Μωρό με DNA από τρεις γονείς γεννήθηκε στην Ελλάδα-Ο επιστημονικός διάλογος και τα ζητήματα ηθικής

Η γέννηση μωρού από τρεις γονείς, δηλαδή με γονίδια από τρία διαφορετικά πρόσωπα, έχει μπει μπει στο μικροσκόπιο του βρετανικού τύπου και των βρετανών επιστημόνων.  Στο επίκεντρο το «ιατρικό επίτευγμα» από τη μία πλευρά  αλλά και τα ερωτήματα σχετικά την ηθική αλλά και την ασφάλεια και εγείρει η συγκεκριμένη επιστημονική μέθοδος.

Σύμφωνα με το BBC, η ιατρική ομάδα από την Ισπανία και την Ελλάδα, υποστηρίζει ότι η μέθοδος γα τη γέννηση μωρού από τρεις γονείς θα βοηθήσει γυναίκες και ζευγάρια που αντιμετωπίζουν προβλήματα γονιμότητας. Ωστόσο, ειδικοί στο Ηνωμένο Βασίλειο εκφράζουν την αντίθεσή τους στην εφαρμογή της μεθόδου και υποστηρίζουν ότι η γονιμότητα και η πρόληψη ασθένειας είναι στόχοι ηθικά πολύ διαφορετικοί.

Όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ στο θέμα επανέρχεται η Daily Telegraph, με τίτλο «Κριτική σε γιατρούς για την δημιουργία μωρού από τρεις γονείς για την θεραπεία της υπογονιμότητας» και αναφέρει ότι η μέθοδος κατά την οποία χρησιμοποιείται το DNA «δεύτερης μητέρας» για να επιτρέψει σε μία γυναίκα με προβλήματα γονιμότητας να μείνει έγκυος, έχει δεχθεί την κριτική επιστημόνων και της Αρχής Ανθρώπινης Γονιμότητας και Εμβρυολογίας (HFEA).

Γράφει ακόμη, ότι η Βρετανία έγινε η πρώτη χώρα στον κόσμο που νομιμοποίησε την μέθοδο γέννησης από τρεις γονείς για να βοηθήσει τις γυναίκες να αποφύγουν την μετάδοση θανάσιμων κληρονομικών ασθενειών.

Ο Guardian γράφει «Μωρό με DNA από τρεις γονείς γεννήθηκε στην Ελλάδα» και επισημαίνει ότι η πειραματική μέθοδος δέχθηκε την κριτική των Βρετανών ειδικών.

Επικαλείται τις δηλώσεις της ιατρικής ομάδας για το «επαναστατικό επίτευγμα» στη θεραπεία υπογονιμότητας, αλλά και βρετανών ειδικών που επικρίνουν την εφαρμογή, καθώς δεν στηρίζεται σε κατάλληλες μελέτες και ελέγχους και εμπλέκει αδικαιολόγητα ρίσκα που δεν είναι ακόμη εξολοκλήρου γνωστά, αλλά ίσως να θεωρούνταν αποδεκτά στην περίπτωση θεραπείας μιτοχονδριακής ασθένειας.

Η Independent αναφέρεται στην είδηση με τίτλο «Μωρό τριών γονέων γεννήθηκε μετά από τις πρώτες παγκόσμιες κλινικές δοκιμές αμφιλεγόμενης τεχνικής».

Η πρώτη γέννηση μωρού από τρεις γονείς σημειώθηκε σήμερα στην Ελλάδα, φέρνοντας επανάσταση καθώς ήρθε στον κόσμο ένα παιδί που φέρνει dna από τρεις διαφορετικούς βιολογικούς γονείς.

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here