Βούτσης: Ανατριχιαστική εικόνα στα κανάλια, υπάρχει ένα και μόνο αφήγημα, το κυβερνητικό-Να κληθεί το ΕΣΡ

Είναι ανατριχιαστική η εικόνα. Υπάρχει ένα ενιαίο και μόνο αφήγημα που είναι το κυβερνητικό», τόνισε ο πρώην πρόεδρος της Βουλής Ν. Βούτσης, μιλώντας στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας με αντικείμενο την ενημέρωση από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Στέλιο Πέτσα, για την ΠΝΠ σχετικά με τη διάθεση κονδυλίου στα ΜΜΕ για την ενημερωτική καμπάνια κατά του κορωνοϊού.

Ο κ. Βούτσης υπέβαλε παράλληλα αίτημα από τον ΣΥΡΙΖΑ να κληθεί το ΕΣΡ για να ελεγχθεί αν κάνει τη δουλειά για την οποία έχει την αρμοδιότητα κατέθεσε ο Νίκος Βούτσης καθώς με βάση τα στοιχειά του ΣΥΡΙΖΑ επικρατεί μια απόλυτη έλλειψη πολυφωνίας, καταστρατήγηση του πλουραλισμού, απόκρυψη, αποσιώπηση και επιλεκτική ενημέρωση.

Μάλιστα ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ κατέθεσε αναλυτική λίστα 25 σελίδων, όχι από το ΕΣΡ, αλλά από πρωτοβουλία της αξιωματικής αντιπολίτευσης, για το τι προβάλουν λεπτό λεπτό οι ενημερωτικές εκπομπές όλων των καναλιών. «Είναι ανατριχιαστική η εικόνα. Υπάρχει ένα ενιαίο και μόνο αφήγημα που είναι το κυβερνητικό. Έχει καταργηθεί απολύτως η πολυφωνία, ο πλουραλισμός, η αντιπαράθεση, η συνεργασία. Η αναζήτηση συναίνεσης δεν μπορεί να γίνει σε λευκή επιταγή» ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Αιτούμαστε το να γίνει συζήτηση, ακρόαση του ΕΣΡ, αιτούμαστε σε κλίμακα διακομματική να υπάρξει με απόλυτη διαφάνεια η επιπλέον στήριξη των ΜΜΕ μέσα από μία ανοικτή, δημιουργική συζήτηση. Πρέπει να δοθούν απαντήσεις, υπάρχει το νομοθετικό πλαίσιο. Είναι θέμα δημοκρατίας. Δεν είναι δυνατόν να γίνονται προσπάθειες χειραγώγησης, αποσιώπησης, απόκρυψης, επιλεκτικής ενημέρωσης ακόμα και εκεί που υπάρχει υπερπληροφόρηση» τόνισε ο τέως πρόεδρος της Βουλής.

Όπως είπε, όλος ο κόσμος συζητάει από όλες τις πλευρές με μεγάλη αγωνία και για την υγεία του αλλά και για το σήμερα και για το αύριο. Για όλες τις πλευρές και για όλες τις πολύπλευρες εκφάνσεις που δημιουργήθηκαν από την πανδημία και παγκοσμίως και στη χώρα μας. Αυτή η συζήτηση, αυτός ο δημόσιος χώρος πρέπει να ενισχυθούν και να υποστηριχθούν.

Παράλληλα διερωτήθηκε πόσο ακούστηκαν από τα ιδιωτικά κανάλια και από την ΕΡΤ οι απόψεις της αντιπολίτευσης αλλά και των εργαζομένων στην υγεία που απασχολούνται στην πρώτη γραμμή. «Επί όλων των θεμάτων που έρχονται δια των ΠΝΠ, πείτε μου πόσα λεπτά, σε ποια διάρκεια δελτίων ο ελληνικός λαός ενημερώθηκε για τις συζητήσεις που γίνονται εδώ; Αν δεν υπήρχε το κανάλι της Βουλής ουδείς θα γνώριζε τις προτάσεις των κομμάτων» υπογράμμισε.

Αναφορικά με το κονδύλι στα ΜΜΕ, σημείωσε ότι «υπήρχε έτοιμο σχέδιο από την γενική γραμματεία τύπου για την υποστήριξη του έντυπου τύπου που θα μπορούσε να επεκταθεί στις σημερινές συνθήκες για να υπάρχει μία υποστήριξη των εργαζομένων, των επιχειρήσεων και όλων όσων πρέπει να λειτουργούν για την ενημέρωση του κόσμου».

«Αυτό το σχέδιο μπήκε στην άκρη και σήμερα μέσω της ΠΝΠ δόθηκε αυτή η αρμοδιότητα σε μία εταιρεία, που δε ξέρουμε ποια είναι, με αποτέλεσμα να μην υπάρχει υποχρέωση στη Διαύγεια, όπως θα υπήρχε αν είχε προχωρήσει το σχέδιο μέσω της γενικής γραμματείας τύπου. Δεν υπάρχει υποχρέωση να αναγράφονται ποια είναι τα μέσα, τα κονδύλια και τα κριτήρια με τα οποία δίνονται αυτά τα ποσά. Είμαστε υπέρ μίας διακομματικής συναίνεσης σε μία ολόπλευρη στήριξη στο σύνολο των ΜΜΕ με βάση συγκεκριμένες αρχές που είναι καταγεγραμμένες στην πράξη του 2019».

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here