μαζί και στόχος της ελληνικής κυβέρνησης θα είναι η θεσμοθέτηση των θετικών μέτρων να στοχεύει για την υποστήριξη του κοινωνικού κράτους».

Για τις συντάξεις:

Με καθορισμό ανώτατου ορίου απομείωσης της προσωπικής διαφοράς θα αποφευχθούν μεγάλες μεταβολές στις συντάξεις μετά την εφαρμογή των μέτρων, είπε η υπουργός Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου. Η εφαρμογή των μέτρων θα γίνει μόνο εφόσον έχουν προηγηθεί τα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους και θα επηρεάσει μόνο 30% των συνταξιούχων, δηλαδή το 1/3.

Διαπραγματευόμαστε να υπάρξει ένα ποσοστό προστασίας των συντάξεων και ένα ανώτατο όριο απομείωσης της προσωπικής διαφοράς για να μην υπάρξουν μεγάλες μεταβολές. Το μέτρο αυτό θα υλοποιηθεί μόνο εφόσον τον Αύγουστο του 2018, υλοποιηθούν και τα μέτρα για το χρέος.

Η συμφωνία, η οποία θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί το 2018,  θα είναι συνολική και θα ορίζει τις μεταρρυθμίσεις εντός προγράμματος για το 2019 και για το 2020, τα θετικά και τα αρνητικά μέτρα, τα πρωτογενή πλεονάσματα αλλά και τα μεσοπρπόθεσμα μέτρα για το χρέος.

Ουσιαστικά στις χαμηλές συντάξεις δεν θα υπάρξουν προσωπικές διαφορές, καθώς αυτές εμφανίζονται κυρίως στις υψηλές συντάξεις. Για παράδειγμα, η μέση σύνταξη του ΙΚΑ, δεν πρόκειται να θιγεί.

Η ρύθμιση θα αφορά μόνο τις κύριες συντάξεις, ενώ δεν τίθεται ζήτημα αλλαγής επικουρικών συντάξεων, όπως σημείωσε η Έφη Αχτσιόγλου. Το ζήτημα επανυπολογισμού των επικουρικών έχει λυθεί με τον ασφαλιστικό νόμο του 2016, όπου έχει καθιερωθεί όριο προστασίας στο άθροισμα κύριων και επικουρικών συντάξεων στα 1300 ευρώ. Οπότε, σύμφωνα με την υπουργό Εργασίας, εφόσον το 1% θα προκύψει από τις προσωπικές διαφορές, δεν υπάρχει λόγος να πειραχτούν οι επικουρικές συντάξεις. Στόχος του υπουργείου Εργασίας είναι να μην υπάρξει καμία εκκρεμότητα ως προς τις αιτήσεις συνταξιοδότησης μέχρι το τέλος του 2017.

Για την μαύρη ανασφάλιστη εργασία:

«Από το 2010-2014 πέρασαν 12 νόμοι οι οποίοι ισοπέδωσαν το πλαίσιο προστασίας της εργασίας. Αυτή η θεσμική απορρύθμιση επέτρεψε φαινόμενα εργοδοτικής αυθαιρεσίας», σύμφωνα με όσα δήλωσε η υπουργός Εργασίας.

Ταυτόχρονα, η ίδια, τόνισε ότι «αυτόν τον καιρό γίνεται προσπάθεια για την επαναφορά των ΣΣΕ, για την επαναφορά της κανονικότητας και της νομμότητας μέσω της δράσης του ΣΕΠΕ. Στοχεύουμε να ενισχύσουμε τη δράση του ΣΕΠΕ το επόμενο διάστημα».

«Ήδη λειτουργεί ένα ολοκληρωμένο πληροφοριακό σύστημα εδώ και λίγους μήνες για στοχευμένους ελέγχους σε επιχειρήσεις, ενώ τους επόμενους μήνες αναμένεται να γίνουν συνολικά 25 δράσεις για την καταπολέμηση της ανασφάλιστης εργασίας», σύμφωνα με την Έφη Αχτσιόγλου. Επίσης, είπε ότι «από τον επόμενο μήνα θα διενεργούνται  έλεγχοι από μεικτά κλιμάκια του ΣΕΠΕ, από το Σώμα Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος, την Οικονομική Αστυνομία αλλά και το αντίστοιχο όργανο του ΕΦΚΑ στην Περιφέρεια Αττικής». Η υπουργός εκτίμησε ότι με αυτό τον τρόπο, «θα έχουμε σύντομα θετικά αποτελέσματα». Τονισε ότι «μια πρωτοβουλία που είχε αξία, είναι ότι φροντίσαμε τα έσοδα από πρόστιμα σε επιχειρήσεις, θα προορίζονται για τον ΕΦΚΑ».

