«Καταγγελία» (!) η διάρρηξη στο σπίτι της Τουλουπάκη

Τη διάρρηξη στην οικεία της πρώην εισαγγελέως Διαφθοράς η ΕΡΤ αλλά και άλλα μέσα, την εμφανίζουν ως «καταγγελία για διάρρηξη».

Τύποις, δεν είναι μεμπτό. Όλες οι διαρρήξεις όμως καταγγέλλονται, δεν τις διαπιστώνει κάποιος αστυνομικός που περνάει τυχαία έξω από ένα σπίτι και λέει ας ρίξω μια ματιά μέσα. Και μετά «Α, είναι αναστατωμένος ο χώρος, διάρρηξη θα έγινε». Όχι, ο ιδιοκτήτης του χώρου ή ο ενοικιαστής ή κάποιος οικείος του καταγγέλλει πάντα τη διάρρηξη. Και ο τίτλος -επίσης πάντα- είναι «διάρρηξη» -σκέτη και όχι καταγγελλόμενη.

Γράφουμε απεναντίας «ληστεία κατήγγειλε» αντί «έγινε ληστεία» όταν έχουμε δημοσιογραφικές πληροφορίες ότι κάτι δεν πάει καλά με την υπόθεση αυτή, ότι δεν είναι όπως εμφανίζεται -π.χ. όταν κάποιος καταγγέλλει ληστεία επειδή έχει καταχρασθεί 10.000 ευρώ της εταιρείας στην οποία δουλεύει και προσπαθεί να καλύψει την υπεξαίρεση σκηνοθετώντας ληστεία. Δεν μπορούμε να το γράψουμε μέχρι να αποδειχθεί, οπότε το υπαινισσόμεθα με την κατάλληλη επιλογή των ρημάτων.

Στη δημοσιογραφική γλώσσα λοιπόν όταν δεν έχουμε τίτλο «Διάρρηξη στο σπίτι της Τουλουπάκη» αλλά «Καταγγελία για διάρρηξη στο σπίτι της Τουλουπάκη», ουσιαστικά έμμεσα αμφισβητούμε το γεγονός. Δηλαδή τι εννοούν; Ότι η  καθαρίστρια στο σπίτι της Τουλουπάκη κατήγγειλε κάτι που μπορεί να μην ευσταθεί ή ότι η Τουλουπάκη οργάνωσε την διάρρηξη στο σπίτι της για να ηρωοποιηθεί, από εκεί που κάνει τις διακοπές της στην Κρήτη; Θλιβερά και τα δυο για τη δημοσιογραφία, είτε κάποιος συμπαθεί την εισαγγελέα Διαφθοράς είτε όχι.

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here