ΑΑΔΕ κατά φοροδιαφυγής: Αμεση διασύνδεση του taxisnet με Χρηματιστήριο, Κτηματολόγιο, Εργάνη-Ερχεται ηλεκτρονικό περιουσιολόγιο

Στόχο την μέγιστη εισπραξιμότητα των φόρων και την αποφυγή της φοροδιαφυγής έχει το Επιχειρησιακό σχέδιο που υπέγραψε ο διοικητής της ΑΑΔΕ Γιώργος Πιτσιλής. Οπως αναφέρει η Αυγή, προωθείται η διασύνδεση του taxisnet με άλλα πληροφοριακά συστήματα ενώ σε αυτές περιλαμβάνεται και το φιλόδοξο σχέδιο δημιουργίας του ηλεκτρονικού περιουσιολογίου που διαρκώς εξαγγέλλεται.

Με βάση το επιχειρησιακό σχέδιο της ΑΑΔΕ το οποίο δημοσιεύτηκε ήδη στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως το έργο θα είναι ολοκληρωμένο και πλήρως λειτουργικό σε 22 μήνες και συγκεκριμένα τον Μάρτιο του 2019.

Ώς τότε όμως η ΑΑΔΕ προωθεί πληθώρα δράσεων για τον εντοπισμό αδήλωτων εισοδημάτων, όπως η άμεση διασύνδεση με άλλα πληροφοριακά συστήματα. Και συγκεκριμένα:

  • Με τα Ελληνικά Χρηματιστήρια Α.Ε ΕΧΑΕ προκειμένου να σχηματίζεται για λογαριασμό των φοροελεγκτικών αρχών μια ολοκληρωμένη εικόνα για το χαρτοφυλάκιο μετοχών των φορολογουμένων η διασύνδεση με το πληροφοριακό σύστημα της ΕΧΑΕ.
  • Με το Κτηματολόγιο ώστε να διαπιστωθούν τυχόν μη καταχωρισμένα ακίνητα αλλά και για τη λήψη πληροφοριών ιδιοκτησίας έτσι ώστε ώς το τέλος του τρέχοντος έτους να είναι δυνατή η εγγραφή κατασχέσεων και βαρών καθώς και άρση τους απευθείας από την εφορία.
  • Με το σύστημα Εργάνη.Η ΑΑΔΕ ήδη διαθέτει στο σύστημα Εργάνη διαδικτυακή υπηρεσία Πληροφοριών Μητρώου. Η υπηρεσία αυτή λαμβάνοντας ως παράμετρο εισόδου τον ΑΦΜ ενός φυσικού ή μη προσώπου επιστρέφει στην Εργάνη πληροφορίες για Βασικά στοιχεία φορολογούμενου Στοιχεία επικοινωνίας Εμπορικό τίτλο της επιχείρησης και τις δραστηριότητες. Πρόσθετα στοιχεία επιχειρήσεων φυσικά και μη φυσικά πρόσωπα Ζητούμενο είναι μεταξύ άλλων να διασταυρωθούν τα στοιχεία των εργαζομένων και να αντιπαραβληθούν για τον εμπλουτισμό των στοιχείων των φυσικών προσώπων του μητρώου που τηρεί με τα αντίστοιχα στοιχεία των φορολογικών αρχών.
  • Ως προς το δεύτερο σκέλος εκείνο της βελτίωσης των ρυθμών και ποσοστών εισπραξιμότητας οφειλόμενων φόρων θα δοθεί ιδιαίτερη βαρύτητα στη διεύρυνση των ηλεκτρονικών κατασχέσεων και την αυτοματοποίησή τους τόσο ως προς την εκτέλεσή τους όσο και την άρση και τον περιορισμό τους. Με βάση το χρονοδιάγραμμα τον Φεβρουάριο του 2018 θα τεθεί σε λειτουργία το ηλεκτρονικό σύστημα παρακολούθησης των ασυνεπών οφειλετών ο αφερέγγυος φορολογούμενος και σχεδιάζεται προσαρμογή προς περαιτέρω αυτοματοποίηση των διαδικασιών είσπραξης.
  • Διευκολύνσεις στους φορολογούμενους. Το επιχειρησιακό πρόγραμμα προβλέπει και κινήσεις για τη διευκόλυνση των φορολογουμένων. Στο πλαίσιο αυτό σχεδιάζεται σύμφωνα με πληροφορίες η δυνατότητα των φορολογουμένων να πληρώνουν την πρώτη δόση του φόρου εισοδήματος φέτος με πλαστικό χρήμα απευθείας μέσω του taxisnet. Το ευεργέτημα συνίσταται στο να μπορεί να κατατμήσει ο ενδιαφερόμενος την οφειλή του σε δόσεις μέσω κάρτας.
  • Με βάση το επιχειρησιακό πρόγραμμα αυτό θα είναι δυνατό να εφαρμοστεί έως τις 31 Ιουλίου 2017. Ακόμη έως το τέλος του έτους αναμένονται η ανάπτυξη ηλεκτρονικών βιβλίων καταχώρισης δηλώσεων φόρου κληρονομιάς δωρεάς γονικής παροχής και μεταβίβασης ακινήτων καθώς και η δημιουργία περιβάλλοντος αυτοματοποιημένων διαδικασιών κεντρικών συμψηφισμών.
Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here