Για τον ΕΦΚΑ:

« Η εικόνα των εσόδων του ΕΦΚΑ για το πρώτο τρίμηνο του 2016 είναι καλή, καθώς υπάρχει πλεόνασμα άνω των 100 εκατ. ευρώ», υπογράμμισε η Έφη Αχτσιόγλου, ενώ επισήμανε ότι «αυτό συνέβη καθώς βελτιώθηκε η εισπραξιμότητα των εσόδων άνω του 60%, ενώ πριν ήταν 55%».

«Ο υφιστάμενος νόμος προβλέπει 12 δόσεις για τις ασφαλιστικές εισφορές του ΕΦΚΑ. Η ρύθμιση των οφειλών θα βοηθήσει τους ανθρώπους που θέλουν να μπουν στην κοινωνική ασφάλιση, ενώ τα θετικά έσοδα του ΕΦΚΑ θα διατηρηθούν όσο προσέρχονται άνθρωποι στην ασφάλιση και μειώνεται η ανασφάλιστη εργασία», δήλωσε η υπουργός Εργασίας. Όσον αφορά τον εξαδικαστικό συμβιβασμό, είπε ότι «ο εξωδικαστικός συμβιβασμός προβλέπει τη δυνατότητα να γίνονται ρυθμίσεις στις περιπτώσεις που υπάρχουν χρέη προς τον ΕΦΚΑ», ενώ πρόσθεσε πως «ο νόμος είναι διατυπωμένος αλλά θα εξειδικευτεί με υπουργικές αποφάσεις προκειμένου οι άνθρωποι που είναι ασφαλισμένοι να μπορούν να είναι συνεπείς και ασφαλιστικά ενήμεροι». Στόχος του υπουργείου Εργασίας, είναι αυτές οι ρυθμίσεις να γίνουν μέσα στους επόμενους μήνες, μετά το κλείσιμο της αξιολόγησης, προκειμένου να μπει η χώρα σε ομαλότητα και έπειτα να γίνουν διορθωτικές κινήσεις στο συνταξιοδοτικό.

Για τους εργαζόμενους με μπλοκάκια:

Αναφορικά με τους εργαζόμενους που είναι με «μπλοκάκια», η Έφη Αχτσιόγλου είπε ότι «ο ασφαλιστικός νόμος προσπάθησε να λύσει μια παγιωμένη παράνομη τακτική περιπτώσεων μισθωτών που ασφαλίζονται με «μπλοκάκια, αλλά εμφανίζονται ως αυτοαπασχολούμενοι».  Το πρόβλημα είναι ότι «εργαζόμενος που είναι μισθωτός, αλλά εμφανίζεται ως εργαζόμενος με μπλοκάκι, επιβαρύνεται με εισφορές αυτοαπασχολούμενου», είπε η υπουργός, ενώ επισήμανε ότι «τώρα, ένας εργαζόμενος που είναι με μπλοκάκι και έχει δύο εργοδότες, θα πληρώνει το χαμηλότερο ποσοστό, δηλαδή το 9%». Για να γίνει αυτό, η Έφη Αχτσιόγλου  είπε ότι υπάρχιε ειδική πλατφόρμα στην οποία ήδη έχουν κάνει δηλώσεις 100.000 άνθρωποι. Η ίδια σημείωσε ότι «το υπουργείο σχεδιάζει πρόγραμμα ενίσχυσης και επιδότησης ασφαλιστικών εισφορών των ανθρώπων που έχουν μισθωτή εργασία, αλλά ασφαλίζονται με μπλοκάκι. Αυτό θα στοχεύει σε νέους εργαζόμενους αλλά θα επεκταθεί και περαιτέρω, ανάλογα με τα κονδύλια που θα διατεθούν».

Για την απασχόληση των νέων:

«Το μέτωπο της ανεργίας είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα της χώρας, αυτή τη στιγμή», τόνισε η υπουργός, ενώ είπε ότι « από τη στιγμή που αναλάβαμε μέχρι σήμερα, η ανεργία έχει μειωθεί από το 27 στο 23%,δηλαδή υπάρχει αποκλιμάκωση». Αναφορικά με τις νέες θέσεις εργασίας, η Έφη Αχτσιόγλου, υπογράμμισε ότι «τον Μάρτιο είχαμε την καλύτερη επίδοση των τελευταίων 16 ετών στην ΕΡΓΑΝΗ, με θατικό ισοζύγιο 38.000 θέσεων εργασίας, ενώ είχαμε επιπλέον 170.000 θέσεις εργασίας τους τελευταίους 15 μήνες». Η υπουργός είπε ότι «το 2013-2014, η μερική απασχόληση εκτινβάχθηκε από το 35% στο 55%, ενώ σήμερα έχει φτάσει στο 50%, ενώ ήδη έχουν ανοίξει 70.000 νέες θέσεις εργασίας για ανέργους και αναμένεται να προκηρυχθούν άλλες 86.000 το επόμενο διάστημα».

Από Στο Κόκκινο

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here