Πρώτη μέρα στο σχολείο: Ευθύνη από εκπαιδευτικούς, μαθητές-Πλήρης ανευθυνότητα από κυβέρνηση, Κεραμέως

ΦΩΤΟ: ΔΗΜ. ΜΕΣΣΗΝΗΣ/ΔΡΑΜΑ

Τα σχολεία άνοιξαν, οι μαθητές και οι εκπαιδευτικοί έδειξαν σοβαρότητα και ευθύνη κάτι που έλειπε παντελώς από την κυβέρνηση και την υπουργό Παιδείας κ. Κεραμέως. 

Οι καταγγελίες για ελλείψεις σε εκπαιδευτικούς και προσωπικό καθαριότητας, ελλιπή μέτρα υγειονομικού χαρακτήρα αλλά και ακαταλληλότητας των μέτρων προστασίας, είναι πολλές και έρχονται σε αντίθεση με το αίσθημα ευθύνης που έδειξαν οι πολίτες. Είναι χαρακτηριστικό το προααύλιο της πρώτης μέρας στο 1ο Γυμνάσιο της Δράμας όπου τηρήθηκαν ευλαβικά οι αποστάσεις.

Ομως η «κανονικότητα» της κυβέρνησης και της υπουργού Παιδείας ήταν εντελώς διαφορετική. Σε μεγάλο σχολικό συγκρότημα του Αγ. Δημητρίου σύμφωνα με καταγγελία οι ελλείψεις σε δασκάλους οδηγούν στο κλείσιμο του ολοήμερου για τουλάχιστον 3 εβδομάδες, χωρίς να υπάρχει ενημέρωση για πιθανή ημέρα έναρξης των μαθημάτων.

Άλλη μία περίπτωση που αναδεικνύει το πόσο απροετοίμαστες είναι δομές, είναι αυτή στο Δήμο Χαϊδαρίου, όπου το νηπιαγωγείο σε ανακοίνωσή του αναφέρει ότι θα υποδεχτεί τα παιδιά παρουσία μονάχα της προϊσταμένης του νηπιαγωγείου.

ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ ΧΑΙΔΑΡΙ
ΧΑΙΔΑΡΙ

Στο Βύρωνα, κι ενώ οι γονείς είχαν ενημερωθεί με email για την έναρξη της σχολικής χρονιάς, με αγιασμό, εντέλει δεν εμφανίστηκε καθόλου δασκάλα, με αποτέλεσμα να μην ανοίξει το νηπιαγωγείο και χωρίς να υπάρχει σχετική ενημέρωση για το πότε ενδέχεται να λειτουργήσει.

Σοβαρές ελλείψεις εντοπίζονται και σε κτιριακές υποδομές, στο Χολοργό, για παράδειγμα κι ενώ συνιστάται από τους επιστήμονες να τηρούνται αποστάσεις ο δήμος προχώρησε σε συστέγαση Λυκείου και Γυμνασίου. Έτσι το πρωί στον αγιασμό συγκεντρώθηκαν τουλάχιστον 300 παιδιά, με τους γονείς να ανησυχούν για τα ελλιπή υγειονομικά μέτρα.

Βροχή πέφτουν οι καταγγελίες και για τις μάσκες αφού σε κάποια σχολεία δεν δόθηκαν, ενώ σε κάποια άλλα αμφισβητήθηκε η καταλληλότητά τους.

Φίλης: Ανοχύρωτα τα σχολεία

Σήμερα ανοίγουν τα σχολεία και αυτό είναι πολύ σημαντικό. Είναι κέρδος για τα παιδιά, κέρδος για την κοινωνία. Δυστυχώς όμως, ανοίγουν ανοχύρωτα. Τελευταία στιγμή αποφασίστηκαν οι… δύο μάσκες, που είναι αναγκαίο μέτρο όπως λένε οι ειδικοί (και τους ακούμε) αλλά και αυτές ακόμα, σε πολλά σχολεία δεν υπήρχαν για να παραδοθούν. Μέρος του διαγωνισμού, όπως μαθαίνουμε, ακυρώθηκε. Βρέθηκε όμως, και διαφημίστηκε, το παγουρίνο του ενός ποτηριού.

Άλλα είναι τα ουσιαστικά μέτρα και αυτά δεν πάρθηκαν από το κράτος για να ανοίξουν τα σχολεία με ασφάλεια υπό την απειλή του κορονοϊού: Προσλήφθηκαν οι μισοί αναπληρωτές εκπαιδευτικοί από ό,τι πέρσι. Από 40.000 περίπου, με χρήματα που είχε εξασφαλίσει ο ΣΥΡΙΖΑ τον Σεπτέμβριο 2019, 20.500 φέτος. Έχει λογική αυτό; Ο Κορονοϊός αυξάνει τις ανάγκες, δεν τις μειώνει. Για να «σπάσουν» τμήματα, όπου υπάρχουν ήδη αίθουσες (και υπάρχουν), για εξ’ αποστάσεως εκπαίδευση και άλλους λόγους.

Το ίδιο με τις αίθουσες: το πρόβλημα δεν είναι ότι η κυβέρνηση δεν θα μπορούσε να βρει χιλιάδες αίθουσες, όπως παραπληροφορεί όσους δεν γνωρίζουν, αφού φυσικά δεν ήταν τόσες απαραίτητες. Δεν χρειαζόταν να σπάσουν όλα τα τμήματα, αλλά μόνο τα πιο πολυπληθή. Το πρόβλημα είναι ότι δεν το προσπάθησε καν. Ήταν κάτι που μπορούσε να πετύχει, σε όποιο βαθμό ήταν κατορθωτό, σε συνεργασία με την Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Γιατί λοιπόν δεν έγινε προσπάθεια να μειωθεί ο αριθμός των μαθητών στα μεγαλύτερα τμήματα, που θα ήταν το πιο ουσιαστικό μέτρο; Την απάντηση την είδαμε στη νομοθέτησή τους: Στην αρχή του καλοκαιριού, εν μέσω πανδημίας ψήφισαν να αυξηθούν οι μαθητές στα δημοτικά, από 22 που τους είχε μειώσει ο ΣΥΡΙΖΑ σε 26 και 27! Μια παγκόσμια πρωτοτυπία! Η ακριβώς αντίθετη τάση από ό,τι σε όλο τον πλανήτη. Αλλά εντάξει, θα μοιράσουν παγουρίνα! Ούτε καν όλοι οι καθαριστές και καθαρίστριες δεν έχουν τοποθετηθεί. Οι εκπαιδευτικοί σκούπιζαν μόνοι τους ως προχτές.

Η αποτυχία είναι σοβαρή και όλοι ευχόμαστε -τα ίδια τα παιδιά μας πηγαίνουν σχολείο- να μην έχει επιπτώσεις. Δεν θέλω να συνεχίσω, προτιμώ να βλέπω μπροστά μας την ελπίδα. Έχω εμπιστοσύνη στους εκπαιδευτικούς, στους γονείς και στους μαθητές, που από αύριο θα δώσουν τη μάχη της μάθησης.

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here