Τέλος ο Μουγκάμπε με πραξικόπημα-Αιτία μάλλον η φιλοκινεζική πολιτική του-Η 53χρονη πρώτη κυρία φέρεται να δηλητηρίασε με παγωτό αντίπαλό του

Το πραξικόπημα  στην πρώην Ροδεσία, δηλαδή στη σημερινή Ζιμπάμπουε, έγινε τελικά για να ανατραπεί ο από 37 ετών ηγέτης της, ο Ρόμπερτ Μουγκάμπε.

Ο Μουγκάμπε, 93 ετών, βρίσκεται σε κατ οίκον περιορισμό και «στα πράγματα» ήρθε ένας αντίπαλός του, που δεν ξέρουμε ακόμη τινός συμφέροντα εξυπηρετεί.Ο Μουγκάμπε είχε πάντως σοσιαλιστικό πρόγραμμα και καλές σχέσεις με την Κίνα -κάτι που δεν άρεσε σε πολλούς.

Κατηύθυνε την πολιτική ζωή της χώρας του σχεδόν επί μισό αιώνα και είναι εμβληματική μορφή στην ανατροπή των λευκών, στον αναδασμό της γης για τους ντόπιους, σε κάποια σοσιαλιστικά μέτρα που στήριξαν αρκετα τη μεσαία τάξη και τη φτωχολογιά. Εντούτοις, κατηγορείται εδώ και χρόνια ότι υπήρξε πολύ συγκεντρωτικός και αυταρχικός, ότι για την δική του υγεία πάει σε πανάκριβα ιατρικά κέντρα του εξωτερικού ενώ στη Ζιμπάμπουε το σύστημα υγείας χωλαίνει, οτι τον «κουμαντάρει» ειδικά τα τελευταία χρόνια η σχετικά νέα σύζυγός του  κ.λπ. Ομως παίζονται σημαντικότερα παιχνιδια εξουσίας (και χρημάτων από μιζες) στη Ζιμπάουε και τα περί ατασθαλιών της  «νεαρής» συζύγου ειναι μάλλον προς λαϊκή κατανάλωση, ενώ η ουσία ειναι στην αλλαγή προσανατολισμού και ίσως στην απομάκρυνση από τα κινεζικά συμφέροντα Θα δείξει….

Ο σημερινός αντιπαλός του ανατραπέντα ηγέτη Έμερσον  Μνανγκαγκουά και μέχρι πρόσφατα δεξί του χέρι επί σειρά ετών,  φερεται ως πιθανότερος διάδοχός του μια που τον στηριζει ο στρατός και προφανώς ήταν κι αυτός στην πραξικοπηματική ομάδα.

Προ δεκαημέρου τον απομάκρυνε ο Μουγκάμπε από την αντιπροεδρία και ο «φίλος και συμμαχός του» διάφυγε στο εξωτερικό για να αποφύγει βαρύτατες κατηγορίες για προδοσία. Προ διημέρου ο αρχηγός των ενόπλων δυνάμεων εν ψυχρώ ανακοίνωσε ότι θα κάνει πραξικόπημα αν δεν σταματήσουν οι «άστοχες εκκαθαρίσεις», δηλαδή αν δεν επανέλθει στο πόστο του αντιπροέδρου ο Μνανγκαγκουά. Ειναι μάλλον πιθανο ότι ο Μουγκάμπε ήξερε απο καιρό τα σχέδια του «δεξιού του χεριού», δηλαδή του αντιπροέδρου του Έμερσον Μναγκαγκουά, και την πιθανότητα ανατροπής του, οπότε τον απομάκρυνε. Το γεγονός ότι ο αρχηγός των ενόπλων δυνάμεων ομως ουσιαστικά προανήγγειλε το πραξικόπημα και τελικά το έκανε, δειχνει ότι είτε ο Μουγκάμπε δεν είχε πλέον ερείσματα στο στρατό είτε ότι το πραξικόπημα ήταν πολύ καλα οργανωμένο απο καιρό.

Οι πραξικοπηματίες υποστηρίζουν ότι αιτία του πραξικοπήματος ήταν πως δεν μπορούσαν πλέον να ανέχονται τις αυθαιρεσίας της 53χρονης συζύγου του Μουγκαμπε την οποία και κατηγορούν ότι είχε προσπαθήσει να σερβίρει δηλητηριασμένο παγωτό στον αντιπρόεδρο  Μνανγκαγκουά

Είναι γεγινός ότι η  πρωτη σύζυγος του Μουγκάμπε ήταν αγωνιστρια και σεβαστή, αλλά πέθανε από νεφρική ανεπάρκεια αρκετά νέα και λίγα χρόνια μετά ο Μουγκάμπε παντρεύτηκε (μάλλον απρόθυμα οπως λένε) την τότε γραμματέα του, Γκρέις, που δεν είχε κανένα πολιτικό ρόλο ούτε και βλέψεις. Αργότερα άρχισε να αρθρώνει πολιτικό λόγο, ομως όχι με ιδιαίτερη ζέση και πιο πολύ την απασχολούσε η άνετη ζωή

Ο Έμερσον Μνανγκαγκουά αναμένεται να επιστρέψει στη Ζιμπάμπουε και να αναλάβει μάλλον τα ηνία της χώρας, ενώ ο Μουγκάμπε και η οικογένειά του βρίσκονται «ασφαλείς αλλά υπό περιορισμό»

 

 

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here