Ρίξινγκερ(Die LINKE): Θα είμαστε πάντα στο πλευρό της Ελλάδας κατά της λιτότητας-Για AfD: Τραγικό να εκλεγεί πρώτη φορά φιλοναζιστικό κόμμα

«Εάν υπάρξει τρικομματικός συνασπισμός Χριστιανοδημοκρατών (CDU), Φιλελευθέρων (FDP), Πρασίνων (Die Gruenen) δεν θα είναι αυτομάτως ο κ. Σόιμπλε υπουργός Οικονομικών. Εμείς πάντως θα συνεχίσουμε να υποστηρίζουμε την Ελλάδα στο Κοινοβούλιο και θα συνεχίσουμε να αντιτασσόμαστε στην πολιτική της αυστηρής λιτότητας», δήλωσε ο Μπερντ Ρίξινγκερ, συμπρόεδρος της γερμανικής Αριστεράς (Die Linke) σε συνέντευξή του στο Αθηναϊκό/ Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων και τον Αντώνη Πολυχρονάκη, μετά την κεντρική συγκέντρωση του κόμματός τους στο Βερολίνο.

Ο κ. Ρίξινγκερ πιστεύει ότι η κ. Μέρκελ δεν πρόκειται να συμφωνήσει με το Φιλελεύθερο Κόμμα της Γερμανίας (FDP) για Grexit έστω και εάν συμμετάσχει στην κυβέρνηση, «εξάλλου συνασπισμός των Χριστιανοδημοκρατών μόνο με τους Φιλελεύθερους δεν θα είναι αριθμητικά δυνατός. Θα πρέπει να συμμετάσχουν και οι Πράσινοι οι οποίοι δεν θα συμφωνούσαν», όπως λέει.

Ο ηγέτης της γερμανικής Αριστεράς δεν βλέπει «πλέον προοπτική για ένα συνασπισμό SPD, Πρασίνων και Αριστεράς» και προβλέπει ότι το Χριστιανοδημοκρατικό κόμμα θα κερδίσει τις εκλογές έστω και με απώλειες και ότι η Αριστερά θα παραμείνει τρίτο κόμμα, θέση την οποία διεκδικούν τόσο το Φιλελεύθερο Κόμμα της Γερμανίας (FDP) όσο και ο ακροδεξιό κόμμα «Εναλλακτική για τη Γερμανία». Για το τελευταίο λέει μάλιστα πως στη Γερμανία «όλοι είναι ανήσυχοι. Θα ήταν τραγικό να εκπροσωπηθεί για πρώτη φορά (ενν. μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο) στο Κοινοβούλιο ένα κόμμα του οποίου τα στελέχη εκφράζουν φιλοναζιστικές, φασιστικές, ρατσιστικές και σκληρές νεοφιλελεύθερες απόψεις. Αυτό θα επέφερε μια δραματική αλλαγή στο πολιτικό σκηνικό».

Για τον Γάλλο Πρόεδρο και τις προτάσεις του για την Ευρώπη ο Μπερντ Ρίξινγκερ λέει: «Ο κ. Μακρόν έχει δύο πρόσωπα. Είναι στην ουσία φιλελεύθερος, θέλει μεν εμβάθυνση της ευρωζώνης, αλλά προχωρά και σε μεταρρυθμίσεις προς την κατεύθυνση της ατζέντας Σρέντερ», ενώ κοινός υπουργός Οικονομικών της ευρωζώνης θα μπορούσε να σημαίνει «πανευρωπαϊκή πολιτική ενίσχυσης της αυστηρής λιτότητας».

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here