Τσίπρας: Αυτή η Ευρώπη των ισχυρών, των τραπεζών και των τεχνοκρατών δεν έχει μέλλον-Πρέπει να αλλάξει

ΦΩΤΟ: ΙΝ ΤΙΜΕ/Γ. ΛΙΑΚΟΣ

Αυτή η Ευρώπη δεν έχει μέλλον. Με ενότητα, θάρρος και σημαία τις αξίες του ευρωπαϊκού διαφωτισμού οφείλουμε να την αλλάξουμε. Να δώσουμε την ειρηνική μάχη για να την αλλάξουμε, τόνισε κλείνοντας την ομιλία του στη Πνύκα, με την οποία προσφώνησε τον Γάλλο πρόεδρο Εμ. Μακρόν.

Οπως είπε,  είναι απαραίτητη η δημοκρατική εμβάθυνση των ευρωπαικών θεσμών. Χρειάζεται ένα κοινοβούλιο της Ευρωζώνης ισχυρό, με ελεγκτικές δυνατότητες. Βρισκόμαστε μπροστά σε μία κρίσιμη καμπή. Η εμπειρία των τελευταίων χρόνων στην Ελλάδα έδειξε σε όλη την έκταση τα όρια μίας Ευρώπης που έχει καλύτερη σχέση με την τιμωρία και όχι τη δημοκρατία. Που προκρίνει τον εγωισμό των ισχυρών απέναντι στις ανάγκες των αδυνάτων.

Η σημερινή Ευρώπη έγινε Ευρώπη των τραπεζών και των τεχνοκρατών, απομακρύνεται από τους λαούς της.

Έχει σημασία ένας κοινός προϋπολογισμός. Έχουμε, σήμερα, την ανισορροπία χωρίς την αναγκαία αντιστάθμιση, έχουμε αυστηρούς κανόνες που δεν ισχύουν για όλους. Ελέγχουμε τις χώρες γαι τα ελλείμματα αλλά αφήνουμε ανεξέλεγκτες τις χώρες με θηριώδη πλεονάσματα. Έτσι το χάσμα αντί να κλείνει διευρύνεται διαρκώς.

Χρειαζόμαστε το ίδιο σημαντικά και έναν Υπουργό Κοινωνικής Συνοχής. Είναι ζωτική ανάγκη να συγκροτήσουμε ισχυρό πυλώνα κοινωνικών δικαιωμάτων για προώθηση της σύγκλισης προς τα πάνω. Πρέπει και μπορούμε να ενισχύσουμε το θεσμικό πλαίσιο της δημοκρατίας, του ελέγχου και της λογοδοσίας στους πολίτες, επεσήμανε ο πρωθυπουργός.
Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here