Τσίπρας από Σαμοθράκη: Εθνική αυτοπεποίθηση και απάντηση σε πολεμοχαρές ποίημα του Ερντογάν με στίχους του Μπρέχτ που υμνούν την ειρήνη

ΦΩΤΟ: ΓΡ. ΤΥΠΟΥΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΎ/ANDREA BONETTI

«Η Ελλάδα δεν χτίζει την εθνική της αυτοπεποίθηση με λόγια, αλλά με έργα. Ανακτά την ηγετική της θέση στην περιοχή, μέσα από το διάλογο, τη συνεργασία, την αλληλεγγύη μεταξύ των λαών και των κρατών της περιοχής. Χωρίς να απειλεί, αλλά και χωρίς να απειλείται από κανένα».

Aυτό τόνισε από την Σαμοθράκη όπου βρέθηκε για τον αγιασμό των υδάτων, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος αναγορεύθηκε επίτιμος δημότης του νησιού. Ο κ. Τσίπρας έστειλε ένα σαφές μήνυμα προς την Τουρκία. Απάντησε όμως στο πολεμοχαρές ποίημα που απήγγεθλε ο Ερντογάν, με στίχους του Μπερτλντ Μπρέχτ που υμνούν τους σκεπτόμενους ανθρώπους και την ειρήνη.

Προς τα έξω, επίσης, θέλω να στείλω το μήνυμα ότι παρά τις διαφορές στο εσωτερικό μας, οι Ελληνίδες και οι Ελληνες θα είναι ενωμένοι για να υπερασπιστούν την κυριαρχία και την ακεραιότητα της πατρίδας», είπε ο κ. Τσίπρας.

Με στίχους του Μπ. Μπρεχτ, που ύμνησε την ειρήνη, απάντησε ο Ελληνας πρωθυπουργός στον Τ. Ερντογάν

Με στίχους από ποίημα του Μπέρτολτ Μπρεχτ που ύμνησε την ειρήνη, απάντησε ο Ελληνας πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, από τη Σαμοθράκη, στον πρόεδρο της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος επικαλέστηκε στίχους ενός ποιήματος που υμνεί τον πόλεμο, σε ομιλία του στη Σμύρνη.

«Χθες είδα στα δελτία των ειδήσεων ότι ο φίλος πρόεδρος Ερντογάν απευθυνόμενος στο λαό της Σμύρνης, σε πολίτες της Σμύρνης, θέλησε να τους διαβάσει στίχους ενός ποιήματος που υμνεί τον πόλεμο», είπε ο κ. Τσίπρας στην τελετή ανακήρυξης του σε επίτιμο δημότη Σαμοθράκης και υπογράμμισε:

«Εγώ σήμερα εδώ, από την άλλη πλευρά του Αιγαίου, από τη Σαμοθράκη, και κυρίως απευθυνόμενος σε όλους τους σκεπτόμενους ανθρώπους και στις δύο ακτές του Αιγαίου δεν θα θυμηθώ στίχους του πολέμου, αλλά στίχους ενός ποιητή που ύμνησε την ειρήνη, την κοινωνική δικαιοσύνη και την ανθρώπινη χειραφέτηση, του Μπέρτολτ Μπρεχτ, που έγραψε τος εξής: «Στρατηγέ ο άνθρωπος είναι πολύ χρήσιμος. Ξέρει να πετάει, ξέρει και να σκοτώνει, έχει όμως ένα ελάττωμα, ξέρει να σκέφτεται».

Απευθύνω λοιπόν το μήνυμα σε όλους-και στις δύο πλευρές του Αιγαίου-που ξέρουν να σκέφτονται και κυρίως γνωρίζουν την ιστορία-οι δυο λαοί βρέθηκαν στο διάβα της ιστορίας και σε στιγμές συγκρούσεων, δράματος, αλλά και σε στιγμές ειρήνης. Και σε στιγμές πολέμου, αλλά και σε στιγμές ειρηνικής διαβίωσης. Εμείς γνωρίζοντας αυτή την ιστορία και ως χώρα συμβολίζοντας πάντοτε την προσπάθεια για την ειρήνη, τις μεγάλες αξίες της λευτεριάς και της πανανθρώπινης δικαιοσύνης, γι αυτό αγωνιζόμαστε, γι αυτό έχουμε τη σιγουριά των Ενόπλων Δυνάμεων μας, που είναι ετοιμοπόλεμες ακριβώς επειδή ξέρουμε ότι υπερασπιζόμαστε την ειρήνη και θα την υπερασπιστούμε μέχρι την τελευταία ρανίδα τους αίματος μας όπως θα υπερασπιστούμε και την τελευταία γωνιά της πατρίδας μας».

Τα άλλα σημεία της ομιλίας παρέμβασης του πρωθυπουργού:

Η χρονιά που αφήσαμε πίσω μας πριν μια βδομάδα, ήταν η χρονιά των ιστορικών βημάτων. Τόσο στην οικονομία, όσο και στην εξωτερική πολιτική. Το 2019 μας δίνει τη δύναμη και τη σιγουριά να κάνουμε τα μεγάλα βήματα για την αναγέννηση του τόπου.

Το 2019 είναι το έτος που η Ελλάδα ανοίγει ξανά πανιά. Με οδηγούς κάθε Ελληνίδα και κάθε Έλληνα που αγαπά τον τόπο, που έβαλε πλάτη στα δύσκολα και σήμερα βλέπει ξανά προοπτική. Με εφόδια τη σκληρή δουλειά και το πείσμα των ανθρώπων της χώρας μας. Καλή χρονιά σε όλες και σε όλους

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here