Τσίπρας: Πρώτα να αντιμετωπίσουμε τον αλυτρωτισμό- Σύνθετη ονομασία με ισχύ έναντι όλων-Ζάεφ: Αλλάζουμε όνομα σε αεροδρόμιο, λεωφόρο

«Κατέστησα σαφές ότι πρέπει να συμφωνήσουμε σε μια σύνθετη ονομασία, με ισχύ έναντι όλων», ανέφερε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, σε δηλώσεις του μετά από τη διάρκειας περίπου 2,5 ωρών συνάντησή του με τον ομόλογό του της ΠΓΔΜ Ζόραν Ζάεφ στο Νταβός  της Ελβετίας.

Tόνισε ότι «δεν θέλουμε να λύσουμε απλά το ζήτημα της ονομασίας, αλλά να οικοδομήσουμε τις σχέσεις μας σε στέρεες βάσεις» και υπογράμμισε ότι «πρώτα πρέπει να αντιμετωπίσουμε τον αλυτρωτισμό σε όλες του τις μορφές και μάλιστα με εγγύησεις ότι δεν θα αφήσουμε κανένα ανοικτό παράθυρο, ώστε να δημιουργηθούν εκ νέου παρόμοιες προκλήσεις στο μέλλον».

Αναφερόμενος στη συνάντησή του με τον κ. Ζάεφ, ο Πρωθυπουργός επεσήμανε ότι «ανταλλάξαμε ιδέες και συμφωνήσαμε να εντατικοποιήσουμε υπό την εποπτεία μας τις διαβουλεύσεις που διεξάγονται ήδη υπό την εποπτεία του ΟΗΕ».

Είπε επίσης ότι, τόσο εκείνος, όσο και ο κ. Ζάεφ, «έχουμε την επιθυμία να αντιμετωπίσουμε τις υπαρκτές διαφορές μας με ρεαλισμό και υπευθυνότητα».

Ο Πρωθυπουργός σημείωσε ότι «αγωνιζόμαστε και οι δυο να φέρουμε στο προσκήνιο αυτά που ενώνουν τους λαούς μας, προσπαθώντας παράλληλα να βρούμε λύσεις σε αυτά που μας χωρίζουν».

Όπως ανέφερε, αυτό που χρειάζεται είναι να προωθηθεί μια ατζέντα συνεργασίας, για να προχωρήσει η περιοχή των Βαλκανίων μπροστά και να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις του 21ου αιώνα.

Επανέλαβε, δε, ότι προκειμένου να προχωρήσει η ένταξη της ΠΓΔΜ σε ΝΑΤΟ και Ε.Ε., πρέπει να βρεθούν λύσεις στο σύνολο των θεμάτων.

Ζάεφ: Αλλάζουμε όνομα στο αεροδρόμιο και τους δρόμους

Από την πλευρά του, ο κ. Ζάεφ ανέφερε χαρακτηριστικά: «Είμαστε δεσμευμένοι να χτίσουμε εμπιστοσύνη μεταξύ των χωρών μας, με απώτερο στόχο να συμβάλουμε στο να ξεπεραστούν τα προβλήματα. Είμαστε σε μια στιγμή που μπορούμε να δημιουργήσουμε σχέσεις καλής γειτονίας».

«Θέλουμε να είμαστε εταίροι στην ΕΕ και σύμμαχοι στο ΝΑΤΟ, για να αντιμετωπίσουμε όλο το πλαίσιο των δυσκολιών» τόνισε ακόμη.

Ήρθε η στιγμή να βρούμε μια λύση, γιατί είναι ζωτικής σημασίας για την προοπτική μας ως προς το ΝΑΤΟ και την ΕΕ, διαμήνυσε ακόμη ο κ. Ζάεφ, σημειώνοντας πως η τελική λύση πρέπει να είναι αποδεκτή και από τις δύο πλευρές. «Ήρθε η στιγμή να βρούμε μία λύση σε ένα πρόβλημα που υπάρχει 25 χρόνια -είναι ζωτικής σημασίας για την ένταξη στο ΝΑΤΟ» σχολίασε ο Σκοπιανός πρωθυπουργός.

Παράλληλα, τόνισε ότι η λύση πρέπει να λαμβάνει υπόψη της την εθνική αξιοπρέπεια των λαών μας, για να δείξουμε πρακτικά ότι είμαστε δεσμευμένοι να βρούμε λύση. Σε αυτό το πλαίσιο, ανακοίνωσε πως η χώρα του θα αλλάξει το όνομα στο αεροδρόμιο και τις λεωφόρους.

«Δείχνουμε την καλή μας πίστη, δείχνουμε δεν έχουμε αλυτρωτικές σκέψεις για τον γείτονά μας» προσέθεσε, στο ίδιο πλαίσιο, ο κ. Ζάεφ.

Το αεροδρόμιο των Σκοπίων και ο κεντρικός αυτοκινητόδρομος της ΠΓΔΜ είχαν μετονομαστεί σε «Μέγας Αλέξανδρος» από κυβέρνηση του Νίκολα Γκρούεφσκι. Όπως γνωστοποίησε ο Ζόραν Ζάεφ, ο κεντρικός αυτοκινητόδρομος της ΠΓΔΜ θα μετονομαστεί σε αυτοκινητόδρομο «Φιλίας».

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here