Eurogroup: Αμεσα διαθέσιμα 540 δις χωρίς μνημόνια αλλά με νέα επιβάρυνση χρέους-Τα βασικά σημεία της συμφωνίας-Eίναι αρκετή;

Οι 27 χώρες της Ευρώπης τελικώς κατάφεραν να εγκρίνουν ένα πακέτο δανεισμού, περίπου 540 δισ. ευρώ, χωρίς μνημονιακές δεσμεύσεις αλλά και χωρις αμοιβαιοποίηση(κορωνοομόλογα), για να αντιμετωπίσουν τις συνέπειες της πανδημίας. Το ερώτημα είναι εάν το ποσό αυτό επαρκεί για να καλύψει τις βασικές ανάγκες των κρατών-μελών της Ευρωζώνης για επανεκκίνηση ή θα χρειαστούν πολύ περισσότερα χρήματα.

Το γεγονός ότι απορρίφθηκαν τα κορωνοομόλογα, σημαίνει ότι τα νέα δάνεια θα επιβαρύνουν το χρέος των χωρών και ιδίως των χωρών του Νότου.

Το Eurogroup πήρε μια απόφαση στήριξης της ανάκαμψης της ευρωπαϊκής οικονομίας από τα ερείπια που θα αφήσει πίσω του ο κορωνοϊός με ένα συνολικό πακέτο 1 τρισεκ. ευρώ, το οποίο όμως θα αποφασίσει το επόμενο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, όπου θα τεθεί το θέμα της χρηματοδότησης και των όρων της από τους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων.

Ισπανία και Ιταλία πέτυχαν να αποκτήσουν πρόσβαση σε δάνεια από το ESM, χωρίς όρους σε κανένα πρόγραμμα προσαρμογής ή μεταρρυθμίσεων όπως ζητούσε επίμονα μέχρι σήμερα η Ολλανδία. Ωστόσο, φαίνεται πως τις τελικές αποφάσεις θα πάρει το Συμβούλιο Κορυφής -όπως συμφώνησαν οι υπουργοί Οικονομικών σήμερα- για τη δημιουργία ενός ταμείου οικονομικής ανάκαμψης.

Πριν από τη συνεδρίαση, Γαλλία και Γερμανία πίεσαν την Ολλανδία να άρει τις αντιρρήσεις της για τη συμφωνία. Μάλιστα, οι διμερείς επαφές, ειδικά μεταξύ Χάγης και Ρώμης, ήταν αυτές που καθυστέρησαν την έναρξη του Eurogroup, στο οποίο τελικά συμμετείχαν και οι 27 χώρες.

Ευτυχής από την «εξαιρετική συμφωνία», δήλωσε ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Μπρούνο Λεμέρ.

Τα βασικά σημεία της συμφωνίας

Τρεις είναι οι πυλώνες της συμφωνίας που προσφέρουν δίχτυ προστασίας σε εργαζόμενους, επιχειρήσεις και χώρες:

  • το πρόγραμμα SURE που έχει προτείνει η Κομισιόν για θέσεις εργασίας και ανέργους, ύψους 100 δισ. ευρώ.
  • η ενίσχυση των επιχειρήσεων (και κυρίως των μικρομεσαίων) μέσω της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, ύψους 200 δισ. ευρώ.
  • η στήριξη των χωρών-μελών μέσω ESM 240 δισ. ευρώ και αναλογικά το 2% του ΑΕΠ για την κάθε χώρα (επειδή κάθε χώρα δεν βρίσκεται στο ίδιο επίπεδο).

Το κείμενο αναφέρει πως οι χώρες που θα προσφύγουν, θα πρέπει να δεσμευθούν ότι θα χρησιμοποιήσουν αυτή την πιστωτική γραμμή αποκλειστικά για τη χρηματοδότηση των συστημάτων υγείας, θεραπειών και πρόληψης – σχετικών δαπανών που οφείλονται στην κρίση της πανδημίας.

Στο κείμενο που θα παρουσιαστεί προς έγκριση στους ηγέτες της Ε.Ε.,  θα αναφέρεται ως πρόταση η ίδρυση ενός ταμείου ανάκαμψης για να βοηθήσουν τις οικονομίες των χωρών-μελών την περίοδο μετά την άρση των περιοριστικών μέτρων.

Ωστόσο, το πώς θα χρηματοδοτηθεί αυτό το ταμείο παραμένει αντικείμενο συζήτησης και -όπως όλα δείχνουν- έντονης αντιπαράθεσης. Όπως σημείωσε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του Eurogroup Μάριο Σεντένο, άλλοι υποστηρίζουν πως πρέπει να γίνει με αμοιβαιοποίση του χρέους, ενώ άλλοι ζητούν εναλλακτικές λύσεις.

Υπογραμμίζεται ότι η επιτυχία του παραπάνω σχεδίου θα εξαρτηθεί και από το πότε θα γίνει πάλι η «επανεκκίνηση» των ευρωπαϊκών οικονομικών, δηλαδή πότε θα αρθούν τα περιοριστικά μέτρα στις ευρωπαϊκές χώρες. Ένα θέμα που αναμένεται να συζητηθεί στη Σύνοδο Κορυφής που πιθανώς θα πραγματοποιηθεί την ερχόμενη εβδομάδα.

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here