Χριστίνα Χαλιλοπούλου: Αφιερώνω στον Θ. Δαβάκη το «γυφτάκι» του Κ. Χατζή-Ελπίζω ότι οι απόψεις του δεν είναι αντιπροσωπευτικό δείγμα κοινοβουλευτισμού-Τι ζητώ από Τσίπρα

 

Συνέντευξη στην KΕΛΛΥ ΣΤΑΜΟΥΛΗ

ΦΩΤΟ: ΚΕΛΛΥ ΣΤΑΜΟΥΛΗ/PRESS PUBLICA

Η Χριστίνα είναι Διεθνολόγος Νομικός με πολυετή δράση στο χώρο της πολιτικής.  Η έντονη ενασχόληση της με τα κοινά στοχεύει στην κοινωνικοοικονομική ενσωμάτωση των Ελλήνων Τσιγγάνων στην κοινωνία.  Δυναμική εργαζόμενη μητέρα, μία κατ΄ εξοχήν δραστήρια ρόκ Τσιγγάνα!  Το Press Publica άκουσε με ενδιαφέρον τις απόψεις της περί μουσικής, πολιτικής και ρατσισμού.

  • Υπόθεση εργασίας: Σας ζητάει ο Πρωθυπουργός να τον «ξεναγήσετε» στην καθημερινότητα των Τσιγγάνων. Πείτε μας τί πρόγραμμα θα του ετοιμάζατε για 24 ώρες .

Θα επισκεπτόμασταν τη σύγχρονη «Τενεκεδούπολη» στη συνοικία Αλαν Κουγιού της Κομοτηνής.  Εκεί ο Πρωθυπουργός θα ερχόταν αντιμέτωπος με τη σκληρή πραγματικότητα των Ελλήνων Τσιγγάνων.  Περιθωριοποιημένοι, αν και λίγα μόνο μέτρα από το κέντρο της πόλης, ζούνε κάτω από άθλιες συνθήκες, αποκομμένοι από τον πολιτισμό.

  • Μόλις αναφερθήκατε στον πολιτισμό κ. Χαλιλοπούλου. Πείτε μου λοιπόν το εξής: πως διανθίζεται η τσιγγάνικη ψυχή, δεδομένου ότι όπως προείπατε είναι «αποκομμένη από τον πολιτισμό».

Μην ξεχνάτε ότι οι Τσιγγάνοι στο πέρασμα του χρόνου έχουν διασώσει και διαδώσει το ελληνικό δημοτικό τραγούδι, ως δεινοί περιπλανώμενοι μουσικοί.  Ο χορός είναι αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής μας.  Το Φλαμένκο είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με τον τσιγγάνικο πολιτισμό.

  • Ποιό τραγούδι σας ταξιδεύει;

Είναι τόσα πολλά!  Σίγουρα το «Κι αν τα μάτια σου» του Μάνου Λοίζου με γοητεύει πολύ!

  • Ποιό έργο τέχνης θα αφιερώνατε στον Αλέξη Τσίπρα;

Στον Πρωθυπουργό οπωσδήποτε το κορυφαίο άσμα του Κώστα Χατζή «Ζητείται φίλος».

  • Στον βουλευτή της ΝΔ κ. Θανάση Δαβάκη;

Επίσης του Κώστα Χατζή  «το Γυφτάκι»

  • Ποιό θεωρείτε ότι είναι το βαθύτερο αίτιο που οδήγησε τον βουλευτή κ. Δαβάκη στη συγκεκριμένη αποστροφή;

Δεν μπορώ να γνωρίζω, ελπίζω όμως ότι οι απόψεις του δεν είναι αντιπροσωπευτικό δείγμα κοινοβουλευτισμού.

  • Ο ρατσισμός είναι βαθιά ριζωμένος στην κοινωνία μας;

Οι Έλληνες δεν είμαστε ρατσιστές.  Ημιμαθείς μπορεί.  Παρόλα αυτά η Ιστορια έχει αποδείξει ότι ο ελληνικός λαός είναι φιλεύσπλαχνος, εξού και η άρτια αντιμετώπιση των ελλήνων προς τους πρόσφυγες.

  • Γνωρίζετε καλύτερα απ΄ όλους τα προβλήματα των Τσιγγάνων.  Πείτε μας τις κομβικές προτάσεις επίλυσης του προβλήματος, που θα προτείνατε στον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα.

Θα προτιμούσα να θέσω τα προβλήματα σε μια κατ’ ιδίαν συνάντηση με τον Πρωθυπουργό, ώστε να αναπτύξω την πλήρη έκτασή τους αλλά και τις πιθανές λύσεις, με προσέγγιση που ταιριάζει στην κουλτούρα και την ιδιοσυγκρασία μας. Να ακούσει από μια Τσιγγάνα επιστήμονα, μητέρα και εργαζόμενη, που έχει βιώσει το ρατσισμό σε όλες τις εκφάνσεις του, πως είναι να είσαι Τσιγγάνα, ενεργός και χρήσιμος πολίτης που προσπαθεί να αποτελέσει πρότυπο για όλες τις νέες γυναίκες και τους νέους.

 

  • Πώς θα χαρακτηρίζατε με δύο λέξεις τους Έλληνες Τσιγγάνους;

Περήφανοι και πάνω απ΄ όλα Έλληνες.

  • «Κομματικό» Τανγκό για δύο. Ποιόν θα επιλέγατε για ενδεχόμενο εκλογικό χορό;  Τον Αλέξη Τσίπρα ή τον Κυριάκο Μητσοτάκη;

Δεν είμαι σίγουρη εάν το τανγκό είναι ο καταλληλότερος εκλογικός χορός.  Σε κάθε περίπτωση όμως προτιμώ να είμαι μία καλή παρτενέρ σε έναν ηγέτη με κοινωνικές ευαισθησίες, δίκαιο και αποτελεσματικό.

Ευχαριστούμε κ. Χαλιλοπούλου.  Καλή δύναμη στο έργο σας!

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here